Ero sivun ”P2P-ohjelmistot” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Luokka)
(yhdistelin tämän ja P2P-artikkelin, tämä johtaa P2P-artikkeliin nyt)
 
Rivi 1: Rivi 1:
[[P2P|P2P:ssä]] on kyse suorasta asiakaskoneiden välisestä tietoliikenteestä. P2P:n avulla on saavutettavissa esimerkiksi [[Jakelu|Linux-jakeluiden]] ISO-tiedostojen levityksessä huomattavia kustannussäästöjä, kun asiakkaat vaihtavat tiedoston osia keskenään, eivätkä hae sitä suoraan jakelijan palvelimelta. Näin jakelijan palvelimeen kohdistuu pienempi kuorma. Linuxin kernelin versioon 2.6.13 on myös tulossa mukaan [[v9fs]], joka on kernelitasolla toimiva p2p-sovellus, tai p9p-sovellus kuten kehittäjät asian ilmaisevat.
+
#REDIRECT [[P2P]]
==P2P-ohjelmat==
 
 
 
Linuxille on saatavana suuri määrä P2P-ohjelmistoja, joilla voi esimerkiksi siirtää Linuxin jakeluversioita.
 
 
 
Suosituimpia ovat:
 
 
 
* [[P2P#BitTorrent|BitTorrent]]
 
* [[P2P#ed2k|Edonkey]]
 
* [[P2P#Direct_Connect|DirectConnect]]
 
* [[Kazaa]]
 
* [[Gnutella|(GTK-)Gnutella]]
 
 
 
Suurin osa ohjelmistoista on samalla nimellä saatavissa myös Linuxille. DirectConnectia (DC++) on Linuxille kaivattu pitkään, ja nyt Linux-wikistä löytyy [[DCpp:n asennusohje]] [[Debian_GNU/Linux|Debianille]]. Suosittuja Bittorrent ohjelmistoja ovat mm. Bittornado ja Java-pohjainen Azureus.
 
 
 
Edonkey-verkkoon voi liittyä mm. Xmule ohjelmistolla, jonka perillinen on ShareDaemon. Xmulesta eteenpäin kehitetty aMule on nykyään hyvin suosittu ohjelma ja sitä kehitetään ahkerasti.
 
 
 
[http://www.gnutella.com/ Gnutella]-verkkoon voi liittyä mm. Kazaa tai [http://gtk-gnutella.sourceforge.net/en/?page=news Gtk-Gnutella] ohjelmistoilla.
 
 
 
Muista aina noudattaa tekijänoikeuslakia käyttäessäsi p2p-ohjelmistoja! Tekijänoikeudella suojatusta materiaalista et saa kopoida ohjelmistoja etkä pelejä ja muitakin vain omaan käyttöön. Kaiken tekijänoikeudella suojatun materiaalian jakaminen on kiellettyä.
 
 
 
==Katso myös==
 
[[P2P]]
 
 
 
[[Luokka:Ohjelmat]][[Luokka:Verkko]]
 

Nykyinen versio 9. marraskuuta 2005 kello 22.39

Ohjaus sivulle: