Ero sivun ”Virustorjunta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 115 merkkiä lisätty ,  14. tammikuuta 2022
p
On saanut kovaa kritiikkiä kryptolouhinnasta käyttäjien laitteilla. linkki artikkeliin
p (moka)
p (On saanut kovaa kritiikkiä kryptolouhinnasta käyttäjien laitteilla. linkki artikkeliin)
 
(24 välissä olevaa versiota 11 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Linuxille ei ole käytännössä lainkaan viruksia, eikä Linux-käyttäjän ole syytä vaivata niillä päätään, vaikka muuten [[Tietoturva|tietoturvasta]] huolehtisikin (kuten syytä on). Viruksentorjuntaohjelmia on Linuxillekin kyllä saatavilla, mutta ne on vastoin melko yleistä harhaluuloa tarkoitettu etsimään Windows-viruksia sellaisilta palvelinkoneilta, joita käytetään suojamaan Windows-järjestelmiä ja jakamaan näille levytilaa.
Linuxille ei ole ainakaan toistaiseksi saatu aikaan erityisen hyvin leviäviä viruksia, eikä Linux-käyttäjän ole syytä vaivata niillä päätään, vaikka muuten [[Tietoturva|tietoturvasta]] huolehtisikin (kuten syytä on), pitäen jakelunsa päivitettynä ja ajantasalla. Viruksentorjuntaohjelmia on Linuxillekin kyllä saatavilla, mutta ne on vastoin melko yleistä harhaluuloa tarkoitettu etsimään Windows-viruksia sellaisilta palvelinkoneilta, joita käytetään suojamaan Windows-järjestelmiä ja jakamaan näille levytilaa. Koska virustorjunnan hyöty on kyseenalainen, yleensä ottaen tavallinen kotikäyttäjä ei sellaista tarvitse, yrityksillä on tietysti oma vastuunsa ja sen myötä tarve.


== Ohjelmistoja ==
== Ohjelmistoja ==


[http://www.clamav.net ClamAV] on avoimen lähdekoodin ratkaisu Windows-viruksentorjuntaan. Postipalvelimissa ohjelmaa kannattaa käyttää [http://www.ijs.si/software/amavisd/ amavisd-new]:n tai [http://www.mailscanner.info MailScanner]-ohjelman avulla.
[[ClamAV]] on avoimen lähdekoodin ratkaisu Windows-viruksentorjuntaan. Postipalvelimissa ohjelmaa kannattaa käyttää [https://www.ijs.si/software/amavisd/ amavisd-new]:n tai [https://www.mailscanner.info MailScanner]-ohjelman avulla.
[[Thunderbird]]-[[sähköposti]]ohjelmaan on saatavana myös [[ClamAV]]:n kokeellinen lisäosa [https://addons.mozilla.org/fi/thunderbird/addon/6663 clamdrip].


Kaupallisiakin ratkaisuja virustorjuntaan on saavilla esimerkiksi F-Securelta. Nämä ohjelmistot ovat yleisesti käytössä yrityksissä ja suuremmissa organisaatioissa sekä joissakin oppilaitoksissa.
Kaupallisiakin ratkaisuja virustorjuntaan on saavilla esimerkiksi
*[https://kb.cyren.com/av-support/index.php?/Knowledgebase/Article/View/271/0/installing-f-prot-antivirus-for-linux F-Prot] on kaupallinen komentorivipohjainen virustorjuntaratkaisu
*[https://www.f-secure.com/fi/business/support-and-downloads F-Secure] tarjoaa kaupallisesta virustorjuntaohjelmistostaan myös Linux-versiota
*[https://www.avast.com/business/products/linux-antivirus Avast!] Linux edition tarjoaa virustorjuntaohjelmiston kaupalliseen käyttöön, johon tarvitset lisenssin. <sup><span style="color:red;">Avast on jäänyt kiinni 2019 sekä 2020 käyttäjiensä tietojen kaupittelusta kolmansille-osapuolille.</span></sup>[https://en.wikipedia.org/wiki/Avast#Collection_and_sale_of_user_data]
*[https://www.bitdefender.com/business/end-point-security-linux-mac.html BitDefender Antivirus Scanner for Unices] tarjoaa virustorjuntaohjelmiston Linuxille kotikäyttöön ilmaiseksi ja kaupalliseen käyttöön tarvitset lisenssin.
*[https://www.eset.com/us/home/antivirus-linux/ ESET NOD32 Antivirus 4] tarjoaa kaupallisesta virustorjuntaohjelmistostaan myös Linux-versiota.
*[https://www.sophos.com/en-us/support/documentation/sophos-anti-virus-for-linux.aspx Sophos] tarjoaa kaupallisesta virustorjuntaohjelmistostaan myös Linux versiota.
 
Nämä ohjelmistot ovat yleisesti käytössä yrityksissä ja suuremmissa organisaatioissa sekä joissakin oppilaitoksissa.
 
[[Rootkit]]-ohjelmien torjuntaan on olemassa erillisiä ohjelmia, joita ovat muun muassa
*[http://rkhunter.sourceforge.net/] - [[rkhunter]]
*[http://www.chkrootkit.org/] - [[chkrootkit]]
 
===Android===
*[https://play.google.com/store/apps/details?id=com.symantec.mobilesecurity&hl=en Norton 360] on ilmainen virustorjuntaohjelma [[Android]]-alustalle. <sup><span style="color:red;">On saanut kovaa kritiikkiä kryptolouhinnasta käyttäjien laitteilla.</span></sup>[https://www.theverge.com/2022/1/7/22869528/norton-crypto-miner-security-software-reaction]


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Haittaohjelmat]]
*[[Haittaohjelmat]]
*[[Tietoturva]]


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
 
*[https://invidious.tube/watch?v=3HY62oA1R6E Tietoturva-asiantuntija quidsupin video Linuxista ja virustorjunnasta]
*[http://www.linux.com/articles/42031 Windows-virusten ajaminen Winellä] (humoristinen)
*[https://www.av-test.org/en/news/linux-16-security-packages-against-windows-and-linux-malware-put-to-the-test/ Linux: 16 Security Packages Against Windows and Linux Malware Put to the Test]


[[Luokka:Tietoturva]]
[[Luokka:Tietoturva]]
[[Luokka:Palvelimet]]
[[Luokka:Palvelimet]]
10 147

muokkausta

Navigointivalikko