Ero sivun ”Ndiswrapper” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 436 merkkiä lisätty ,  9. huhtikuuta 2009
ndiswrapperin kotisivut poissa jo hyvän aikaa
(Modprobeen kirjoittamisen lisäys)
(ndiswrapperin kotisivut poissa jo hyvän aikaa)
 
(7 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Ndiswrapper on Linuxille toteutettu rajapinta Windowsin [[wlan|langattomien verkkokorttien]] ajureille. Ndiswrapperin avulla voidaan siis Linuxissa käyttää Windowsissa toimivia wlan-ajureita joidenkin wlan-korttien kanssa.
Ndiswrapper rajapinta, joka mahdollistaa useimpien Windowsin [[WLAN]]-ajureiden käyttämisen Linuxissa. Tämä tapahtuu emuloimalla Windowsin käyttöjärjestelmäydintä sekä [[wikipedia:NDIS|NDIS]]-verkkoajurirajapintaa. Ndiswrapperin päällä suoritettuina ajurit eivät välttämättä tarjoa samaa ominaisuusvalikoimaa ja nopeutta kuin Windowsin alla.  


=== Käyttö ===
Ndiswrapper koostuu samannimisestä [[ydin|ytimen]] [[moduuli]]sta sekä [[komentorivi]]ohjelmasta. [[wikipedia:fi:WPA|WPA]]-salaus onnistuu [[wpa_supplicant]]in avulla, mutta WPA:n toimivuus riippuu käytettävästä ajurista tai jopa sen versiosta. Ndiswrapper vaatii Windowsin ajuritiedostot (<tt>*.inf</tt>). On suositeltavaa käyttää mahdollisimman tuoreita Windows-ajureita.  
[[Ohjelman asennus|Asenna]] ndiswrapper-paketti Linuxiisi ja lataa Windows-ajuri esim. [http://www.mbnet.fi/ajuriapaja/ Mbnetin ajuriapajalta]. Pura ajuri kotikansiossasi sopivaan alikansioon.


Etsi Windows-ajurista ''.inf''-tiedosto, ja asenna se ndiswrapperilla.
Ndiswrapperilla on kannattajansa ja vastustajansa. Toisaalta sillä saadaan joillekin WLAN-korteille tuki Linuxiin, mutta toisaalta joudutaan ajamaan vierasta suljetun lähdekoodin ajuria, joka myrkyttää (engl. ''taint'') ytimen. Jos myrkytetty ydin panikoi tai siihen tulee muuta vikaa, on tuskin kukaan halukas selvittämään asiaa: on lähes mahdotonta selvittää vikaa tilanteessa, jossa osaan ytimestä ei ole saatavilla lähdekoodia.


Asentamiseen tarvitse [[Root|pääkäyttäjän]] oikeudet.
Ndiswrapper itsessään on kuitenkin [[GPL]]-lisenssin alainen. Pelätään myös, että wrapperin olemassaolo jarruttaa natiivien Linux-ajurien kehitystä. Joskus on jopa ehdotettu 8 kilotavujen pinojen tuen poistamista Linuxin [[ydin|ytimestä]] ja siirtymistä kokonaan 4k-pinon käyttöön, mikä käytännössä estäisi Ndiswrapperin toiminnan.
 
'''Huomaa''': Ndiswrapper toimii parhaiten ytimessä, joka on käännetty käyttämään 8 kilotavun pinoja (ytimen asetus CONFIG_4KSTACKS pois päältä). Windowsissa pinon koko on ilmeisesti 12k. Yleensä tästä ei tarvitse välittää vaan [[jakelu]]iden ytimet on käännetty siten, että Ndiswrapper toimii ongelmitta.
 
== Asennus ==
Asennus onnistuu yleensä asentamalla jakelun [[Paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnasta]] <tt>ndiswrapper</tt>-niminen paketti.
 
[[Debian]]issa ja siihen pohjautuvissa jakeluissa (mm. [[Ubuntu]]) on asennettava erikseen paketit <tt>ndiswrapper-common</tt> ja <tt>ndiswrapper-utils</tt>.
 
== Käyttö ==
Estä WLAN-kortin mahdollisen Linux-ajuri[[moduuli]]n lataaminen lisäämällä rivi
blacklist ''ajurimoduuli''
[[asetustiedosto]]on <tt>/etc/[[modprobe.conf]]</tt>. Poista ajuri käytöstä komennolla
[[modprobe]] -r ''ajurimoduuli''
Etsi Windows-ajuripaketista <tt>.inf</tt>-tiedosto, ja asenna se komennolla
  ndiswrapper -i windowsajuri.inf
  ndiswrapper -i windowsajuri.inf
<tt>.inf</tt>-tiedoston kanssa samasta hakemistosta tulee löytyä myös ajurin <tt>.sys</tt>-tiedosto.


[[Modprobe|Modprobeen]] pitää vielä kirjoittaa asetukset käskyllä:
.exe-muodossa tarjottavat ajuripaketit voi purkaa esimerkiksi [[unzip]]illä (mikäli kyseessä on ns itsepurkautuva zip-tiedosto) tai [[orange]]lla tai [[unshild]]illä (jos kyseessä on tavanomainen asennusohjelma). .cab-tiedostojen purku onnistuu [[cabextract]]-ohjelmalla.
ndiswrapper -m


Ndiswrapperilla Linuxiin asennetut Windows-ajurit näet komennolla:
Tarkista asennetun ajurin tila komennolla
  ndiswrapper -l
  ndiswrapper -l
Jos ajuri on oikea, pitäisi ndiswrapperin tulosteessa lukea ''driver installed'' sekä ''device present'', esimerkiksi
netg54s : driver installed
        device (14E4:4318) present (alternate driver: ssb)


Tämän jälkeen on otettava ajuri käyttöön ottamalla verkkolaite [[Verkkoliitynnät|uudelleen käyttöön]]. Lopullinen langattoman verkon käyttöönotto tapahtuu aivan [[WLAN|normaaliin tapaan]].
Ajuri on valmis käyttöön, kun <tt>ndiswrapper</tt>-moduuli on ladattu esimerkiksi komennolla
modprobe ndiswrapper
Jatkossa ndiswrapper-moduulin pitäisi latautua automaattisesti [[udev]]in avulla aina, kun WLAN-kortti kytketään koneeseen. Mikäli näin ei tapahtu, voi ylläolevan latauskomennon lisätä esimerkiksi tiedostoon <tt>/etc/[[rc.local]]</tt>, jolloin se suoritetaan aina koneen käynnistyessä.
 
WLAN-kortin pitäisi moduulin lataamisen jälkeen löytyä komennon
iwconfig
tulosteesta.
Mikäli näin ei käy, on ajuri todennäköisesti jotenkin viallinen. Vikailmoituksia voi etsiä [[dmesg]]in sekä komentoyhdistelmän <tt>ndiswrapper-buginfo</tt> ja <tt>[[zless]] /tmp/ndiswrapper-buginfo.gz</tt> tulosteista.
 
Viallisen ajurin tapauksessa kannattaa kokeilla saman kortin sekä saman piirisarjan sisältävien sukulaiskorttien eri ajuriversioita.
 
Ajurin asennuksen voi purkaa komennolla <tt>ndiswrapper -r ''ajuri''</tt>. Ndiswrapperin muista [[valitsin|valitsimista]] saa tietoja komennolla <tt>ndiswrapper</tt>.
 
Toimivan laitteen hallinta onnistuu esimerkiksi [[NetworkManager]]in avulla.


=== Graafiset työkalut ===
=== Graafiset työkalut ===
[[Gnome]]en löytyy yksinkertainen graafinen työkalu ndiswrapperin käsittelyyn: [[ndisgtk]].
[[GNOME]]en löytyy yksinkertainen graafinen työkalu ndiswrapperin käsittelyyn: [[ndisgtk]].
 
== Aiheesta muualla ==
*[http://ndiswrapper.sourceforge.net/ Ndiswrapperin kotisivu]


[[Luokka:Ajurit]]
[[Luokka:Ajurit]]
[[Luokka:Ohjeet]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko