Ero sivun ”Piilotiedosto” versioiden välillä

Linux.fista
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Piilotiedosto''' on [[tiedosto]] (tai esimerkiksi hakemisto), jota ei näytetä tavallisessa tiedostolistauksessa. [[Unix]]eissa piste tiedoston nimen alussa tekee tiedostosta piilotiedoston. Piilotiedostoja ovat tavallisesti ohjelmien asetustiedostot käyttäjien [[kotihakemisto]]issa sekä [[hakemisto]]issa aina olevat linkit <tt>..</tt> ylähakemistoon ja <tt>.</tt> hakemistoon itseensä.
'''Piilotiedosto''' on [[tiedosto]] (tai esimerkiksi [[hakemisto]]), jota ei näytetä tavallisessa tiedostolistauksessa. [[Unix]]eissa piste tiedoston nimen alussa tekee tiedostosta piilotiedoston. Piilotiedostoja ovat tavallisesti ohjelmien [[asetustiedosto]]t käyttäjien [[kotihakemisto]]issa sekä hakemistoissa aina olevat linkit <tt>..</tt> ylähakemistoon ja <tt>.</tt> hakemistoon itseensä.


Piilotiedostot saa näkyviin joko käyttämällä sopivaa valitsinta (<tt>[[ls]] -a</tt> tai <tt>ls -A</tt>) tai antamalla nimen aloittava piste eksplisiitisti. Jotta jälkimmäinen tapa ei toisi listaukseen mukaan ylähakemiston tiedostoja kannattaa käyttää rakennetta <tt>.[a-z]*</tt> tai vastaavaa, katso [[komentorivin perusteet]].
[[Työpöytäympäristö]]jen tiedostonhallintaohjelmissa piilotiedostot saa yleensä näkyviin ylävalikosta kohdasta ''Näytä'' --> ''Näytä piilotiedostot''. [[Komentorivi]]llä tämä onnistuu joko käyttämällä sopivaa [[valitsin]]ta (<tt>[[ls]] -a</tt> tai <tt>ls -A</tt>) tai antamalla nimen aloittava piste eksplisiitisti. Jotta jälkimmäinen tapa ei toisi listaukseen mukaan ylähakemiston tiedostoja kannattaa käyttää rakennetta <tt>.[a-z]*</tt> tai vastaavaa, katso [[komentorivin perusteet]].


[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Järjestelmä]]

Nykyinen versio 12. syyskuuta 2015 kello 13.49

Piilotiedosto on tiedosto (tai esimerkiksi hakemisto), jota ei näytetä tavallisessa tiedostolistauksessa. Unixeissa piste tiedoston nimen alussa tekee tiedostosta piilotiedoston. Piilotiedostoja ovat tavallisesti ohjelmien asetustiedostot käyttäjien kotihakemistoissa sekä hakemistoissa aina olevat linkit .. ylähakemistoon ja . hakemistoon itseensä.

Työpöytäympäristöjen tiedostonhallintaohjelmissa piilotiedostot saa yleensä näkyviin ylävalikosta kohdasta Näytä --> Näytä piilotiedostot. Komentorivillä tämä onnistuu joko käyttämällä sopivaa valitsinta (ls -a tai ls -A) tai antamalla nimen aloittava piste eksplisiitisti. Jotta jälkimmäinen tapa ei toisi listaukseen mukaan ylähakemiston tiedostoja kannattaa käyttää rakennetta .[a-z]* tai vastaavaa, katso komentorivin perusteet.