Ero sivun ”Ndiswrapper” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Tässä yksinkertainen ohje ndiswrapperista)
(ndiswrapperin kotisivut poissa jo hyvän aikaa)
 
(13 välissä olevaa versiota 5 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
== Ndiswrapper ==
+
Ndiswrapper rajapinta, joka mahdollistaa useimpien Windowsin [[WLAN]]-ajureiden käyttämisen Linuxissa. Tämä tapahtuu emuloimalla Windowsin käyttöjärjestelmäydintä sekä [[wikipedia:NDIS|NDIS]]-verkkoajurirajapintaa. Ndiswrapperin päällä suoritettuina ajurit eivät välttämättä tarjoa samaa ominaisuusvalikoimaa ja nopeutta kuin Windowsin alla.
  
Ndiswrapper on Linuxin rajapinta Windows:n langattomien verkkorttien ajureille. Ndiswrapper:n avulla voidaan siis Linuxissa käyttää Windowsin langattomia ajureita joissakin wlan-korteissa.
+
Ndiswrapper koostuu samannimisestä [[ydin|ytimen]] [[moduuli]]sta sekä [[komentorivi]]ohjelmasta. [[wikipedia:fi:WPA|WPA]]-salaus onnistuu [[wpa_supplicant]]in avulla, mutta WPA:n toimivuus riippuu käytettävästä ajurista tai jopa sen versiosta. Ndiswrapper vaatii Windowsin ajuritiedostot (<tt>*.inf</tt>). On suositeltavaa käyttää mahdollisimman tuoreita Windows-ajureita.  
  
=== Käyttö ===
+
Ndiswrapperilla on kannattajansa ja vastustajansa. Toisaalta sillä saadaan joillekin WLAN-korteille tuki Linuxiin, mutta toisaalta joudutaan ajamaan vierasta suljetun lähdekoodin ajuria, joka myrkyttää (engl. ''taint'') ytimen. Jos myrkytetty ydin panikoi tai siihen tulee muuta vikaa, on tuskin kukaan halukas selvittämään asiaa: on lähes mahdotonta selvittää vikaa tilanteessa, jossa osaan ytimestä ei ole saatavilla lähdekoodia.
Asenna ndiswrapper paketti Linuxiisi, ja lataa Windows-ajuri esim. [http://www.mbnet.fi/ajuriapaja/ Mbnetin ajuriapajasta], ja pura se kotikansiossasi sopivaan alikansioon.
 
  
Etsi windows-ajurista .inf-tiedosto, ja asenna ndiswrapperilla wlan.
+
Ndiswrapper itsessään on kuitenkin [[GPL]]-lisenssin alainen. Pelätään myös, että wrapperin olemassaolo jarruttaa natiivien Linux-ajurien kehitystä. Joskus on jopa ehdotettu 8 kilotavujen pinojen tuen poistamista Linuxin [[ydin|ytimestä]] ja siirtymistä kokonaan 4k-pinon käyttöön, mikä käytännössä estäisi Ndiswrapperin toiminnan.
  
Asentamiseen tarvinnet root-oikeudet.
+
'''Huomaa''': Ndiswrapper toimii parhaiten ytimessä, joka on käännetty käyttämään 8 kilotavun pinoja (ytimen asetus CONFIG_4KSTACKS pois päältä). Windowsissa pinon koko on ilmeisesti 12k. Yleensä tästä ei tarvitse välittää vaan [[jakelu]]iden ytimet on käännetty siten, että Ndiswrapper toimii ongelmitta.
 +
 
 +
== Asennus ==
 +
Asennus onnistuu yleensä asentamalla jakelun [[Paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnasta]] <tt>ndiswrapper</tt>-niminen paketti.
 +
 
 +
[[Debian]]issa ja siihen pohjautuvissa jakeluissa (mm. [[Ubuntu]]) on asennettava erikseen paketit <tt>ndiswrapper-common</tt> ja <tt>ndiswrapper-utils</tt>.
 +
 
 +
== Käyttö ==
 +
Estä WLAN-kortin mahdollisen Linux-ajuri[[moduuli]]n lataaminen lisäämällä rivi
 +
blacklist ''ajurimoduuli''
 +
[[asetustiedosto]]on <tt>/etc/[[modprobe.conf]]</tt>. Poista ajuri käytöstä komennolla
 +
[[modprobe]] -r ''ajurimoduuli''
 +
Etsi Windows-ajuripaketista <tt>.inf</tt>-tiedosto, ja asenna se komennolla
 
  ndiswrapper -i windowsajuri.inf
 
  ndiswrapper -i windowsajuri.inf
 +
<tt>.inf</tt>-tiedoston kanssa samasta hakemistosta tulee löytyä myös ajurin <tt>.sys</tt>-tiedosto.
  
Ndiswrapperilla Linuxiin asennetut windows-ajurit näet:
+
.exe-muodossa tarjottavat ajuripaketit voi purkaa esimerkiksi [[unzip]]illä (mikäli kyseessä on ns itsepurkautuva zip-tiedosto) tai [[orange]]lla tai [[unshild]]illä (jos kyseessä on tavanomainen asennusohjelma). .cab-tiedostojen purku onnistuu [[cabextract]]-ohjelmalla.
 +
 
 +
Tarkista asennetun ajurin tila komennolla
 
  ndiswrapper -l
 
  ndiswrapper -l
 +
Jos ajuri on oikea, pitäisi ndiswrapperin tulosteessa lukea ''driver installed'' sekä ''device present'', esimerkiksi
 +
netg54s : driver installed
 +
        device (14E4:4318) present (alternate driver: ssb)
  
Ilmeisesti tarvitsee verkon uudelleen käynnistämisen, jotta kortti tulee voimaan.
+
Ajuri on valmis käyttöön, kun <tt>ndiswrapper</tt>-moduuli on ladattu esimerkiksi komennolla
 +
modprobe ndiswrapper
 +
Jatkossa ndiswrapper-moduulin pitäisi latautua automaattisesti [[udev]]in avulla aina, kun WLAN-kortti kytketään koneeseen. Mikäli näin ei tapahtu, voi ylläolevan latauskomennon lisätä esimerkiksi tiedostoon <tt>/etc/[[rc.local]]</tt>, jolloin se suoritetaan aina koneen käynnistyessä.
  
Lopullinen käyttöönasentaminen tapahtuu samoin kuin normaalillakin [[WLAN]]:lla.
+
WLAN-kortin pitäisi moduulin lataamisen jälkeen löytyä komennon
 +
iwconfig
 +
tulosteesta.
 +
Mikäli näin ei käy, on ajuri todennäköisesti jotenkin viallinen. Vikailmoituksia voi etsiä [[dmesg]]in sekä komentoyhdistelmän <tt>ndiswrapper-buginfo</tt> ja <tt>[[zless]] /tmp/ndiswrapper-buginfo.gz</tt> tulosteista.
 +
 
 +
Viallisen ajurin tapauksessa kannattaa kokeilla saman kortin sekä saman piirisarjan sisältävien sukulaiskorttien eri ajuriversioita.
 +
 
 +
Ajurin asennuksen voi purkaa komennolla <tt>ndiswrapper -r ''ajuri''</tt>. Ndiswrapperin muista [[valitsin|valitsimista]] saa tietoja komennolla <tt>ndiswrapper</tt>.
 +
 
 +
Toimivan laitteen hallinta onnistuu esimerkiksi [[NetworkManager]]in avulla.
  
 
=== Graafiset työkalut ===
 
=== Graafiset työkalut ===
Gnomeen löytyy yksinkertainen graafinen työkalu ndiswrapperin käsittelyyn:'''ndisgtk'''.
+
[[GNOME]]en löytyy yksinkertainen graafinen työkalu ndiswrapperin käsittelyyn: [[ndisgtk]].
 +
 
 +
== Aiheesta muualla ==
 +
*[http://ndiswrapper.sourceforge.net/ Ndiswrapperin kotisivu]
 +
 
 +
[[Luokka:Ajurit]]
 +
[[Luokka:Ohjeet]]

Nykyinen versio 9. huhtikuuta 2009 kello 18.05

Ndiswrapper rajapinta, joka mahdollistaa useimpien Windowsin WLAN-ajureiden käyttämisen Linuxissa. Tämä tapahtuu emuloimalla Windowsin käyttöjärjestelmäydintä sekä NDIS-verkkoajurirajapintaa. Ndiswrapperin päällä suoritettuina ajurit eivät välttämättä tarjoa samaa ominaisuusvalikoimaa ja nopeutta kuin Windowsin alla.

Ndiswrapper koostuu samannimisestä ytimen moduulista sekä komentoriviohjelmasta. WPA-salaus onnistuu wpa_supplicantin avulla, mutta WPA:n toimivuus riippuu käytettävästä ajurista tai jopa sen versiosta. Ndiswrapper vaatii Windowsin ajuritiedostot (*.inf). On suositeltavaa käyttää mahdollisimman tuoreita Windows-ajureita.

Ndiswrapperilla on kannattajansa ja vastustajansa. Toisaalta sillä saadaan joillekin WLAN-korteille tuki Linuxiin, mutta toisaalta joudutaan ajamaan vierasta suljetun lähdekoodin ajuria, joka myrkyttää (engl. taint) ytimen. Jos myrkytetty ydin panikoi tai siihen tulee muuta vikaa, on tuskin kukaan halukas selvittämään asiaa: on lähes mahdotonta selvittää vikaa tilanteessa, jossa osaan ytimestä ei ole saatavilla lähdekoodia.

Ndiswrapper itsessään on kuitenkin GPL-lisenssin alainen. Pelätään myös, että wrapperin olemassaolo jarruttaa natiivien Linux-ajurien kehitystä. Joskus on jopa ehdotettu 8 kilotavujen pinojen tuen poistamista Linuxin ytimestä ja siirtymistä kokonaan 4k-pinon käyttöön, mikä käytännössä estäisi Ndiswrapperin toiminnan.

Huomaa: Ndiswrapper toimii parhaiten ytimessä, joka on käännetty käyttämään 8 kilotavun pinoja (ytimen asetus CONFIG_4KSTACKS pois päältä). Windowsissa pinon koko on ilmeisesti 12k. Yleensä tästä ei tarvitse välittää vaan jakeluiden ytimet on käännetty siten, että Ndiswrapper toimii ongelmitta.

Asennus[muokkaa]

Asennus onnistuu yleensä asentamalla jakelun paketinhallinnasta ndiswrapper-niminen paketti.

Debianissa ja siihen pohjautuvissa jakeluissa (mm. Ubuntu) on asennettava erikseen paketit ndiswrapper-common ja ndiswrapper-utils.

Käyttö[muokkaa]

Estä WLAN-kortin mahdollisen Linux-ajurimoduulin lataaminen lisäämällä rivi

blacklist ajurimoduuli

asetustiedostoon /etc/modprobe.conf. Poista ajuri käytöstä komennolla

modprobe -r ajurimoduuli

Etsi Windows-ajuripaketista .inf-tiedosto, ja asenna se komennolla

ndiswrapper -i windowsajuri.inf

.inf-tiedoston kanssa samasta hakemistosta tulee löytyä myös ajurin .sys-tiedosto.

.exe-muodossa tarjottavat ajuripaketit voi purkaa esimerkiksi unzipillä (mikäli kyseessä on ns itsepurkautuva zip-tiedosto) tai orangella tai unshildillä (jos kyseessä on tavanomainen asennusohjelma). .cab-tiedostojen purku onnistuu cabextract-ohjelmalla.

Tarkista asennetun ajurin tila komennolla

ndiswrapper -l

Jos ajuri on oikea, pitäisi ndiswrapperin tulosteessa lukea driver installed sekä device present, esimerkiksi

netg54s : driver installed
        device (14E4:4318) present (alternate driver: ssb)

Ajuri on valmis käyttöön, kun ndiswrapper-moduuli on ladattu esimerkiksi komennolla

modprobe ndiswrapper

Jatkossa ndiswrapper-moduulin pitäisi latautua automaattisesti udevin avulla aina, kun WLAN-kortti kytketään koneeseen. Mikäli näin ei tapahtu, voi ylläolevan latauskomennon lisätä esimerkiksi tiedostoon /etc/rc.local, jolloin se suoritetaan aina koneen käynnistyessä.

WLAN-kortin pitäisi moduulin lataamisen jälkeen löytyä komennon

iwconfig

tulosteesta. Mikäli näin ei käy, on ajuri todennäköisesti jotenkin viallinen. Vikailmoituksia voi etsiä dmesgin sekä komentoyhdistelmän ndiswrapper-buginfo ja zless /tmp/ndiswrapper-buginfo.gz tulosteista.

Viallisen ajurin tapauksessa kannattaa kokeilla saman kortin sekä saman piirisarjan sisältävien sukulaiskorttien eri ajuriversioita.

Ajurin asennuksen voi purkaa komennolla ndiswrapper -r ajuri. Ndiswrapperin muista valitsimista saa tietoja komennolla ndiswrapper.

Toimivan laitteen hallinta onnistuu esimerkiksi NetworkManagerin avulla.

Graafiset työkalut[muokkaa]

GNOMEen löytyy yksinkertainen graafinen työkalu ndiswrapperin käsittelyyn: ndisgtk.

Aiheesta muualla[muokkaa]