Ero sivun ”Rm” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (ylimääräinen tyhjä rivi pois)
(tiedoston poisto ei vaadi oikeuksia tiedostoon; \rm tai /bin/rm rm -f sijaan)
Rivi 1: Rivi 1:
Komento [[rm]] tuhoaa valitun tiedoston. Poistaaksesi tiedoston sinulla täytyy olla kirjoitusoikeudet tiedostoon sekä hakemistoon jossa tiedosto sijaitsee.
Komento '''rm''' poistaa valitun tiedoston. Poistaaksesi tiedoston sinulla täytyy olla kirjoitusoikeudet hakemistoon jossa tiedosto sijaitsee – itse tiedostoon ei tarvita oikeuksia (muuta kuin jos hakemistossa on t-bitti aktiivisena ja tiedosto on toisen omistuksessa).
 
Normaalisti <tt>rm</tt> ei kysy varmistusta kuin kahdessa tapauksessa: jos tiedostoon ei ole kirjoitusoikeuksia tai jos valitsin <tt>-i</tt> on käytössä (explisiitisti tai [[alias|aliaksen]] kautta). Valitsimella <tt>-f</tt> varmistusta ei kysytä näissäkään tapauksissa.
 
Itse asiassa komento ei ensisijaisesti poista tiedostoa kiintolevyltä, vaan sen nimen hakemistosta. Tiedosto saattaa esiintyä useammassa hakemistossa tai eri nimillä ja vasta viimeisen ''linkin'' poistamisen myötä tiedosto häviää (<tt>[[ls]] -l</tt> näyttää linkkien määrän). Jos tiedosto on jonkin ohjelman käytössä, ohjelma voi jatkaa sen käyttöä riippumatta siitä onko tiedosto poistettu hakemistoista.


==Käyttö==
==Käyttö==


* Poistaa tiedoston
* Poista tiedosto
  rm poistettava_tiedosto
  rm poistettava_tiedosto
* Poistaa hakemiston ja sisällön rekursiivisesti kyselemättä ('''VARO!''')
* Poista hakemisto ja sisältö rekursiivisesti (varmista, ettei komennossa ole ylimääräisiä välilyöntejä)
  rm -rf poistettava_hakemisto
  rm -r poistettava_hakemisto
 
Jos <tt>rm</tt> kyselee turhia, se on alias. Oikean rm-komennon saa käyttöön joko antamalla polku <tt>/bin/rm</tt> tai käyttämällä muotoa <tt>\rm</tt>.


Lisätietoja saat komennolla:
Lisätietoja saat komennolla:
Rivi 12: Rivi 18:


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[ls]]
*[[ls]] (tiedostolistaus)
*[[rmdir]]
*[[ln]] (linkitys)
*[[mkdir]]
*[[rmdir]] (hakemiston poistaminen)
*[[mkdir]] (hakemiston luominen)


[[Luokka:Coreutils]][[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]
[[Luokka:Coreutils]][[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]

Versio 29. helmikuuta 2008 kello 04.09

Komento rm poistaa valitun tiedoston. Poistaaksesi tiedoston sinulla täytyy olla kirjoitusoikeudet hakemistoon jossa tiedosto sijaitsee – itse tiedostoon ei tarvita oikeuksia (muuta kuin jos hakemistossa on t-bitti aktiivisena ja tiedosto on toisen omistuksessa).

Normaalisti rm ei kysy varmistusta kuin kahdessa tapauksessa: jos tiedostoon ei ole kirjoitusoikeuksia tai jos valitsin -i on käytössä (explisiitisti tai aliaksen kautta). Valitsimella -f varmistusta ei kysytä näissäkään tapauksissa.

Itse asiassa komento ei ensisijaisesti poista tiedostoa kiintolevyltä, vaan sen nimen hakemistosta. Tiedosto saattaa esiintyä useammassa hakemistossa tai eri nimillä ja vasta viimeisen linkin poistamisen myötä tiedosto häviää (ls -l näyttää linkkien määrän). Jos tiedosto on jonkin ohjelman käytössä, ohjelma voi jatkaa sen käyttöä riippumatta siitä onko tiedosto poistettu hakemistoista.

Käyttö

  • Poista tiedosto
rm poistettava_tiedosto
  • Poista hakemisto ja sisältö rekursiivisesti (varmista, ettei komennossa ole ylimääräisiä välilyöntejä)
rm -r poistettava_hakemisto

Jos rm kyselee turhia, se on alias. Oikean rm-komennon saa käyttöön joko antamalla polku /bin/rm tai käyttämällä muotoa \rm.

Lisätietoja saat komennolla:

man rm

Katso myös

  • ls (tiedostolistaus)
  • ln (linkitys)
  • rmdir (hakemiston poistaminen)
  • mkdir (hakemiston luominen)