Muokataan sivua P2P-ohjelmistot

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
#REDIRECT [[P2P]]
+
[[P2P|P2P:ssä]] on kyse suorasta asiakaskoneiden välisestä tietoliikenteestä. P2P:n avulla on saavutettavissa esimerkiksi [[Jakelu|Linux-jakeluiden]] ISO-tiedostojen levityksessä huomattavia kustannussäästöjä, kun asiakkaat vaihtavat tiedoston osia keskenään, eivätkä hae sitä suoraan jakelijan palvelimelta. Näin jakelijan palvelimeen kohdistuu pienempi kuorma. Linuxin kernelin versioon 2.6.13 on myös tulossa mukaan [[v9fs]], joka on kernelitasolla toimiva p2p-sovellus, tai p9p-sovellus kuten kehittäjät asian ilmaisevat.
 +
==P2P-ohjelmat==
 +
 
 +
Linuxille on saatavana suuri määrä P2P-ohjelmistoja, joilla voi esimerkiksi siirtää Linuxin jakeluversioita.
 +
 
 +
Suosituimpia ovat:
 +
 
 +
* [[P2P#BitTorrent|BitTorrent]]
 +
* [[P2P#ed2k|Edonkey]]
 +
* [[P2P#Direct_Connect|DirectConnect]]
 +
* [[Kazaa]]
 +
* [[Gnutella|(GTK-)Gnutella]]
 +
 
 +
Suurin osa ohjelmistoista on samalla nimellä saatavissa myös Linuxille. DirectConnectia (DC++) on Linuxille kaivattu pitkään, ja nyt Linux-wikistä löytyy [[DCpp:n asennusohje]] [[Debian_GNU/Linux|Debianille]]. Suosittuja Bittorrent ohjelmistoja ovat mm. Bittornado ja Java-pohjainen Azureus.
 +
 
 +
Edonkey-verkkoon voi liittyä mm. Xmule ohjelmistolla, jonka perillinen on ShareDaemon. Xmulesta eteenpäin kehitetty aMule on nykyään hyvin suosittu ohjelma ja sitä kehitetään ahkerasti.
 +
 
 +
[http://www.gnutella.com/ Gnutella]-verkkoon voi liittyä mm. Kazaa tai [http://gtk-gnutella.sourceforge.net/en/?page=news Gtk-Gnutella] ohjelmistoilla.
 +
 
 +
Muista aina noudattaa tekijänoikeuslakia käyttäessäsi p2p-ohjelmistoja! Tekijänoikeudella suojatusta materiaalista et saa kopoida ohjelmistoja etkä pelejä ja muitakin vain omaan käyttöön. Kaiken tekijänoikeudella suojatun materiaalian jakaminen on kiellettyä.
 +
 
 +
==Katso myös==
 +
[[P2P]]
 +
 
 +
[[Luokka:Ohjelmat]][[Luokka:Verkko]]

Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)