TUI

Linux.fista
Versio hetkellä 20. tammikuuta 2021 kello 10.20 – tehnyt LinuxMan (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Tekstipohjainen käyttöliittymä (Text User Interface eli TUI) on tietokoneenkäyttötapa, jossa kommunikointi tapahtuu ruudulle syötettävän tekstin avulla esimerkiksi komentotulkkia hyväksikäyttäen. Välimuoto TUIn ja graafisia elementtejä sisältävän, Linuxissa yleensä X Window Systemin avulla tuotettavan GUIn välillä on ns. puoligraafinen käyttöliittymä. Siinä tekstipohjaiseen tilaan tuotetaan esimerkiksi viivojen ja muiden erikoismerkkien avulla valikkorakenteita. Puoligraafiset käyttölittymät rakennetaan Linuxissa yleensä ncurses-kirjaston avulla. Esimerkiksi alsamixer ja Midnight Commander on toteutettu tällä tavoin.

Kuvankaappaus Midnight Commander -ohjelmasta.

Tekstipohjaiset tai puoligraafiset ohjelmat ajetaan joko konsolissa, päätteestä tai graafisen tilan pääte-emulaattori-ikkunassa. Monet ohjelmat voivat käyttää joko X:ää suoraan tai pääte-emulaattori-ikkunaa. Nämä saadaan käyttämään emulaattorin ikkunaa tyhjentämällä ympäristömuuttuja DISPLAY. Tämä on hyödyllistä, jos X-versio vie turhaa tehoa (hitaalla koneella tai yhteydellä) tai jos jokin virhe esiintyy vain toisessa tilassa.

DISPLAY= ohjelma

(Huomaa välilyönti)

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]