Ero sivun ”Työpöytäasennuksen virittäminen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
5 584 merkkiä poistettu ,  6. maaliskuuta 2013 kello 14.16
Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”Tämän sivun sisältö on vanhentunut ja siksi poistettu. Korvaava sivu sisältää tuoreemmat tiedot: Ubuntun_asennuksen_jälkeiset_toimet
(Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”Tämän sivun sisältö on vanhentunut ja siksi poistettu. Korvaava sivu sisältää tuoreemmat tiedot: Ubuntun_asennuksen_jälkeiset_toimet”)
Rivi 1: Rivi 1:
Tällä sivulla on esitelty parhaat käytännöt mitä tyypillisen aloittelevan Linux-käyttäjän kannattaa tehdä Linuxin perusasennuksen jälkeen. Ohjeet on tehty ajatellen Ubuntu 10.04 LTS -käyttäjiä, mikä on tällä hetkellä suositelluin jakelu ja versio aloittelijoille (toki muitakin jakeluita ja versioita kannattaa kokeilla jos on aikaa).
Tämän sivun sisältö on vanhentunut ja siksi poistettu. Korvaava sivu sisältää tuoreemmat tiedot: [[Ubuntun_asennuksen_jälkeiset_toimet]]
 
== Suomalaiset verkkopalvelut ==
 
[[Yle Areena]] ja [[Ruutu.fi]] vaativat toimiakseen [[Adobe Flash]]in. Sen asennus tapahtuu ohjatusti kun käy sivulla http://get.adobe.com/flashplayer/ ja valitsee asennusvaihtoehdon [apt:adobe-flashplugin?channel=$distro-partner APT for Ubuntu 10.04] (joka nykyisin on toteutettu pakettihallintaa oikeaoppisesti hyödyntäen Ubuntu partner -ohjelmalähteen kautta).
 
[[MTV3 Katsomo.fi]] ja  [[Sub.fi]] käyttävät Silverlightia, jonka Linux-versio on nimeltään [[Moonlight]]. Sen asennus tapahtuu [http://www.go-mono.com/moonlight/download.aspx Moonlight-sivuston] kautta ja on toteutettu Firefox-laajennuksena joka toimii kaikilla Linuxeilla jakelusta riippumatta.
 
== Automaattiset tietoturvapäivitykset ==
 
Avaa valikosta ''Järjestelmä > Hallinta > Ohjelmalähteet'' ja edelleen välilehdestä ''Päivitykset'' valitse ''Asenna turvallisuuspäivitykset kysymättä''.
 
== Näytön lukitus pois päältä ==
 
Vakioasetuksilla Ubuntu aktivoi näytönsäästäjän ja lukitsee näytön viiden minuutin käyttämättömyyden jälkeen. Tämä voi olla kotikäytössä ärsyttävää, joten ne kannattaa kytkeä pois valitsemalla ''Järjestelmä > Asetukset > Näytönsäästäjä''.
 
== Ulkoasun vaihtaminen miellyttävämmäksi ==
 
Ubuntun vakioulkoasu on melko synkkä eikä välttämättä kaikille mieluisa. Ulkoasun teemaa, taustakuvaa ja jopa ikkunoiden sulkupainikkeen sijaintia vasemmasta yläkulmasta oikeaan yläkulmaan voi vaihtaa valitsemalla ''Järjestelmä > Asetukset > Ulkoasu''.
 
=== Ikkunapainikkeet tutusti oikealle ===
 
Ikkunapainikkeet saa siirrettyä tutustu oikealle ajamalla päätteessä (löytyy ''Sovellukset > Apuohjelmat > Pääte'')
gconftool-2 -s /apps/metacity/general/button_layout -t string menu:minimize,maximize,close
 
== Käyttöjärjestelmän kielivaihtoehtojen säätö ==
 
Jos asennusvaiheessa unohdit valita suomen käyttöliittymäsi kieleksi, tai haluat asennuksen jälkeen lisää kielivaihtoehtoja esimerksi muita käyttäjiä varten, voi tehdä sen helposti valitsemalla valikosta ''Järjestelmä > Ylläpito > Kieliasetukset''.
 
=== Suomenkielinen oikoluku Mozilla-ohjelmiin ===
 
Ubuntun kielipaketti ei vielä sisällä oikolukua Mozilla Firefoxiin, joten siihen täytyy erikseen hakea [https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/finnish-spellchecker/ oikolukulaajennus Mozillan sivustolta]. Asennuksen jälkeen käynnistä Firefox uudestaan kahdesti, jotta oikoluku olisi käytettävissä. Oikolukulaajennus ei toimi Firefoxin versioissa 5 ja 6 (tilanne 2011-09-23).
 
Jos näyttää siltä, että oikolukuohjelma alleviivaa kaikki sanat, saattaa kyse olla siitä, että väärä kielivalinta on käytössä. Suomenkielen saa käyttöön painamalla hiiren oikeaa nappia allevivatun sanan päällä ja edelleen ponnahdusvalikosta valitsemalla ''Kielet > Suomi (Voikko)''.
 
Jos kirjoitettavan tekstin kieltä vastaavaa oikolukijaa ei ole saatavilla, ja alleviivaukset häiritsevät, oikoluvun saa oletusarvoisesti pois päältä muokkaamalla Firefoxin asetuksia seraavasti:
 
* kirjoita Firefoxin osoitekenttään <tt>about: config</tt>
* etsi listasta kohta <tt>layout.spellcheckDefault</tt>
* muuta asetus arvoon 0 kaksoisklikkaamalla sitä
 
== Salasanan vaihtaminen ==
 
Käyttäjien salasanat ovat tärkein osa tietoturvaa ja jokaisen käyttäjän tulisi vaihtaa salasansa säännöllisesti. Sen voi tehdä valitsemalla ''Järjestelmä > Asetukset > Omat tiedot'' ja avautuvan ikkunan oikeasta ylälaidasta Vaihda salasana.
 
== Käyttäjätunnusten lisääminen ==
 
Jokaisella tietokonetta käyttävällä henkilöllä kannattaa olla oma käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksia voi luoda ylläpito-oikeuksin varustettu käyttäjä valikosta ''Järjestelmä > Ylläpito > Käyttäjät ja ryhmät'' ja painamalla ''Lisää''.
 
== Multimediatuki ja lisenssirajoitteiset ohjelmistot ==
 
Koska Ubuntu sisältää ainoastaan täysin vapaita ohjelmistoja, haluat todennäköisesti asentaa siihen muutaman ei-vapaan ohjelmapaketin pystyäksesi avaamaan tiedostomuotoja: DV, AVI, MPEG, ASF, MP3, AAC, MPEG4/DivX, Windows Media (WMV), Real Media (RM) ja QuickTime (MOV). Useimpien kaupallisten DVD-levyjen katselukaan ei onnistu ilman "content scrambling system"-ohitusta. Osa nettisivuista vaatii näkyäkseen selaimelta Flash-laajennuksen.
 
Lisenssirajoitteiset lisäosat saat, kun asennat paketin [apt:ubuntu-restricted-extras?section=universe?section=multiverse ubuntu-restricted-extras]
 
Kyseisiin ei-vapaisiin tiedostomuotohin tarvittavia ohjelmia ei ohjelmistopatenttiepäselvyyksien takia uskalleta jakaa virallisen Ubuntu-CD:n mukana, mutta ne voi itse asentaa jälkikäteen huoletta. Tämä on mahdollista, sillä ohjelmistopatentit eivät ole voimassa Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa, vaikka ne ovatkin käytössä esim USA:ssa.
 
Yksittäisistä valmistajista riippuvuuden välttämiseksi kannattaa jatkossa tietysti suosia avoimia tietostomuotoja, kuten esimerkiksi Ogg Vorbis -musiikkimuotoa mp3-formaatin sijasta.
== Katso myös ==
*[[Automatix]] -työkalu jonka tarkoitus on helpottaa asennuksen viimeistelyä.
*[[Ubuntu-tweak]] -työkalu helpottaa järjestelmän ja työpöydän asetuksien määrittelyä.
 
== Aiheesta muualla ==
*[http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Asentaminen#Asennuksen_viimeistely Ubuntu tutuksi - Asennuksen viimeistely]
[[Luokka: Ohjeet]]
195

muokkausta

Navigointivalikko