Ero sivun ”P2P-ohjelmistot” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(yhdistelin tämän ja P2P-artikkelin, tämä johtaa P2P-artikkeliin nyt)
 
(5 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
2.6.13 kernelin versioon on tulossa mukaan v9fs, joka on kernelitasolla toimiva p2p-sovellus, tai p9p-sovellus kuten kehittäjät asian ilmaisevat.
+
#REDIRECT [[P2P]]
 
Sillä voidaan jakaa eri koneiden välillä laitteita, levytilaa ja muita resursseja joustavasti verkon yli.
 
v9fs perustuu alunperin Bell Labsin kehittämän Plan 9 käyttöjärjestelmän levynhallintaosaan nimeltä P9.
 
v9fs:n edut korostuvat klusteroiduissa järjestelmissä, jolloin levytilan ja muistin jakaminen nodejen välillä helpottuu.
 
 
 
Suorituskyvyltään v9fs on suunnilleen samalla tasolla NFS:n kanssa siirrettäessä suuria tiedostoja, mutta pienemmillä datamäärillä se on tehokkaampi yksinkertaisen protokollansa ansiosta.
 
 
 
 
 
==P2P-ohjelmat==
 
 
 
Linuxille on saatavana suuri määrä P2P-ohjelmistoja, joilla voi esimerkiksi siirtää Linuxin jakeluversioita.
 
 
 
Suosituimpia ovat:
 
 
 
* Bittorrent
 
* Edonkey
 
* DirectConnect
 
* Kazaa
 
* Gtk-Gnutella
 
 
 
Suurin osa ohjelmistoista on samalla nimellä saatavissa myös Linuxille. DirectConnectia (DC++) on Linuxille kaivattu pitkään, ja nyt Linux-wikistä löytyy [[DCpp:n asennusohje]] [[Debian_GNU/Linux|Debianille]]. Suosittuja Bittorrent ohjelmistoja ovat mm. Bittornado ja Java-pohjainen Azureus.
 
 
 
Edonkey-verkkoon voi liittyä mm. Xmule ohjelmistolla, jonka perillinen on ShareDaemon. Xmulesta eteenpäin kehitetty aMule on nykyään hyvin suosittu ohjelma ja sitä kehitetään ahkerasti.
 
 
 
[http://www.gnutella.com/ Gnutella]-verkkoon voi liittyä mm. Kazaa tai [http://gtk-gnutella.sourceforge.net/en/?page=news Gtk-Gnutella] ohjelmistoilla.
 
 
 
Muista aina noudattaa tekijänoikeuslakia käyttäessäsi p2p-ohjelmistoja! Tekijänoikeudella suojatuista tiedostoista saat kopioida ainoastaan ääni- ja videotallenteita ja niitäkin vain omaan käyttöön. Kaikkien tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen jakaminen on kiellettyä.
 

Nykyinen versio 9. marraskuuta 2005 kello 22.39

Ohjaus sivulle: