Suositeltavat laitteistoratkaisut

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 3. heinäkuuta 2005 kello 18.23 – tehnyt 84.231.96.26 (keskustelu) (→‎Näytönohjain)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pääsääntö

Mitä suositumpi ja tunnetumpi laite on, sitä todennäköisemmin se toimii Linuxissa.

Emolevy-BIOS

Laita BIOS asetus 'Plug&Play OS'=No asentoon. Tällöin BIOS asettelee laiteresurssit (irq,memory..) Linuxille valmiiksi. Linux-kernel 2.6.x on periaatteessa Plug&Play BIOS yhteensopiva, mutta monessa distribuutiossa valintaa ei ole käännetty päälle. Lisäksi Plug&Play BIOS vaikuttaa olevan EXPERIMENTAL.

Näytönohjain

Mieti näytönohjainta hankkiessasi kuinka paljon tarvitset 3d-kiihdytystä linux käytössä. Mikäli toteat, että käyttösi on enemmän 2d suuntautunutta, matroxin kortit ovat parhaiten tuettuja, sekä tarjoavat yleensä tähän parhaan kuvalaadun. Tosin ero on vain marginaalinen nykyisiin NVIDIA:n ja ATi:n kortteihin.

Näytönohjainten ajureissa NVIDIA:n ajurit ovat selkeästi tehokkaammat ja toimivammat kuin ATI:n, joten NVIDIA:n kortti on suositeltavaa jos haluaa saada 3d-rautakiihdytyksen toimimaan. ATI:kin pyrkii kovasti kehittämään Linux-ajureitaan, ja taso näkyy parantuneen vuoden 2005 aikana selkeästi.

Verkkolaitteet

Kts. Millaisen verkkolaitteen valitsen Linuxin kanssa käytettäväksi

Muut

http://www.linuxhardware.org/ Englanninkielinen sivusto sisältää testejä ja vertailuja laitteista Linuxilla.

http://leenooks.com/1 Linux Incompatibility list. Linuxissa tunnetusti toimimattomat laitteet. Lukijoiden kokemuksia. Englanninkielinen.

http://www.linuxcompatible.org/compatibility.html Lukijoiden kokemuksia laitteiden (ja softan) toimimisesta Linuxissa. Englanninkielinen.