Talk

Linux.fista
Versio hetkellä 9. helmikuuta 2010 kello 16.43 – tehnyt LP (keskustelu | muokkaukset) (talk, posix ynnä eri versioita)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

talk on vanha viestin, jossa eri keskustelijoille on varattu eri osa näyttöä (tai ikkunaa). Ohjelmasta on liuta eri versioita, jotka eivät kaikki ole yhteensopivia. POSIX-standardi ei edellytä mahdollisuutta ottaa yhteyteen toisella koneella olevaan henkilöön eikä luoda monenvälisiä yhteyksiä. Ohjelma voi joko toimia päätteellä tai pääteikkunassa) tai avaten oman ikkunansa. Keskustelu eri koneiden käyttäjien välillä vaatii palvelinohjelman. Jotkut talk-ohjelmat vaativat palvelimen myös paikallisiin keskusteluihin.

Ohjelma käynnistetään kertomalla keneen haluaa yhteyden. Nimi ja pääte voivat posixin mukaan olla ainakin who-komennon antamassa muodossa, muut muodot sallitaan ohjelmaversiosta riippuen. Kaikki ohjelmat eivät noudata posixia, joten yksittäisen ohjelman manuaalisivua voi joutua katsomaan.

talk joku
talk joku pts/8
talk joku@jossakin
talk joku@jossakin tty1
ytalk joku@jossakin#tty2

Jos tämä henkilö on kirjautuneena ja sallii viestit pääteikkunaansa hän saa viestin yhteydenotosta ja voi vastata:

talk yhteydenottaja
gnutalk --reply

Tämän jälkeen keskustelu voi alkaa. Ohjelma jakaa ikkunan kahteen osaan, joissa toisessa näkyy toisen ja toisessa toisen kirjoitukset. Joissakin talk-ohjelmissa keskustelijoita voi olla useampia. Kirjoitettu teksti näkyy heti ruudulla.

----------------------------= YTalk version 3.3.0 =-----------------------------
Heipparallaa!
Minä t

--------------------------= joku@jossakin.example.fi =--------------------------
Hei!

Posix vaatii, ettei käyttäjien merkistöasetuksia huomioida tekstiä välitettäessä. Eri ohjelmat saattavat kunnioittaa tätä, olla kunnioittamatta tai käyttää oikeata merkistöä eri pyynnöstä.

Eri talk-ohjelmilla on omat laajennoksensa, jotka eivät välttämättä toimi ristiin, vaikka ohjelmat muuten ovatkin yhteensopivia. Laajennoksista voi useamman käyttäjän ja etäyhteyksien lisäksi mainita mahdollisuuden lähettää tiedostoja, käynnistää komentotulkin (jolloin kaikki keskustelijat saavat session ruudulleen nähtäväksi)