Ero sivun ”URL” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
29 merkkiä lisätty ,  1. maaliskuuta 2015
ei muokkausyhteenvetoa
p (lisätään vielä kategoriat)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(2 välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}


'''URL''' eli '''Uniform Resource Locator''' on standardi, jonka avulla Internetissä olevia resursseja (tiedostoja, tavuvirtoja, sähköpostiosoitteita, keskustelukanavia jne.) voidaan nimetä ja määritellä ohjeet niiden käyttämiseen. [[WWW]]:ssä URL on yleensä muotoa:
'''URL''' eli ''Uniform Resource Locator'' on standardi, jonka avulla Internetissä olevia resursseja (tiedostoja, tavuvirtoja, sähköpostiosoitteita, keskustelukanavia jne.) voidaan nimetä ja määritellä ohjeet niiden käyttämiseen. [[WWW]]:ssä URL on yleensä muotoa:


  [[protokolla]]://palvelin/hakemisto/tiedosto.paate
  [[protokolla]]://palvelin/hakemisto/tiedosto.paate
Rivi 9: Rivi 9:
  <nowiki>http://linux.fi/wiki/URL</nowiki>
  <nowiki>http://linux.fi/wiki/URL</nowiki>


Missä protkolla on <tt>[[HTTP|http]]</tt>, [[hakemisto]] on <tt>wiki</tt> ja tiedosto (tämä sivu) on <tt>URL</tt> (wiki ei käytä tiedostopäätteitä). Protokolla voi olla WWW:ssä usein myös esimerkiksi [[HTTPS]] tai [[FTP]], jotka vastaavasti viittavat sivuihin, jotka ovat saatavilla salatulla HTTP-protokollalla ja FTP-protkollalla. URL:ssä voidaan myös määritellä käytettävä portti, FTP:ssä tiedostojen hakuun tarvittava käyttäjänimi ja salasana ja HTTP- ja HTTPS-kutsujen tapauksessa dynaamiselle sivulle (esim. [[PHP]]-skriptille) annettavia parametreja. <tt>#</tt>-merkilllä jälkeen voidaan WWW-selaimelle ilmaista, mikä osa sivusta käyttäjälle halutaan näyttä (tämä ei estä muita osia näykmästä, vaan ainoastaan vierittää kyseisen osan ensimmäiseksi näkyville. Esim. [[#Lisää aiheesta]] on paikallinen linkki aivan tämän sivun loppuun "Lisää aiheesta" -otsikkoon, mutta ei vie selainta pois tältä sivulta.)
Missä protokolla on <tt>[[HTTP|http]]</tt>, [[hakemisto]] on <tt>wiki</tt> ja tiedosto (tämä sivu) on <tt>URL</tt> (wiki ei käytä tiedostopäätteitä). Protokolla voi olla WWW:ssä usein myös esimerkiksi [[HTTPS]] tai [[FTP]], jotka vastaavasti viittavat sivuihin, jotka ovat saatavilla salatulla HTTP-protokollalla ja FTP-protokollalla. URL:ssä voidaan myös määritellä käytettävä portti, FTP:ssä tiedostojen hakuun tarvittava käyttäjänimi ja salasana ja HTTP- ja HTTPS-kutsujen tapauksessa dynaamiselle sivulle (esim. [[PHP]]-skriptille) annettavia parametreja. <tt>#</tt>-merkilllä jälkeen voidaan WWW-selaimelle ilmaista, mikä osa sivusta käyttäjälle halutaan näyttää (tämä ei estä muita osia näkymästä, vaan ainoastaan vierittää kyseisen osan ensimmäiseksi näkyville. Esim. [[#Aiheesta muualla]] on paikallinen linkki aivan tämän sivun loppuun "Aiheesta muualla" -otsikkoon, mutta ei vie selainta pois tältä sivulta.)


  <nowiki>ftp://kayttajanimi:salasana@sivun.osoite.fi:portti/hakemisto/tiedosto.paate</nowiki>
  <nowiki>ftp://kayttajanimi:salasana@sivun.osoite.fi:portti/hakemisto/tiedosto.paate</nowiki>
  <nowiki>http[s]://sivun.osoite.fi:portti/hakemisto/tiedosto.paate?avain1=arvo1&avain2=arvo2&avain3=arvo3...#sivun_osa</nowiki>
  <nowiki>http[s]://sivun.osoite.fi:portti/hakemisto/tiedosto.paate?avain1=arvo1&avain2=arvo2&avain3=arvo3...#sivun_osa</nowiki>


Jos porttia ei ole määritelty se on 80 HTTP:lle, 21 FTP:lle ja 443 HTTPS:lle.
Jos porttia ei ole määritelty on se 80 HTTP:lle, 21 FTP:lle ja 443 HTTPS:lle.


===URI===
===URI===
Rivi 28: Rivi 28:
  <nowiki>mailto:matti.meikalainen@example.com</nowiki>
  <nowiki>mailto:matti.meikalainen@example.com</nowiki>


Viittaa jäljessä mainittuun sähköpostiosoitteeseen <tt>matti.meikalainen@example.com</tt>. Jos tämän osoitteen syöttää esim. [[WWW-selaimet|WWW-selaimelle]], jossa on sähköpostituki, selain avaa sähköpostiohjelman sähköpostin kirjoitusta varten ja esisyöttää vastaanottajan osoitteeksi <tt>mailto:</tt>-sanan jälkeen annetun osoitteen.
Viittaa jäljessä mainittuun [[sähköposti]]osoitteeseen <tt>matti.meikalainen@example.com</tt>. Jos tämän osoitteen syöttää esim. [[WWW-selaimet|WWW-selaimelle]], jossa on sähköpostituki, selain avaa sähköpostiohjelman sähköpostin kirjoitusta varten ja esisyöttää vastaanottajan osoitteeksi <tt>mailto:</tt>-sanan jälkeen annetun osoitteen.


Muita laajasti käytettyjä URI-skeemoja ovat esimerkiksi <tt>[[IRC|irc]]:</tt>, <tt>data:</tt> (upotettu datajakso), <tt>file:</tt> (paikallinen tiedosto), <tt>mms:</tt>, <tt>rtsp:</tt> (Microsoftin ja RealMedian multimediaprtokollia), <tt>ed2k:</tt> ja <tt>magnet:</tt> (eri [[P2P]]-verkkojen protokollia). Kaikille mainituille protkollille on saatavilla tuki Linux-käyttöjärjestelmissä.
Muita laajasti käytettyjä URI-skeemoja ovat esimerkiksi <tt>[[IRC|irc]]:</tt>, <tt>data:</tt> (upotettu datajakso), <tt>file:</tt> (paikallinen tiedosto), <tt>mms:</tt>, <tt>rtsp:</tt> (Microsoftin ja RealMedian multimediaprotokollia), <tt>ed2k:</tt> ja <tt>magnet:</tt> (eri [[P2P]]-verkkojen protokollia). Kaikille mainituille protokollille on saatavilla tuki Linux-käyttöjärjestelmissä.
 
==Lisää aiheesta==


==Aiheesta muualla==
* Suomenkielisen Wikipedian [[wikipedia:fi:URL|artikkeli]]
* Suomenkielisen Wikipedian [[wikipedia:fi:URL|artikkeli]]
* Englanninkielisen Wikipedian [[wikipedia:en:URL|artikkeli]]
* Englanninkielisen Wikipedian [[wikipedia:en:URL|artikkeli]]
Rivi 39: Rivi 38:


[[Luokka:Verkko]]
[[Luokka:Verkko]]
[[Luokka:Käsitteet]]
706

muokkausta

Navigointivalikko