Ero sivun ”Tiedosto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
83 merkkiä lisätty ,  25. lokakuuta 2008 kello 19.26
p
muotoiluja ym
p (putki-->nimetty putki)
p (muotoiluja ym)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}


'''Tiedosto''' on tiedostojärjestelmän pienin looginen yksikkö. Tavallinen tiedosto voi sisältää esimerkiksi asiakirjan, tietyn ohjelman asetukset tai tietokoneohjelman. Unixeissa on myös joukko erikoistiedostoja, mm. [[hakemisto]]t, [[laitetiedostot]], [[symbolinen linkki|symboliset linkit]] ja [[nimetty putki|nimetyt putket]]. Tiedoston nimi löytyy hakemistosta, josta on viite tiedoston [[i-node]]en, jossa on tiedot tiedostosta sekä viitteet niihin tiedostojärjestelmän blokkeihin, jotka sisältävät itse tiedoston sisällön. Tämän rakenteen johdosta tiedosto voi löytyä useammasta hakemistosta eri nimillä (ilmankin symbolisia linkkejä).
Tiedosto on tiedostojärjestelmän pienin looginen yksikkö. Tavallinen tiedosto voi sisältää esimerkiksi asiakirjan, tietyn ohjelman asetukset tai tietokoneohjelman. Unixeissa on myös joukko erikoistiedostoja, mm. [[hakemisto]]t, [[laitetiedostot]], [[symbolinen linkki|symboliset linkit]] ja [[nimetty putki|nimetyt putket]].  
 
Tiedoston nimi löytyy hakemistosta, josta on viite tiedoston [[i-node]]en, jossa on tiedot tiedostosta sekä viitteet niihin tiedostojärjestelmän lohkoihin, jotka sisältävät itse tiedoston sisällön. Tämän rakenteen johdosta tiedosto voi löytyä useammasta hakemistosta eri nimillä (myös ilman symbolisia linkkejä), toisin sanoen tiedostoon voi olla useampia [[kova linkki|kovia linkkejä]].


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Tiedoston oikeudet]]
*[[Tiedoston oikeudet]]
*[[Tiedostojärjestelmät]]
*[[Tiedostojärjestelmä]]
*[[i-node]]
*[[i-node]]


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[[wikipedia:fi:Tiedosto|Tiedosto wikipediassa]]
*[[wikipedia:fi:Tiedosto|Tiedosto-artikkeli Wikipediassa]]


[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Käsitteet]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko