Muokataan sivua Octave

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
{{Ohjelma
{{ Ohjelma | nimi=GNU Octave | kuva= | kuvateksti= | lisenssi=[[GPL]]| käyttöliittymä=teksti | kotisivu=[http://www.octave.org www.octave.org] }}
| nimi=GNU Octave
| kuva=[[Kuva:Octave_logo.svg|200px]]
| kuvateksti=
| lisenssi=[[GPLv3+]]
| käyttöliittymä=[[Qt]] / teksti
| kotisivu=[http://www.octave.org www.octave.org]
}}


'''Octave''' on numeeriseen laskentaan tarkoitettu [[Matlab]]-yhteensopivahko korkean tason kieli ja tulkki kyseiselle kielelle. Matlab on suljettu numeeriseen laskentaan tarkoitettu sovellus, jota käytetään paljon matemaattisilla aloilla.
Octave on numeeriseen laskentaan tarkoitettu Matlab-yhteensopivahko korkean tason kieli ja tulkki kyseiselle kielelle. Matlab on suljettu numeeriseen laskentaan tarkoitettu sovellus, jota käytetään paljon matemaattisilla aloilla.
 
== Matlabin ja Octaven erot ==
Selkeä ero Matlabin ja Octaven välillä on siinä, että Octaveen ei ole toteutettu läheskään yhtä paljon funktioita kuin Matlabiin. Lisäksi joidenkin asioiden tekemiseen on Matlabissa ja Octavessa erinimiset funktiot, ja myös samannimisten funktioiden parametrit voivat erota. Dokumentaation lukeminen onkin välttämätöntä.
 
== Asennus ==
{{Asenna|Octave|octave}}. Octaven peruspaketissa ei yleensä tule kaikkia saatavilla olevia työkaluja, ja monien jakeluiden paketinhallintajärjestelmästä löytyykin yleensä lisäpaketteja, jotka lisäävät Octaveen toimintoja. Näitä voi etsiä pakettilistalta hakusanalla ''octave''.
 
=== Lisäpaketit ===
Octavelle on olemassa monia lisäpaketteja, joita ei löydy läheskään kaikkien jakeluiden paketinhallintajärjestelmistä. Tällöin lisäpaketit on asennettava käsin.
 
Lisäpakettien hallintaan on Octavessa komento <tt>pkg</tt>, jolla esimerkiksi pakettien asentaminen onnistuu. Yleisimpiä paketteja löytyy [http://octave.sourceforge.net/packages.html Octaven kotisivujen pakettisivulta]. Sivulta voidaan valita esimerkiksi luonnonvakioiden arvoja tuova PhysicalConstants-paketti, joka kopioidaan ensin omalle koneelle ''Download''-linkistä.
 
Kun <tt>.[[tar]].gz</tt>-muotoinen tiedosto on ladattu koneelle, siirrytään komentorivillä paketin tallennushakemistoon ja käynnistetään Octave. Tämän jälkeen ajetaan komento
pkg install paketin_tiedosto.nimi.tar.gz
esimerkiksi
pkg install physicalconstants-0.1.7.tar.gz
Tämän jälkeen paketin funktioita voi alkaa käyttää normaalisti: esimerkiksi valon nopeus tyhjiössä saataisiin komennolla
octave:1> physical_constant("SPEED_OF_LIGHT_IN_VACUUM")
ans =  299792458
 
Paketti voidaan ladata pois käytöstä komennolla <tt>pkg unload paketti</tt>, esimerkiksi tässä <tt>pkg unload physicalconstants</tt>. Vastaavasti lataaminen käyttöön tapahtuu komennolla <tt>pkg load</tt>. Kaikki asennetut paketit näkee komennolla <tt>pkg list</tt>; tässä listassa tähdellä merkityt paketit on sillä hetkellä ladattuna käyttöön. Paketin poistaminen tapahtuu komennolla <tt>pkg uninstall paketti</tt>.
 
Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, löytyisikö asennettava paketti jakelun paketinhallinnasta. Esimerkiksi tässä käytetty PhysicalConstants löytyy ainakin [[Debian]]in ja sen johdannaisten ohjelmalähteistä (paketti <tt>octave-physicalconstants</tt>).


==Käyttö==
==Käyttö==
Octaven kieli ja komennot ovat käytännössä samat kuin Matlabissa, joten internetistä löytyvät sadat Matlab-oppaat ovat hyvä lähtökohta Octaven käyttäjälle. Joitain oppaita on listattu artikkelin loppuun.
Koska Octave on lähes täysin Matlab-yhteensopiva, sitä käytetään samoilla komennoilla kuin Matlabia.


Octave käynnistyy yksinkertaisesti komennolla
Octave käynnistyy yksinkertaisesti komennolla
Rivi 47: Rivi 17:


==Kieli==
==Kieli==
Octavea käytettäessä on muistettava, että se käsittelee yleensä kaikkia muuttujia matriiseina. Kieli onkin erityisen tehokas matriisien käsittelyyn ja siten lähes kaikkiin numeerisiin toimenpiteisiin.


===Tietotyypit===
===Tietotyypit===
Rivi 70: Rivi 39:
Alkiokohtaiset operaatiot kirjoitetaan muodossa .* ja ./ .
Alkiokohtaiset operaatiot kirjoitetaan muodossa .* ja ./ .


===Sijoitusoperaattori===
====Sijoitusoperaattori====
Tyypillinen sijoitus muuttujaan A, joka siis ei säilytä välttämättä A:n aikaisempia dimensioita:
Tyypillinen sijoitus muuttujaan A, joka siis ei säilytä välttämättä A:n aikaisempia dimensioita:
  A=lauseke
  A=lauseke
Rivi 102: Rivi 71:
* [http://en.wikibooks.org/wiki/MATLAB_Programming/Differences_between_Octave_and_MATLAB Matlabin ja Octaven erot] englanninkielisessä wikikirjastossa
* [http://en.wikibooks.org/wiki/MATLAB_Programming/Differences_between_Octave_and_MATLAB Matlabin ja Octaven erot] englanninkielisessä wikikirjastossa


=== Oppaita ===
* [http://www.gnu.org/software/octave/doc/interpreter/ Octaven virallinen ohjekirja]
* [http://www.math.ufl.edu/help/matlab-tutorial/ Matlab-opas]
* [http://www.helsinki.fi/~mjlaine/matlab/ Suomenkielinen Matlab-opas]
* [https://extras.csc.fi/math/matlab/matlabohje.pdf Ohjeita Matlabin käyttöön] - suomenkielinen artikkelisarja
* [http://en.wikibooks.org/wiki/Matlab Matlab Programming] englanninkielisessä wikikirjastossa
* [http://en.wikibooks.org/wiki/Octave_Programming_Tutorial Octave Programming Tutorial] englanninkielisessä wikikirjastossa


== Katso myös ==
== Katso myös ==
* [[Gnuplot]] (Octave käyttää kuvaajien piirtämisessa Gnuplottia)
* [[Gnuplot]]
* [[Readline]]
* [[readline]]
* [[Latex]]
* [[latex]]
* [[Koctave]]
* [[koctave]]
* [[QtiPlot]]
* [[qtoctave]]
* [[Qtoctave]]
[[Luokka:Tiedeohjelmat]] [[Luokka:Kehitystyökalut]]
* [[Xoctave]]
 
[[Luokka:Numeerinen laskenta]]
[[Luokka:Kehitystyökalut]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet:

Tämä sivu kuuluu seuraavaan piilotettuun luokkaan:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Octave