Muokataan sivua Vim

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
{{ Ohjelma | nimi=Vi IMproved | kuva=[[Kuva:vim.png]] | kuvateksti= | lisenssi=[[GPL]]-yhteensopiva/[http://vimdoc.sourceforge.net/htmldoc/uganda.html#license VIM-lisenssi] | käyttöliittymä=teksti | kotisivu=[http://www.vim.org www.vim.org] }}
Vim (Vi Improved) on Bram Molenaarin vi-editorin pohjalta kehittämä, tekstitilassa toimiva [[tekstieditori]]. Vimistä on myös saatavilla graafiset versiot [[gvim]] ja [[kvim]].
[[Kuva:Gvim.png|250px|thumb|[[Gvim]], Vimin [[GTK|GTK-versio]].]]


'''Vim''' (Vi Improved) on Bram Moolenaarin <tt>vi</tt>-editorin pohjalta kehittämä, tekstitilassa (tai pääteikkunassa) toimiva [[tekstieditori]]. Vimistä on myös saatavilla graafiset versiot [[gvim]] ja [[kvim]]. Vimistä on myös haarautunut [https://neovim.io NeoVim]. Vaikka useissa jakeluissa käyttäjäystävällisempiä tekstieditoreita löytyykin yltäkyllin, etenkin etäjärjestelmissä <tt>vi</tt> löytyy ainoana vaihtoehtona, joten sen käytön opettelu maksaa itsensä takaisin.
==Vi==
Vi on [[wikipedia:fi:Bill_Joy|Bill Joy]]n vuonna 1976 [[BSD]]:lle kehittämä vi-tekstieditorin alkuperäisversio.


==vi==
Nykyajan Linux-järjestelmissä Vi on yleensä [[symbolinen linkki]] Vimiin.
<tt>vi</tt> on [[wikipedia:fi:Bill_Joy|Bill Joy]]n vuonna 1976 [[BSD]]:lle kehittämä <tt>vi</tt>-tekstieditorin alkuperäisversio. vi pohjautuu ex-[[rivieditori]]in, joka pohjautuu [[ed]]iin. Nykyajan Linux-järjestelmissä <tt>vi</tt> on yleensä [[symbolinen linkki]] Vimiin. Vim ei ole ainut <tt>vi</tt>-klooni, vaikka tunnetuin onkin. Muita <tt>vi</tt>-klooneja ovat mm. [[wikipedia:en:Elvis_(text_editor)|Elvis]] ja [[wikipedia:en:Nvi|nvi]].


<tt>vi</tt>-toteutusten toiminnallisuus määritellään [http://pubs.opengroup.org/onlinepubs/009604499/utilities/vi.html IEEE:n Unix-standardissa].
Vim ei ole ainut vi-klooni, vaikka tunnetuin onkin. Muita vi-klooneja ovat mm. [[wikipedia:en:Elvis_(text_editor)|Elvis]] ja [[wikipedia:en:Nvi|nvi]].


==Aloittaminen==
==Aloittaminen==
Vim saattaa olla melkoinen "kulttuurishokki" uusille käyttäjille. Siinä ei esimerkiksi ole valikkoriviä ollenkaan, ja kun käynnistät editorin, et pääsekään heti kirjoittamaan. Jopa poistuminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa, jos ei tiedä mitä tekee. Vim on kuitenkin hyvä editori, jos sille uhraa hieman aikaa.
Vim saattaa olla melkoinen "kulttuurishokki" uusille käyttäjille. Siinä ei esimerkiksi ole valikkoriviä ollenkaan, ja kun käynnistät editorin, et pääsekään heti kirjoittamaan. Jopa poistuminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa, jos ei tiedä mitä tekee. Vim on kuitenkin hyvä editori, jos sille uhraa hieman aikaa.
=== Oppiminen ===
Vimin peruskäyttöä neuvotaan artikkelissa [[Vimin peruskäyttö]].
Helppo tapa opetella Vimin peruskäyttö on <code>vimtutor</code>-ohjelma, joka tulee Vimin mukana. Pika-apua jonkin näppäimen/komennon/tehtävän suhteen saat kirjoittamalla komentotilassa ''':help [aihe]''' esimerkiksi ''':help copy'''. Erityisesti [[Debian]]-pohjaisissa [[jakelu]]issa ei Vimin oletusasennuspaketin (vim-tiny) mukana toimiteta ohjeita eikä valmiita asetustiedostoja. Ohjeet saa käyttöön asentamalla laajemman Vim-version, esimerkiksi paketin vim tai vim-gtk. Näppärän muistilapun voi tulostaa itselleen [http://www.viemu.com/a_vi_vim_graphical_cheat_sheet_tutorial.html täältä] [http://www.viemu.com/vi-vim-cheat-sheet.gif] (Kyseessä siis Microsoft Visual Studion laajennuspalikan ViEmun kotisivu).
====Pelien avulla oppiminen====
* PacVim: <span class="plainlinks archwiki-template-pkg" style=font-family:monospace; font-size:11.375px; line-height:18.2px; font-weight:bold;>[https://aur.archlinux.org/packages/pacvim-git pacvim-git]</span><sup><small>AUR</small></sup> | git: [https://github.com/jmoon018/PacVim github.com/jmoon018/PacVim]
* Vim Adventures: [https://vim-adventures.com/ vim-adventures.com]
* Vim Genius: [http://www.vimgenius.com/ vimgenius.com]
* Vim Snake: [https://vimsnake.com/ vimsnake.com] | git: [https://github.com/patmood/vim_snake/ github.com/patmood/vim_snake]
=== Käynnistäminen ===
Vim käynnistetään yksinkertaisesti komennolla
vim tiedosto
Jos Vim on jostain syystä kaatunut tiedostoa muokatessa, muokkausta jatketaan komennolla
vim -r tiedosto
Muokkaaminen voidaan aloittaa suoraan riviltä N komennolla
vim +N tiedosto
ja tiedoston lopusta komennolla
vim + tiedosto
Muokkaaminen voidaan aloittaa myös kohdasta, jossa tietty merkkijono esiintyy ensimmäisen kerran komennolla
vim +/merkkijono tiedosto
Useampia tiedostoja voidaan muokata komennolla
vim tiedosto1 tiedosto2
Tällöin kun ensimmäinen tiedosto suljetaan, aloitetaan toisen tiedoston muokkaaminen.


===Toimintatilat===
===Toimintatilat===
'''Vim''' toimii erilaisissa ''toimintatiloissa'' (engl. mode, myöhemmin viitataan termiin pelkästään tilana). Näitä ovat mm. ''input''- eli syöttötila, ''command''- eli komentotila, ''visual''- eli maalaustila ja ''ex mode'' eli [[ex]]-tila. Kun Vim käynnistyy, se on yleensä komentotilassa, jossa editorille voi antaa erilaisia komentoja. Syöttötilassa taas voi lisätä tiedostoon tekstiä. Alkuperäisestä vistä poiketen Vimissä tilan näkee yleensä ruudun oikeasta alalaidasta. Syöttötilasta pääsee takaisin komentotilaan painamalla ESC. Kirjoitustilaan pääsee painamalla i- tai INSERT-näppäintä.
Vim toimii erilaisissa toimintatiloissa (engl. mode, myöhemmin viitataan termiin pelkästään tilana). Näitä ovat mm. input- eli syöttötila, ''command''- eli komentotila, ''visual''- eli maalaustila ja ''ex mode'' eli x-tila. Kun vim käynnistyy, se on yleensä komentotilassa, jossa editorille voi antaa erilaisia komentoja. Syöttötilassa taas voi lisätä tiedostoon tekstiä. Alkuperäisestä vistä poiketen vimissä tilan näkee yleensä ruudun oikeasta alalaidasta. Syöttötilasta pääsee takaisin komentotilaan painamalla ESC.


==Komennot==
===Komennoista===
Nämä komennot toimivat komentotilassa. Kannattaa tarkistaa että caps lock on pois päältä, sillä Vimin komennot ovat riippuvaisia kirjainkoosta.
Nämä komennot toimivat komentotilassa. Kannattaa tarkistaa että caps lock on pois päältä, sillä vimin komennot ovat riippuvaisia kirjainkoosta.


Kursoria liikuttavia komentomerkkejä (motion keys, listauksissa komennot ilmaistu ominaisuutena ''M'') voidaan käyttää joidenkin komentojen kanssa rajaamaan komennon toiminta-aluetta. Komennot jotka vastaanottavat '''tai tarvitsevat''' kursorinliikkeitä toimiakseen, ilmaistaan ominaisuutena ''m''.
Kursoria liikuttavia komentomerkkejä (motion keys, listauksissa komennot ilmaistu komentomerkkiä seuraavalla isolla M-kirjaimella ''M'') voidaan käyttää joidenkin komentojen kanssa rajaamaan komennon toiminta-aluetta. Komennot jotka vastaanottavat tai tarvitsevat kursorinliikkeitä toimiakseen, merkitään pienellä m-kirjaimella ''m''.
(esim. 'd3e' poistaa seuraavat kolme sanaa tai välimerkkiä).
(Esim. 'd3e' poistaa seuraavat kolme sanaa tai välimerkkiä).


Joitain komentoja voidaan kertoa lisäämällä niiden eteen numeroita. (Esim. '3de' on tulokseltaan identtinen edellisen esimerkin kanssa, listauksissa ilmaistu ominaisuutena ''K'').
Joitain komentoja voidaan kertoa lisäämällä niiden eteen numeroita. (Esim. '3de' on tulokseltaan identtinen edellisen esimerkin kanssa, listauksissa ilmaistu komentomerkkiä edeltävällä tähdellä ''*'').
    
    
Jotkin komennot kuten 'f' haluavat seurakseen jonkin kirjaimen, merkin tai numeron (Esim. 'fa' = etsi seuraava 'a'). Tällaiset tapaukset ilmaistaan selityksissä löytyvillä pisteillä ''...''.  
Jotkin komennot kuten 'f' haluavat seurakseen jonkin kirjaimen, merkin tai numeron (Esim. 'fa' = etsi seuraava 'a'). Tällaiset tapaukset ilmaistaan komennon selityksestä löytyvillä pisteillä ''...''.  


Joihinkin komentoihin kuten 'p' voidaan lisätä rekisteriviittaus, jolloin ne käyttävät kyseistä rekisteriä toimiinsa (Esim. '"aY' kopioi koko rivin rekisteriin 'a' josta se voidaan liittää takaisin tekstiin, '"ap'). Tällaiset tapaukset ilmaistaan ominaisuutena ''R''.
Joihinkin komentoihin kuten 'p' voidaan lisätä rekisteriviittaus, jolloin ne käyttävät kyseistä rekisteriä toimiinsa (Esim. '"aY' kopioi koko rivin rekisteriin 'a' josta se voidaan liittää takaisin tekstiin, '"ap'). Tällaiset tapaukset ilmaistaan komentomerkkiä edeltävällä lainausmerkillä ''"''.


Erikoisnäppäimet ja näppäinyhdistelmät kuten '''F1''', '''Home''', '''Control + End''' ja '''Shift + Enter''' on ilmaistu näppäinkartoittamiseen sopivassa muodossa.  
Erikoisnäppäimet ja näppäinyhdistelmät kuten F1, Home, Control + End ja Shift + Enter on ilmaistu näppäinkartoittamiseen sopivassa muodossa. (Esim. F1 = '<F1>', Control + V = <C_v>, Enter = <CR>).
 
(Esim. '''F1''' = '<F1>', '''Control + V''' = <C_v>, '''Enter''' = <CR>).
====Aakkosnäppäinten komennot komentotilassa====
 
a (Lisää tekstiä aloittaen heti kursorin oikealta puolelta)
=== Peruskomennot ===
A (Lisää tekstiä rivin loppuun)
{|
*b M(Mene sana taaksepäin pysähtyen välimerkkeihin)
|'''Komento'''
*B M(Mene sana taaksepäin, välimerkit sananosina sananosia, yksinään sanoja)
|'''Kuvaus'''
c m (Poistaa kursorinliikkeiden (motion) verran tekstiä ja syöttötilan)
|-
C (Poistaa koko rivin tekstiä ja siirtyy syöttötilaan)
|ZZ tai :wq tai :x
"*d (Poistaa kursorinliikkeiden verran tekstiä, dd poistaa koko rivin)
|Tallentaa ja poistuu
"*D (Poistaa tekstin kursorista rivin loppuun)
|-
*e M (Liikuttaa kursoria seuraavan sanan loppuun pysähtyen välimerkkeihin)
|:w
*E M (Liikuttaa kursoria seuraavan sanan loppuun, välimerkit sananosina--)
|Tallentaa tiedoston
*f M (Etsi seuraava kirjain ...)
|-
*F M (Etsi edellinen kirjain ...)
|:w tiedosto
g (Lisätoimintonäppäin, tee toiminto ...)
|Tallentaa tiedoston nimellä ''tiedosto''
G (Siirtyy riville ... tai tiedoston loppuun ''(esim. '10G' -> siirry riville '10')'')
|-
*h M (Liikuttaa kursoria vasemmalle)
|:w!
H M (Liikuttaa kursorin tiedoston alkuun)
|Tallentaa tiedoston nimellä jättäen tarkistamatta mm. kirjoitusoikeudet
i (Lisää tekstiä heti kursorin kohdalle)
|-
I (Lisää tekstiä rivin alkuun)
|:a,bw tiedosto
*j M (Liikuttaa kursoria alas)
|Tallentaa tiedot riviltä a riville b nimellä ''tiedosto''
*J (Yhdistää seuraavan rivin nykyiseen poistamalla rivinvaihdon)
|-
*k M (Liikuttaa kursoria ylös)
|:a,bw>>tiedosto
K (Ajaa kursorin alla olevan sanan [[man]]-komennon argumenttinä)
|Tallentaa tiedot riviltä a riville b tiedoston ''tiedosto'' loppuun
*l M (Liikuttaa kursoria oikealle)
|-
L M (Liikuttaa kursorin tiedoston loppuun)
|:q
m (Merkitse rivi ...ksi ''(esim. 'ma' merkitsee rivin 'a'ksi, jolloin riville palaaminen onnistuu tempulla '<nowiki>'a</nowiki>')'')
|Poistuu tallentamatta
M M(Siirtää kursorin keskelle näytettyä tekstiosiota, vasempaan reunaan)
|-
*n M(Hae seuraava (esim f/F:n tai /:n kanssa käytettynä))
|:q!
*N M(Hae edellinen)
|Pakottaa poistumaan tallentamatta
o (Lisää uusi rivi ja tekstiä rivin alapuolelle)
|-
O (Lisää uusi rivi ja tekstiä rivin yläpuolelle)
|:e
"p (Liittää viimeisimmän poistetun tai kopioidun ('y'anked) tekstin kursorin jälkeen)
|Muokkaa tiedostoa uudelleen, ei tallenna muutoksia
"P (Liittää viimeisimmän poistetun tai kopioidun tekstin kursorin edelle)
|-
q (Aloita makro ...
|:e tiedosto
Q (Siirry x-tilaan (ex mode)
|Avaa muokattavaksi tiedoston <tt>tiedosto</tt>
r (Korvaa yksi merkki kursorin kohdalla merkillä ...)
|-
R (Ylikirjoita kursorista eteenpäin, sama kuin 'i<Insert>')
|:we!
"*s (Poista kirjain alapuolelta ja siirry syöttötilaan, sama kuin 'xi')
|Muokkaa tiedostoa uudelleen, tallentaa muutokset ennen uudestaan muokkausta
"*S (Poista rivi ja siirry syöttötilaan, sama kuin 'ddi')
|-
*t M (Mene seuraavaa kirjainta ... edeltävään merkkiin)
|:u
*T M (Mene edellistä kirjainta ... seuraavaan merkkiin)
|Peruu viimeisimmän muutoksen
u (Kumoa edellinen muutos)
|-
U (Kumoa muutokset koko riviltä)
|:redo tai Ctrl-R
v (Siirry kirjaimia maalaavaan tilaan (visual mode))
|Tekee perutun muutoksen uudelleen
V (Siirry rivejä maalaavaan tilaan, <C_v> siirtyy suorakulmia (block) maalaavaan tilaan)
|}
w M (Liikuttaa kursorin seuraavaan sanaan pysähtyen välimerkkeihin)
W M (Liikuttaa kursoria seuraavaan sanaan, välimerkit sananosina--)
"*x (Poista merkki kursorin alta)
"*X (Poista edeltävä merkki)
"y m (Kopioi kursorinliikkeiden verran tekstiä)
"Y (Kopioi koko rivi)
z (Lisätoimintonäppäin, tee toiminto ...)
Z (Sulje vim (ZZ tallentaa ja lopettaa, vrt. ':wq', ZO lopettaa, vrt. ':q') )
å,Å,ä,Ä,ö,Ö (Vielä tyhjiä näppäimiä, käyttökohteita esim. näppäinkartoitus.


===Aakkosnäppäinten komennot komentotilassa===
Helppo tapa opetella vimin peruskäyttö on [[vimtutor]]-ohjelma, joka tulee vimin mukana. Pika-apua jonkin näppäimen/komennon/tehtävän suhteen saat kirjoittamalla normaali- eli komentotilassa ':help [aihe]' esimerkiksi ':help copy'. Näppärän muistilapun voi tulostaa itselleen [http://www.viemu.com/a_vi_vim_graphical_cheat_sheet_tutorial.html täältä] [http://www.viemu.com/vi-vim-cheat-sheet.gif] (Kyseessä siis Microsoft Visual Studio:n laajennuspalikan ViEmu:n kotisivu).
{|
|-
!'''Komentomerkki'''
!'''R'''
!'''K'''
!'''M/m'''
!'''Selitys'''
|-
|a || || || || Lisää tekstiä aloittaen heti kursorin oikealta puolelta
|-
|A || || || || Lisää tekstiä rivin loppuun
|-
|b || ||X||M|| Mene sana taaksepäin pysähtyen välimerkkeihin
|-
|B || ||X||M|| Mene sana taaksepäin, välimerkit sananosina sananosia, yksinään sanoja
|-
|c || || ||m|| Poistaa kursorinliikkeiden (motion) verran tekstiä ja siirtyy syöttötilaan
|-
|C || || || || Poistaa koko rivin tekstiä ja siirtyy syöttötilaan
|-
|d ||X||X|| || Poistaa kursorinliikkeiden verran tekstiä, dd poistaa koko rivin
|-
|D ||X||X|| || Poistaa tekstin kursorista rivin loppuun
|-
|e || ||X||M|| Liikuttaa kursoria seuraavan sanan loppuun pysähtyen välimerkkeihin
|-
|E || ||X||M|| Liikuttaa kursoria seuraavan sanan loppuun, välimerkit sananosina--
|-
|f || ||X||M|| Etsi seuraava kirjain ...
|-
|F || ||X||M|| Etsi edellinen kirjain ...
|-
|g || || || || Lisätoimintonäppäin, tee toiminto ...
|-
|G || || || || Siirtyy riville ... tai tiedoston loppuun ''(esim. '10G' -> siirry riville '10''')
|-
|h || ||X||M|| Liikuttaa kursoria vasemmalle
|-
|H || || ||M|| Liikuttaa kursorin näytettävän tekstiosan alkuun
|-
|i || || || || Lisää tekstiä heti kursorin kohdalle
|-
|I || || || || Lisää tekstiä rivin alkuun
|-
|j || ||X||M|| Liikuttaa kursoria alas
|-
|J || ||X|| || Yhdistää seuraavan rivin nykyiseen poistamalla rivinvaihdon
|-
|k || ||X||M|| Liikuttaa kursoria ylös
|-
|K || || || || Ajaa kursorin alla olevan sanan [[man]]-komennon argumenttinä
|-
|l || ||X||M|| Liikuttaa kursoria oikealle
|-
|L || || ||M|| Liikuttaa kursorin näytettävän tekstiosan loppuun
|-
|m || || || || Merkitse rivi ...ksi ''(esim. 'ma' merkitsee rivin 'a'ksi, jolloin riville palaaminen onnistuu tempulla '<nowiki>'a</nowiki>''')
|-
|M || || ||M|| Siirtää kursorin keskelle näytettyä tekstiosiota, vasempaan reunaan
|-
|n || ||X||M|| Hae seuraava (esim f/F:n tai /:n kanssa käytettynä)
|-
|N || ||X||M|| Hae edellinen
|-
|o || || || || Lisää uusi rivi ja tekstiä rivin alapuolelle
|-
|O || || || || Lisää uusi rivi ja tekstiä rivin yläpuolelle
|-
|p ||X|| || || Liittää viimeisimmän poistetun tai kopioidun ('y'anked) tekstin kursorin jälkeen
|-
|P ||X|| || || Liittää viimeisimmän poistetun tai kopioidun tekstin kursorin edelle
|-
|q || || || || Aloita makro ...
|-
|Q || || || || Siirry ex-tilaan (ex mode)
|-
|r || || || || Korvaa yksi merkki kursorin kohdalla merkillä ...
|-
|R || || || || Ylikirjoita kursorista eteenpäin, sama kuin 'i<Insert>'
|-
|s ||X||X|| || Poista kirjain alapuolelta ja siirry syöttötilaan, sama kuin 'xi'
|-
|S ||X||X|| || Poista rivi ja siirry syöttötilaan, sama kuin 'ddi'
|-
|t || ||X||M|| Mene seuraavaa kirjainta ... edeltävään merkkiin
|-
|T || ||X||M|| Mene edellistä kirjainta ... seuraavaan merkkiin
|-
|u || ||X|| || Kumoa edellinen muutos
|-
|U || || || || Kumoa muutokset koko riviltä
|-
|v || || || || Siirry kirjaimia maalaavaan tilaan (visual mode)
|-
|V || || || || Siirry rivejä maalaavaan tilaan, <C_v> siirtyy suorakulmia (block) maalaavaan tilaan
|-
|w || ||X||M|| Liikuttaa kursorin seuraavaan sanaan pysähtyen välimerkkeihin
|-
|W || ||X||M|| Liikuttaa kursoria seuraavaan sanaan, välimerkit sananosina--
|-
|x ||X||X|| || Poista merkki kursorin alta
|-
|X ||X||X|| || Poista edeltävä merkki
|-
|y ||X|| ||m|| Kopioi kursorinliikkeiden verran tekstiä
|-
|Y ||X|| || || Kopioi koko rivi
|-
|z || || || || Lisätoimintonäppäin, tee toiminto ...
|-
|Z || || || || Sulje Vim (ZZ tallentaa ja lopettaa, vrt. ':x', ZQ lopettaa, vrt. ':q!')
|-
|å,Å,ä,Ä,ö,Ö || || || || Käyttämättömiä näppäimiä, vapaana esimerkiksi käyttäjän omille määrityksille
|}


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[nvim]]
*[[Emacs]]
*[[Emacs]]
*[[Joe]]
*[[Nano]]
*[[Nano]]
*[[Pico]]
*[[Pico]]
*[[Vimin peruskäyttö]]
==Kirjallisuutta==
*[https://iccf-holland.org/click5.html Painettua kirjallisuutta, joista ICCF saa osansa]
*[https://www.truth.sk/vim/vimbook-OPL.pdf Vim 5.7:lle kirjoitetun 600-sivuisen kirjan PDF-versio, julkaistu vuonna 2001]
*[https://skrolli.fi/2015.3.botti.pdf Vim-artikkeli Skrolli-lehdessä (s.26)]
==Aiheesta muualla==


==Linkkejä==
*[http://www.vim.org/ Vimin kotisivu]
*[http://ex-vi.sourceforge.net/ The Traditional Vi]
*[http://ex-vi.sourceforge.net/ The Traditional Vi]
*[https://www.vim.org/ Vimin kotisivu]
*[https://www.vim.org/6k/features.fi.txt Vim selitettynä kuudessa kilotavussa]


{{Kehitysympäristöt}}
[[Luokka:Tekstieditorit]]
[[Luokka:Tekstieditorit]]
[[pl:Vim]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tämä sivu kuuluu seuraavaan piilotettuun luokkaan:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Vim