Ero sivun ”Porteus” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Kapaplejako)
(Typoja)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Porteus'''  pienikokoinen [[Slackware]]-pohjainen linux, joka toimii livenä USB-tikulta. Toki sen voi myös levylle asentaa. Porteus on tarkoitettu aloittelijaa hieman kokeneemmalle käyttäjälle. Porteus on yleensä joko pelkän selaimen sisältävä Kiosk tai työpöytäversio.
+
'''Porteus'''  pienikokoinen [[Slackware]]-pohjainen Linux, joka toimii livenä USB-tikulta. Toki sen voi myös levylle asentaa. Porteus on tarkoitettu aloittelijaa hieman kokeneemmalle käyttäjälle. Porteus on yleensä joko pelkän selaimen sisältävä Kiosk tai työpöytäversio.
  
 
== Ominaisuudet ==
 
== Ominaisuudet ==
  
Porteus haarautui alkujaan nimellä "Slax remix" Slax-linuxista itsenäiseksi jakeluksi.
+
Porteus haarautui alkujaan nimellä "Slax remix" [[Slax]]-Linuxista itsenäiseksi jakeluksi.
  
Porteus muistuttaa muuten paljon Puppy Linuxia, mutta on tätä hieman vaikeampi. Porteus vaatii monesti käynnistyäkseen joko BIOS-asetuksen käynnistysjärjestyksen muutosta, tai käyntiä BIOS:in käynnistysvalikosta, joka tulee monesti näppäimellä F8 tai Esc.
+
Porteus muistuttaa muuten paljon [[[Puppy Linux|Puppy Linuxia]], mutta on tätä hieman vaikeampi ja joustavampi.
 +
Aloittelijalle Porteus tuottaa monesti ikäviäkin yllätyksiä. Porteus vaatii monesti käynnistyäkseen joko BIOS-asetuksen käynnistysjärjestyksen muutosta, tai käyntiä BIOS:in käynnistysvalikosta, joka tulee monesti näppäimellä F8 tai Esc.
 +
Muutenkin vuonna 2019 järjestelmä on hieman keskeneräinen.
  
Porteuksen ohjelmavalikoima on suppea, mutta siihen voi sentaa käytännössä kaikki Slackwareen sopivat ohjelmistot.
+
Porteuksen ohjelmavalikoima on suppea, mutta siihen voi sentaa käytännössä kaikki Slackwareen sopivat ohjelmistot. Lisäksi esimerkiksi Firefoxin voi lada suoraan kotisvultaan ja muuntaa Porteus-paketiksi, ja asentaa sitten paketin Porteukseen.
  
Porteus on sopiva valinta, mikäli Linuxin tehokäyttäjä haluaa Slackwaren muokattavuuden ja valmiin käyttöjärjestelmän. [[Puppy Linux]] lienee suositeltavampi aloittelijalle ja [[Slitaz]] hyvin vanhoihin koneisiin.
+
Porteus on sopiva valinta, mikäli Linuxin tehokäyttäjä haluaa Slackwaren muokattavuuden ja valmiin käyttöjärjestelmän. [[Puppy Linux]] lienee suositeltavampi aloittelijalle ja [[Slitaz]] hyvin vanhoihin koneisiin. Porteus lienee näitä kahta turvallisempi.
  
 
== Jakelut ==
 
== Jakelut ==
Rivi 15: Rivi 17:
 
Porteuksen jakelutapa on vaihdellut versiosta toiseen.
 
Porteuksen jakelutapa on vaihdellut versiosta toiseen.
  
Porteuksen saa sekä Kiosk-versiona että laajempana Desktop-versiona. Kiosk-versiossa on vain Internet-selain. Desktop-versiossa on suht koht täysi työpöytä. Desktopista on saatavissa montaa versiota: Xfce, Lxde, Lxqt, Cinnamon jne.
+
Porteuksen saa sekä ''Kiosk''-versiona että laajempana ''Desktop''-versiona. Kiosk-versiossa on vain Internet-selain. Desktop-versiossa on suht koht täysi työpöytä. Desktopista on saatavissa montaa versiota: Xfce, Lxde, Lxqt, Cinnamon jne.
Prosessoriarkkitehtuureista Porteus on tehy PC:n prosessorityypeile x32 (486, 586) ja x64.
+
Prosessoriarkkitehtuureista Porteus on tehy PC:n Intel/AMD prosessorityypeille x32 (486, 586) ja x64.
  
 
== Aiheesta muualla ==
 
== Aiheesta muualla ==

Versio 17. maaliskuuta 2019 kello 21.57

Porteus pienikokoinen Slackware-pohjainen Linux, joka toimii livenä USB-tikulta. Toki sen voi myös levylle asentaa. Porteus on tarkoitettu aloittelijaa hieman kokeneemmalle käyttäjälle. Porteus on yleensä joko pelkän selaimen sisältävä Kiosk tai työpöytäversio.

Ominaisuudet

Porteus haarautui alkujaan nimellä "Slax remix" Slax-Linuxista itsenäiseksi jakeluksi.

Porteus muistuttaa muuten paljon [[[Puppy Linux|Puppy Linuxia]], mutta on tätä hieman vaikeampi ja joustavampi. Aloittelijalle Porteus tuottaa monesti ikäviäkin yllätyksiä. Porteus vaatii monesti käynnistyäkseen joko BIOS-asetuksen käynnistysjärjestyksen muutosta, tai käyntiä BIOS:in käynnistysvalikosta, joka tulee monesti näppäimellä F8 tai Esc. Muutenkin vuonna 2019 järjestelmä on hieman keskeneräinen.

Porteuksen ohjelmavalikoima on suppea, mutta siihen voi sentaa käytännössä kaikki Slackwareen sopivat ohjelmistot. Lisäksi esimerkiksi Firefoxin voi lada suoraan kotisvultaan ja muuntaa Porteus-paketiksi, ja asentaa sitten paketin Porteukseen.

Porteus on sopiva valinta, mikäli Linuxin tehokäyttäjä haluaa Slackwaren muokattavuuden ja valmiin käyttöjärjestelmän. Puppy Linux lienee suositeltavampi aloittelijalle ja Slitaz hyvin vanhoihin koneisiin. Porteus lienee näitä kahta turvallisempi.

Jakelut

Porteuksen jakelutapa on vaihdellut versiosta toiseen.

Porteuksen saa sekä Kiosk-versiona että laajempana Desktop-versiona. Kiosk-versiossa on vain Internet-selain. Desktop-versiossa on suht koht täysi työpöytä. Desktopista on saatavissa montaa versiota: Xfce, Lxde, Lxqt, Cinnamon jne. Prosessoriarkkitehtuureista Porteus on tehy PC:n Intel/AMD prosessorityypeille x32 (486, 586) ja x64.

Aiheesta muualla