SFTP

Linux.fista
Versio hetkellä 26. lokakuuta 2008 kello 11.28 – tehnyt Str4nd (keskustelu | muokkaukset) (Kumottu muokkaus #23517, jonka teki ARTTUSN WIHOWIIMEINEN MARSSI TÄYTIN TOIVEENNE PÄÄSETTE NYT EROON MUSTA!!!!!!!! ([[User talk:ARTTUSN WIH)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SFTP (SSH File Transfer Protocol) on protokolla, jonka avulla tiedostoja voidaan käsitellä SSH-protokollan yli. Se mahdollistaa helpon tiedostojen kopioinnin ja muun käsittelyn koneelta toiselle siinäkin tapauksessa, että etäkoneella ei olisi käytössä esimerkiksi NFS-, Samba- tai FTP-palvelinta. SFTP on verrattavissa scp:hen, mutta se mahdollistaa kopioinnin lisäksi monenlaiset tiedosto-operaatiot FTP:n tyyliin. Yleinen harhakäsitys on, että SFTP on SSH:n yli käytetty FTP. Tästä ei kuitenkaan ole kysymys, vaan SFTP on puhtaalta pöydältä suunniteltu protokolla.

Käyttö

Koneella, jolle tiedostoja halutaan kopioida ym. on oltava käynnissä vain sshd-taustapalvelu (demoni) sekä käyttäjällä käyttäjätunnus, jolla on kirjoitusoikeus kohdehakemistoon. SFTP:tä voi käyttää komentorivipohjaisen SFTP-ohjelman avulla esimerkiksi komennolla

sftp kayttaja@etakone:/home/kayttaja 

tai vaikkapa KDE:n SFTP-kioslaven avulla kirjoittamalla esimerkiksi Konquerorin osoiteriville

sftp://etakone/home/kayttaja

Myös monet muut ohjelmat, kuten vaikkapa GFTP, LFTP ja CURL, tukevat SFTP-protokollaa.

Katso myös

Aiheesta muualla