Ero sivun ”P2P-ohjelmistot” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (alkuun vähän selitystä)
Rivi 1: Rivi 1:
2.6.13 kernelin versioon on tulossa mukaan v9fs, joka on kernelitasolla toimiva p2p-sovellus, tai p9p-sovellus kuten kehittäjät asian ilmaisevat.
+
[[P2P|P2P:ssä]] on kyse suorasta asiakaskoneiden välisestä tietoliikenteestä. P2P:n avulla on saavutettavissa esimerkiksi [[Jakelu|Linux-jakeluiden]] ISO-tiedostojen levityksessä huomattavia kustannussäästöjä, kun asiakkaat vaihtavat tiedoston osia keskenään, eivätkä hae sitä suoraan jakelijan palvelimelta. Näin jakelijan palvelimeen kohdistuu pienempi kuorma. Linuxin kernelin versioon 2.6.13 on myös tulossa mukaan [[v9fs]], joka on kernelitasolla toimiva p2p-sovellus, tai p9p-sovellus kuten kehittäjät asian ilmaisevat.  
 
Sillä voidaan jakaa eri koneiden välillä laitteita, levytilaa ja muita resursseja joustavasti verkon yli.
 
v9fs perustuu alunperin Bell Labsin kehittämän Plan 9 käyttöjärjestelmän levynhallintaosaan nimeltä P9.
 
v9fs:n edut korostuvat klusteroiduissa järjestelmissä, jolloin levytilan ja muistin jakaminen nodejen välillä helpottuu.
 
 
 
Suorituskyvyltään v9fs on suunnilleen samalla tasolla NFS:n kanssa siirrettäessä suuria tiedostoja, mutta pienemmillä datamäärillä se on tehokkaampi yksinkertaisen protokollansa ansiosta.
 
 
 
 
 
 
==P2P-ohjelmat==
 
==P2P-ohjelmat==
  

Versio 6. syyskuuta 2005 kello 19.32

P2P:ssä on kyse suorasta asiakaskoneiden välisestä tietoliikenteestä. P2P:n avulla on saavutettavissa esimerkiksi Linux-jakeluiden ISO-tiedostojen levityksessä huomattavia kustannussäästöjä, kun asiakkaat vaihtavat tiedoston osia keskenään, eivätkä hae sitä suoraan jakelijan palvelimelta. Näin jakelijan palvelimeen kohdistuu pienempi kuorma. Linuxin kernelin versioon 2.6.13 on myös tulossa mukaan v9fs, joka on kernelitasolla toimiva p2p-sovellus, tai p9p-sovellus kuten kehittäjät asian ilmaisevat.

P2P-ohjelmat

Linuxille on saatavana suuri määrä P2P-ohjelmistoja, joilla voi esimerkiksi siirtää Linuxin jakeluversioita.

Suosituimpia ovat:

Suurin osa ohjelmistoista on samalla nimellä saatavissa myös Linuxille. DirectConnectia (DC++) on Linuxille kaivattu pitkään, ja nyt Linux-wikistä löytyy DCpp:n asennusohje Debianille. Suosittuja Bittorrent ohjelmistoja ovat mm. Bittornado ja Java-pohjainen Azureus.

Edonkey-verkkoon voi liittyä mm. Xmule ohjelmistolla, jonka perillinen on ShareDaemon. Xmulesta eteenpäin kehitetty aMule on nykyään hyvin suosittu ohjelma ja sitä kehitetään ahkerasti.

Gnutella-verkkoon voi liittyä mm. Kazaa tai Gtk-Gnutella ohjelmistoilla.

Muista aina noudattaa tekijänoikeuslakia käyttäessäsi p2p-ohjelmistoja! Tekijänoikeudella suojatusta materiaalista et saa kopoida ohjelmistoja etkä pelejä ja muitakin vain omaan käyttöön. Kaiken tekijänoikeudella suojatun materiaalian jakaminen on kiellettyä.

Katso myös

P2P