Ero sivun ”Route” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (tätä pitäis muutenkin parannella)
(esimerkkejä)
 
(3 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Route (suomeksi reitti) tarkoittaa tietokoneiden verkotuksessa määrittelyä, jonka perusteella laite päättää mihin verkkoliitäntään lähetettävä [[IP]]-paketti laitetaan ja tarviiko sitä mahdolllisesti kierrättää jonkun ylimääräisen koneen kautta.
{{perustietoa}}


Route on myös komento, jolla monissa [[UNIX]]-tyyppisissä käyttöjärjestelmissä manipuloidaan käyttöjärjestelmän reititystietoja.
Route (suomeksi reitti) tarkoittaa tietokoneiden verkotuksessa määrittelyä, jonka perusteella laite päättää mihin verkkoliitäntään lähetettävä [[IP]]-paketti laitetaan ja tarvitseeko sitä mahdolllisesti kierrättää jonkin ylimääräisen koneen kautta.


Esimerkiksi [[Linux]]issa verkkoajuri on nykyään niin monipuolinen, että tuolla vuosikymmeniä sitten suunnitellulla route-komennolla ei voi hallita verkon kaikkia ominaisuuksia ja siksi olisi suotavaa pyrkiä siirtymään modernimpaan ip-komentoon, johon on sisäänrakennettu lähes kaikki muutkin verkon konfiguroinnissa tarvittavat asiat.
Route on myös [[komentorivi]]komento, jolla monissa [[Unix]]-tyyppisissä käyttöjärjestelmissä manipuloidaan käyttöjärjestelmän reititystietoja.


Yleisimmät käyttötapaukset ovat reitin lisääminen, poistaminen sekä olemassaolevien reittien katsominen.
Esimerkiksi [[Linux]]issa verkkoajuri on nykyään niin monipuolinen, että tuolla vuosikymmeniä sitten suunnitellulla route-komennolla ei voi hallita verkon kaikkia ominaisuuksia, ja siksi olisi suotavaa pyrkiä siirtymään modernimpaan [[ip]]-komentoon, johon on sisäänrakennettu lähes kaikki muutkin verkkoasetusten luomisessa tarvittavat asiat.


==Esimerkkejä==
Esimerkiksi komento:
route
Näyttää ip osoitteiden reititystaulukon, joka voi näyttää esimerkiksi tältä.
Kernel IP routing table
Destination    Gateway        Genmask        Flags Metric Ref    Use Iface
10.0.0.0        *              255.255.255.0  U    1      0        0 eth0
link-local      *              255.255.0.0    U    1000  0        0 eth0
default        dsldevice.home. 0.0.0.0        UG    0      0        0 eth0


<tt>ip route show</tt> näyttää voimassaolevat reititystiedot oletustaulusta. (Useammasta oletustaulusta lisää esimerkiksi artikkelissa [[Kahden_oletusreitin_käyttö]])


  10.10.10.0/28 dev eth0  proto kernel  scope link  src 10.10.10.10
  169.254.0.0/16 dev eth0  scope link  metric 1000
<tt>ip route add default via 10.10.10.1</tt> lisää oletusreitin, jolla oletusliikenne kierrätetään laitteen 10.10.10.1 kautta.
<tt>ip route del default via 10.10.10.1</tt> Poistaa edellä tehdyn oletusreitin.


[[Luokka:Verkko]]
[[Luokka:Verkko]]
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]

Nykyinen versio 17. syyskuuta 2011 kello 22.27

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Route (suomeksi reitti) tarkoittaa tietokoneiden verkotuksessa määrittelyä, jonka perusteella laite päättää mihin verkkoliitäntään lähetettävä IP-paketti laitetaan ja tarvitseeko sitä mahdolllisesti kierrättää jonkin ylimääräisen koneen kautta.

Route on myös komentorivikomento, jolla monissa Unix-tyyppisissä käyttöjärjestelmissä manipuloidaan käyttöjärjestelmän reititystietoja.

Esimerkiksi Linuxissa verkkoajuri on nykyään niin monipuolinen, että tuolla vuosikymmeniä sitten suunnitellulla route-komennolla ei voi hallita verkon kaikkia ominaisuuksia, ja siksi olisi suotavaa pyrkiä siirtymään modernimpaan ip-komentoon, johon on sisäänrakennettu lähes kaikki muutkin verkkoasetusten luomisessa tarvittavat asiat.

Esimerkiksi komento:

route

Näyttää ip osoitteiden reititystaulukon, joka voi näyttää esimerkiksi tältä.

Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
10.0.0.0        *               255.255.255.0   U     1      0        0 eth0
link-local      *               255.255.0.0     U     1000   0        0 eth0
default         dsldevice.home. 0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0