Option GlobeTrotter

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.

PCMCIA-väyläinen GlobeTrotter

Ainakin Elisa myy Suomessa Option N.V.:n valmistamia 3G- ja (E)GPRS -modeemeja Vodafone Mobile Connect -tuotemerkillä PCMCIA- ja USB-väyliin. Näille löytyy mallista riippuen vaihtelevasti Linux-tukea. Helpoimmillaan kortit lähtevät toimimaan ihan vaan tökkäämällä kiinni ja käyttämällä, joitakin varten täytyy asentaa erillisiä ajureita. Eri mallit tunnistaa helposti ainakin sarjanumerosta.

Laitetta voi käyttää usealla tavalla: joko tässä artikkelissa esitetyllä tavalla komentoriviltä esim. wvdial-ohjelmalla sekä graafisesti Vodafone Mobile Connect tai Umtsmon-sovelluksilla.

Gcom

Gcom on työkalu GlobeTrotter-korttien ohjaamiseen, ja sillä hoituu esimerkiksi verkkoon rekisteröityminen. Siinä on oma BASICia muistuttava skriptikieli. SIM-kortti alustetaan valmiiksi yhteydelle ja rekisteröidään verkkoon käskyllä

gcom -d /dev/noz0

Jossa /dev/noz0 on sarjaporttilaite jonka kortti luo. Gcom etsii korttia oletuksena portista /dev/ttyS0, joten -d -parametria ei tarvita jos kortti asentuu siihen. Gcom löytyy ainakin Debianin ja siihen pohjautuvien jakeluiden (MEPIS, Ubuntu ym) sekä Mandrivan (comqt) pakettienhallinnoista.

Yhteyden muodostaminen

Kun kortti on esimerkiksi gcomilla valmisteltu yhteydenottoa varten, korttia käytetään tavallisen modeemin tapaan esimerkiksi pppd:llä tai wvdialilla. Pppd:llä yhteyden muodostaminen onnistuu siten, että luodaan tarvittavat asetustiedostot hakemistoon /etc/ppp/peers, annetaan niille suoritusoikeudet (chmod +x /etc/ppp/peers/operaattori*) ja yhdistetään verkkoon komennolla pon operaattori. Tarvittavat asetustiedostot eri operaattoreille ja lisätietoja langattomista Internet-yhteyksistä löytyy artikkelista Matkapuhelin modeemina.

NZ- ja NL-alkuiset sarjanumerot

Nämä ovat PCMCIA-väyläisiä laitteita, joille löytyy Nozomi-nimiset ajurit. Ne ovat osa oletusydintä versiosta 2.6.25 alkaen. Mandrivan ytimien mukana ne ovat tulleet versiosta 2007.1 ja PCLinuxOSin mukana versiosta 2007. Debianissa ja siihen pohjautuvissa jakeluissa asennus onnistuu module-assistantilla, ellei jakelussa tule niitä jo valmiiksi asennettuna. Homma hoituu näin:

apt-get install module-assistant
module-assistant prepare
module-assistant auto-install nozomi

Katso myös

Aiheesta muualla