Stable
Jakelun (tai joskus ohjelman) vakaa versio. Vastakohta unstable.
Muutokset ja testaus[muokkaa]
Aina muutoksia tehtäessä on vaarana, että jokin olemassaoleva toiminnallisuus särkyy, että uusi toiminto toimii epäluotettavasti tai että muutos aiheuttaa tietoturvaongelmia. Siksi hiukankin suurempaa muutosta tehtäessä uutta versiota on hyvä kokeilla kattavasti ennen uuden version käyttämistä kriittisissä ympäristöissä.
Kaupalliset tietokoneohjelmat ja käyttöjärjestelmät testataan yleensä kohtuullisen kattavasti yrityksen sisällä ennen (esi)julkaisua. Linuxista ja sen hengessä¹ kehitettävistä ohjelmista sen sijaan julkaistaan uudet versiot mahdollisimman nopeasti, jotta myös kuka tahansa ulkopuolinen voi testata uutta versiota ja halutessaan yrittää löytää siitä virheitä. Vasta kun julkaisja katsoo, että tietty versio on kyllin hyvä ja kyllin hyvin testattu, se julistetaan vakaaksi, "stable".
Usein vapaiden ohjelmistojen kirjoittajat eivät kovin helpolla anna ohjelmistolleen "valmis"-leimaa; usein vakaaksi mielletyt ohjelmat voivat virallisesti olla "alfaa" tai "betaa", versionumerolla 0.9xxx.
Pitkä tuki[muokkaa]
Paitsi, että uusi versio voi sisältää virheitä, se saattaa toimia eri tavalla kuin vanha. Tietokonejärjestelmän ylläpitäjälle on etu, jos ohjelmien toiminta säilyy samanlaisena pitkään. Vakaan version toinen kriteeri siis on, että sitä voi käyttää kohtuullisen pitkään päivittämättä mihinkään sellaiseen, joka saattaa vaatia uusia ohjeita, ohjelmaa käyttävien skriptien korjaamista tms.
Esimerkkinä Debian[muokkaa]
Erityisen selvä jako vakaaseen ja epävakaaseen versioon on Debianissa. Suuren pakettivalikoiman ja kohtuullisen korkeiden laatuvaatimusten takia vakaita versioita julkaistaan harvoin. Uudet ohjelmaversiot julkaistaan ensiksi (kehittäjän tehtyä Debianille tarpeelliset muutokset) unstable-haarassa. Jos mitään vakavia virheitä ei löydetä, ohjelma siirtyy testing-haaraan, joka on tarpeeksi luotettava useimpiin tarkoituksiin ja siksi on kohtuullisen yleisesti käytetty (jolloin virheiden luulisi löytyvän). Kun tarkoituksena on julkaista uusi vakaa versio, uusia ohjelmaversioita vältetään, jotta julkaistavaan jakeluun ei tulisi kuin riittävästi testattuja ohjelmistopaketteja. Kun vakaa versio on julkaistu, siihen ei oteta uusia versioita ohjelmista, vaan ainoastaan vakavat virheet (kuten tietoturva-aukot) korjataan. Vakaata versiota tuetaan vielä jonkin aikaa uuden version julkaisemisen jälkeen, jotta vakaata versiota käyttävät voivat siirtyä uuteen versioon oman aikataulunsa mukaan.
Viitteet[muokkaa]
[1] Katso The Cathedral and the Bazaar (englanniksi), wikipediassa (ruotsiksi) sv:Katedralen och basaren