Muokataan sivua Sudo

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
{{DISPLAYTITLE:{{lcfirst:{{PAGENAME}}}}}}
Sudo on ohjelma, jonka avulla tavallinen käyttäjä voi komentoriviltä ajaa ohjelmia pääkäyttäjän oikeuksilla. Esimerkiksi [[Ubuntu|Ubuntussa]] ei ole oletuksena lainkaan pääkäyttäjää (root), vaan kaikki ylläpitotehtävät hoidetaan sudon avulla.
{{Ohjelma
| nimi=sudo
| kuva=
| kuvateksti=
| lisenssi=[[ISC-lisenssi|ISC]]
| käyttöliittymä=teksti
| kotisivu=[http://www.sudo.ws/ www.sudo.ws]
}}


'''sudo''' on ohjelma komentojen suorittamiseen toisen käyttäjän oikeuksilla, yleensä [[root|pääkäyttäjänä]]. Toisin kuin [[su]]:ssa, sudossa [[käyttäjä]] oletuksena antaa oman salasanansa kohdekäyttäjän salasanan sijaan. Tietty käyttäjä ei välttämättä myöskään voi ajaa kuin rajattua joukkoa ohjelmia. On täysin pääkäyttäjän määräysvallassa, mitä ohjelmia tietyt käyttäjät saavat käyttää sudon avulla.  
Esimerkki:
sudo apt-get update
Tällöin sudo mahdollisesti kysyy salasanaa, joka on käyttäjän oma salasana.


Tietyissä [[jakelu]]issa (esimerkiksi [[Ubuntu]]ssa), on pääkäyttäjän tunnuksella kirjautuminen oletuksena estetty ([[salasana]]a ei ole asetettu), ja sen sijaan käytetään sudoa kaikkiin pääkäyttäjän oikeuksia vaativiin toimiin. Jakelun asennuksen yhteydessä valitaan tietty käyttäjä tai ryhmä, jolle annetaan oikeus suorittaa kaikkia ohjelmia sudon avulla.
Käyttäjällä on oltava /etc/sudoers-tiedostossa määriteltynä oikeudet käyttää sudoa.


==Käyttö==
Sudon asetukset, kuten käyttäjien oikeudet ajaa ohjelmia, määritellään <tt>[[Sudoers|/etc/sudoers]]</tt>-[[asetustiedosto]]ssa.


Sudo-komennon käyttö tapahtuu seuraavan mallin mukaisesti:
[[Luokka:Järjestelmä]]
sudo [valitsimet] [komento [komennon omat valitsimet]]
[[Luokka:Ohjelmat]]
 
[[Luokka:Komentorivi]]
Sudo ei oletuksena kysy käyttäjän salasanaa kuin viiden minuutin välein. Kun salasana on kerran annettu, voi käyttäjä aikaleiman voimassaollessa käyttää sudoa ilman salasanaa.
 
Sudo-komennon valitsimia ovat mm.
* <tt>-k</tt>, pudottaa käyttäjän aikaleiman aiheuttaen salasanan uudelleenpyytämisen. Ei vaadi salasanaa.
* <tt>-K</tt>, pyyhkii käyttäjän aikaleiman kokonaan. Ei vaadi salasanaa.
* <tt>-u</tt>, [käyttäjä], mahdollistaa komennon ajamisen muuna kuin pääkäyttäjänä (root).
* <tt>-v</tt>, päivittää käyttäjän aikaleimaa pidentäen sudokelpoisuutta uudella viiden minuutin jaksolla.
* <tt>-s</tt>, käynnistää [[komentotulkki|komentotulkin]] pääkäyttäjän oikeuksilla koskematta <tt>HOME</tt>-, <tt>[[PATH]]</tt>- ym. [[ympäristömuuttuja|ympäristömuuttujiin]] (vrt. komento <tt>[[su]]</tt>).
* <tt>-i</tt>, käynnistää komentotulkin pääkäyttäjän oikeuksilla alustaen yleisimmät ympäristömuuttujat ja vaihtaen kotihakemistoa (vrt. komento <tt>su -</tt>).
* <tt>-h</tt>, tulostaa lyhyet käyttöohjeet
 
Esimerkiksi
sudo [[apt-get]] update || echo "Päivittää asennuslähdelistan Debian-pohjaisissa jakeluissa"
Tällöin sudo kysyy salasanaa, joka oletuksena on käyttäjän oma salasana. Sen voi kuitenkin haluttaessa määrittää kysymään myös pääkäyttäjän salasanaa.
 
[[Firefox]]-selaimen ajo toisen tavallisen käyttäjän oikeuksilla:
sudo -u käyttäjänimi firefox
 
==Graafiset edustaohjelmat==
Sudolle on olemassa myös [[GUI|graafisia käyttöliittymiä]]. Yleisimmät näistä lienevät Kdesu ja Gksu.
 
===Gksu===
[[Gksu]] on [[Gnome]]-työpöydän graafinen edustaohjelma [[su]]:lle ja sudolle. Oletuksena Gksu käyttää <tt>su</tt> -komentoa, mutta [[gconf]]-avaimen <tt>/apps/gksu/sudo-mode</tt> asettaminen arvoon true saa sen käyttämään Sudoa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös komentoa gksudo, joka käyttää Sudoa aina.
 
[[Kuva:Gksudo.png|[[GNOME]]-työpöytäympäristön Gksudo, joka -g parametrillä käynnistettynä antaa ottaa itsestään kuvan.]]
 
===Kdesu===
[[Kdesu]] on alun perin graafinen edustaohjelma [[su]]:lle, mutta uusimmissa versioissaan sen voi asettaa käyttämään myös sudoa.
 
[[Kuva:Kdesu.png|[[KDE]]3-työpöytäympäristön Kdesu]]
 
==Nippelitietoa==
* Vastoin yleistä harhaluuloa ("[[Ubuntu|Ubuntussa]] ei ole oletuksena asetettu salasanaa pääkäyttäjälle (root)") on Ubuntussakin mahdollista kirjautua pääkäyttäjäksi (root) komennolla '''sudo -i''' [[Sudoers|sudoersissa]] listatulla tunnuksella.
* Komentohistoriaa tallentavissa [[komentotulkki|komentotulkeissa]] on mahdollista käyttää '''sudo !!''' komentoa edellisen komennon suorittamiseen sudon avulla.
 
==Katso myös==
*[[Doas]]
*[[Fakeroot]]
*[[Su]]
*[[PolicyKit]]
 
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]
[[Luokka:Käyttäjät ja ryhmät]]
[[Luokka:Tietoturva]]
[[Luokka:Ylläpitotyökalut]]
 
[[pl:Sudo]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetty malline:

Tämä sivu kuuluu seuraavaan piilotettuun luokkaan:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Sudo