Muokataan sivua PAM

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
'''PAM''' (''Pluggable Authentication Modules'') on Linuxissa käytettävä [[käyttäjä]]n tunnistusjärjestelmä. Sen avulla sovellus (esimerkiksi sisäänkirjautumisohjelma) voi tunnistaa käyttäjän monella eri tavalla ilman, että sovellusta tarvitsee muuttaa. Sovellus vain esittää käyttäjän tunnistuspyynnön PAM:ille, joka tunnistaa käyttäjän esimerkiksi salasanan tai sormenjäljen perusteella sen mukaan, mitä sen asetuksiin on määritetty.
PAM (''Pluggable Authentication Modules'') on Linuxissa käytettävä [[käyttäjä]]n tunnistusjärjestelmä. Sen avulla sovellus (esimerkiksi sisäänkirjautumisohjelma) voi tunnistaa käyttäjän monella eri tavalla ilman, että sovellusta tarvitsee muuttaa. Sovellus vain esittää käyttäjän tunnistuspyynnön PAM:ille, joka tunnistaa käyttäjän esimerkiksi salasanan tai sormenjäljen perusteella sen mukaan, mitä sen asetuksiin on määritetty.


== Historiaa ==
== Historiaa ==
PAM on alun perin Sun Microsystemsin 1995 kehittämä järjestelmä [[Solaris]]-käyttöjärjestelmää varten. Vuonna 1997 aloitettiin Linux-PAM-projekti, ja nykyään käytännössä kaikki Linux-jakelut käyttävät PAMia käyttäjän tunnistamiseen.
PAM on alunperin Sun Microsystemsin 1995 kehittämä järjestelmä [[Solaris]]-käyttöjärjestelmää varten. Vuonna 1997 aloitettiin Linux-PAM-projekti, ja nykyään käytännössä kaikki Linux-jakelut käyttävät PAMia käyttäjän tunnistamiseen.  
 
PAM syntyi tarpeesta irrottaa sovellusten autentikointimekanismit erillisiksi moduuleiksi. Ennen PAM:ia jokaisessa sovelluksessa, jonka tarvitsi tunnistaa käyttäjä, oli oma toteutuksensa. Tyypillisesti nämä toteutukset samaa [[Passwd-tiedosto|/etc/passwd]]-tiedostoa kuin [[login]]-ohjelma, mikä johti siihen, että jokainen sovellus keksi pyörän uudestaan. Lisäksi tämä järjestely oli hyvin jäykkä, tehden vaikeaksi uusien salasanojen salausatapojen käyttöönoton tai siirtymisen [[Shadow-tiedosto|/etc/shadow]]-tiedoston käyttöön.
 
PAM ratkaisee nämä ongelmat toimimalla eräänlaisena ristikytkentätauluna autentikointipalveluja tarvitsevien palvelujen ja erilaisten autentikointimekanismien välillä. Järjestely on joustava – sovelluksen käyttämä tunnistusmekanismi on vaihdettavissa konfiguraatiotiedostoa muokkaamalla, joten ohjelmakoodia ei tarvitse muuttaa. PAM mahdollistaa myös uusien tunnistusmekanismien käyttöönoton luomalla uusia PAM-moduuleja, joita jo olemassa olevat sovellukset pystyvät suoraan käyttämään.


Linux-PAMin lisäksi on olemassa mm. FreeBSD:n käyttämä OpenPAM. Nämä kaikki ovat [http://www.opengroup.org/pubs/catalog/p702.htm avoimen PAM-standardin] mukaisia.
Linux-PAMin lisäksi on olemassa mm. FreeBSD:n käyttämä OpenPAM. Nämä kaikki ovat [http://www.opengroup.org/pubs/catalog/p702.htm avoimen PAM-standardin] mukaisia.
Rivi 30: Rivi 26:
*[[Thinkfinger]] - Eräs PAMin moduuli
*[[Thinkfinger]] - Eräs PAMin moduuli
*[[PolicyKit]]
*[[PolicyKit]]
*[[HST]] - Sähköinen henkilökortti.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
Rivi 37: Rivi 32:
[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Käyttäjät ja ryhmät]]
[[Luokka:Käyttäjät ja ryhmät]]
[[Luokka:Tietoturva]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)
Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/PAM