Ero sivun ”Prosessi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
735 merkkiä lisätty ,  5. helmikuuta 2008
selkeämpi johdanto; kill ei vältämättä tapa
(wikitystä)
(selkeämpi johdanto; kill ei vältämättä tapa)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
*[[wikipedia:fi:Prosessi|Prosessi Wikipediassa]]
*[[wikipedia:fi:Prosessi|Prosessi Wikipediassa]]
Käynnissä olevia ohjelmia sanotaan prosesseiksi. Jotkut sovellukset saattavat käyttää useita prosesseja. Prosessit yksilöidään [[PID]]-numeroilla. Jokaista prosessia on myös mahdollista ajaa omalla prosessorilla (rinnakkaistus).
Kun ohjelma käynnistetään, [[käyttöjärjestelmä]] luo '''prosessin''', jona ohjelmaa ajetaan. Prosessit yksilöidään [[PID]]-numeroilla ("process id"). Sovellus voi muodostua useammasta prosessista, joita se käynnistää [[fork]]-kutsuilla.
 
Itse prosessi voi koostua useammasta [[säie|säikeestä]], jotka prosesseista poiketen jakavat muistiavaruutensa ja muita resursseja. Linuxissa säikeet on toteutettu käytännössä itsenäisinä prosesseina, joita luotaessa vain on määritelty myös mitkä resurssit halutaan yhteisiksi ([[clone]]-kutsulla). Saman prosessin säikeillä on nykyään sama PID (mutta eri säie-ID).
 
Säie on se yksikkö, jolle varataan prosessoriaikaa, eli saman ohjelman eri säikeet tai prosessit voivat moniprosessorikoneella kukin olla ajossa samanaikaisesti eri prosessoreilla (rinnakkaistus).


==Prosessien tausta-ajo==
==Prosessien tausta-ajo==
Rivi 65: Rivi 69:
Tapetaan ohjelman killallin avulla antamalla sen nimi:
Tapetaan ohjelman killallin avulla antamalla sen nimi:
  killall xmms
  killall xmms
Nyt prosessi on kuollut ja ohjelman pitäisi olla sulkeutunut.
Oletuksena kill-komento pyytää ohjelmaa sulkeutumaan lähettämällä sille [[signaali]] SIGTERM. Jos ohjelma on epäsivistynyt tai pahasti jumissa, se ei välttämättä sulkeudu. Katso [[kill]].


==Katso myös==
==Katso myös==
785

muokkausta

Navigointivalikko