Ero sivun ”XMPP” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Eka veto)
 
Rivi 18: Rivi 18:
* [[Bitlbee]]
* [[Bitlbee]]
* [[Empathy]]
* [[Empathy]]
* [[Kopete]]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Messages_(application) Messages] (OS X / iOS)
* [[Pidgin]]
* [[Pidgin]]
 
* [[Psi]]
* [[Telepathy]]


== Suomalaisia XMPP-palvelimia ==
== Suomalaisia XMPP-palvelimia ==

Versio 28. helmikuuta 2014 kello 00.13

eXtensible Messaging and Presence Protocol (tunnetaan myös nimellä Jabber) on avoin standardoitu pikaviestintäprotokolla. Erona muihin vastaaviin, kuka tahansa voi perustaa oman viestintäpalvelimen omaan tai yhteiseen käyttöön, kun taas muissa on yleensä keskuspalvelimia joita harrastelijat eivät voi pystyttää. Palvelimiin voi myös perustaa IRCin kaltaisia MUC (Multi-User Chat) -keskustelukanavia. Avoimuutensa takia useilla pikaviestisovelluksilla onkin tuki protokollalle.

Käyttäjän näkökulmasta protokolla toimii kuin sähköposti: Koska käyttäjä on sidottu palvelimen käyttäjäksi eikä yleisen rekisterin taakse kuten joissakin ympäristöissä, esimerkiksi matti@testi.fi kertoisi että Matti olisi testi.fi -verkotunnuksessa majailevan palvelimen rekisteröity käyttäjä. Sitä kautta hän voi pikaviestittää (muilla) palvelimilla oleville käyttäjille.

Palvelinsovelluksia

ejabberd

ejabberd on Erlang -ohjelmointikielellä pyörivä sovellus, jota Nokiakin on käyttänyt. Se on myös yksi suosituimmista palvelinsovelluksista.

Prosody

Prosody on Lua -skriptillä kirjoitettu palvelinsovellus. Se soveltuu hyvin rajoitettuihin ja resurssiköyhiin ympäristöihin. Vaikkakin siitä uupuu graafinen käyttöliittymä, sen asentaminen on suhteellisen kivutonta.


Pikaviestisovelluksia

Suomalaisia XMPP-palvelimia


Aiheesta muualla