Ero sivun ”Ndiswrapper” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Gnome -> GNOME)
(tietoa langattomat verkkolaitteet -artikkelista)
Rivi 1: Rivi 1:
Ndiswrapper on Linuxille toteutettu rajapinta Windowsin [[wlan|langattomien verkkokorttien]] ajureille. Ndiswrapperin avulla voidaan siis Linuxissa käyttää Windowsissa toimivia wlan-ajureita joidenkin wlan-korttien kanssa.
+
Ndiswrapper on Linuxille toteutettu rajapinta Windowsin [[wlan|langattomien verkkokorttien]] ajureille. Ndiswrapperin avulla voidaan siis Linuxissa käyttää Windowsissa toimivia WLAN-korttien ajureita joidenkin korttien kanssa.
 +
 
 +
== Yleistä ==
 +
Ndiswrapper on [[ydin|ytimen]] moduuli, joka emuloi Microsoftin NDIS-rajapintaa. Sen suorituskyky ei ole aivan alkuperäisen veroinen. WPA-salaus onnistuu [[wpa_supplicant]]in avulla, mutta sen WPA:n toimivuus riippuu käytettävästä NDIS-ajurista tai jopa sen versiosta. Ndiswrapper vaatii Windowsin ajuritiedostot (*.inf). On suositeltavaa käyttää mahdollisimman tuoreita Windows-ajureita.
 +
 
 +
Ndiswrapperilla on kannattajansa ja vastustajansa. Toisaalta sillä saadaan joillekin WLAN-korteille tuki Linuxiin, mutta toisaalta joudutaan ajamaan vierasta suljetun lähdekoodin ajuria, joka myrkyttää (eng. ''taint'') ytimen. Jos myrkytetty ydin panikoi tai siihen tulee muuta vikaa, tuskin kukaan on halukas selvittämään asiaa: on lähes mahdotonta selvittää vikaa tilanteessa, jossa osaan ytimestä ei ole saatavilla lähdekoodia.
 +
 
 +
NDISWrapper itsessään on kuitenkin [[GPL]]-lisenssin alainen. Pelätään myös, että wrapperin olemassaolo jarruttaa natiivien Linux-ajurien kehitystä. [[LKML]]:n (Linux Kernel Mailing List) keskusteluissa on vakavasti ehdotettu 8 kilotavujen pinojen tuen poistamista ja siirtymistä kokonaan 4k-pinon käyttöön, mikä käytännössä estäisi Ndiswrapperin toimiminnan nykyisessä muodossaan. Ratkaisuna tähän voisi olla se, että wrapper ajaisi Windows-ajuria erillisessä muistiavaruudessa.
 +
 
 +
'''Huomaa''': Ndiswrapper toimii parhaiten ytimessä, joka on käännetty käyttämään 8 kilotavun pinoja (ytimen asetus CONFIG_4KSTACKS pois päältä). Windowsissa pinon koko on ilmeisesti 12k. Yleensä tästä ei tarvitse välittää vaan jakeluiden ytimet on käännetty siten, että Ndiswrapper toimii ongelmitta.
  
 
== Asennus ==
 
== Asennus ==
Yleensä asennus onnistuu asentamalla jakelun [[Paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnasta]] ndiswrapper-niminen paketti.
+
Yleensä asennus onnistuu asentamalla jakelun [[Paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnasta]] <tt>ndiswrapper</tt>-niminen paketti.
  
[[Ubuntu]]ssa on asennettava paketit ndiswrapper-common ja ndiswrapper-utils.
+
[[Debian]]issa ja siihen pohjautuvissa jakeluissa (mm. [[Ubuntu]]) on asennettava paketit <tt>ndiswrapper-common</tt> ja <tt>ndiswrapper-utils</tt>.
  
 
=== Käyttö ===
 
=== Käyttö ===
 
Lataa Windows-ajuri esim. [http://www.mbnet.fi/ajuriapaja/ Mbnetin ajuriapajalta]. Pura ajuri kotikansiossasi sopivaan alikansioon.
 
Lataa Windows-ajuri esim. [http://www.mbnet.fi/ajuriapaja/ Mbnetin ajuriapajalta]. Pura ajuri kotikansiossasi sopivaan alikansioon.
  
Etsi Windows-ajurista ''.inf''-tiedosto, ja asenna se ndiswrapperilla.
+
Etsi Windows-ajurista <tt>.inf</tt>-tiedosto, ja asenna se ndiswrapperilla.
  
Asentamiseen tarvitse [[Root|pääkäyttäjän]] oikeudet. Aja komento
+
Asentamiseen tarvitaan [[Root|pääkäyttäjän]] oikeudet. Aja pääkäyttäjänä komento
 
  ndiswrapper -i windowsajuri.inf
 
  ndiswrapper -i windowsajuri.inf
  
Ndiswrapperilla Linuxiin asennetut Windows-ajurit näet komennolla:
+
Ndiswrapperilla Linuxiin asennetut Windows-ajurit näkee komennolla:
 
  ndiswrapper -l
 
  ndiswrapper -l
  

Versio 1. maaliskuuta 2008 kello 17.32

Ndiswrapper on Linuxille toteutettu rajapinta Windowsin langattomien verkkokorttien ajureille. Ndiswrapperin avulla voidaan siis Linuxissa käyttää Windowsissa toimivia WLAN-korttien ajureita joidenkin korttien kanssa.

Yleistä

Ndiswrapper on ytimen moduuli, joka emuloi Microsoftin NDIS-rajapintaa. Sen suorituskyky ei ole aivan alkuperäisen veroinen. WPA-salaus onnistuu wpa_supplicantin avulla, mutta sen WPA:n toimivuus riippuu käytettävästä NDIS-ajurista tai jopa sen versiosta. Ndiswrapper vaatii Windowsin ajuritiedostot (*.inf). On suositeltavaa käyttää mahdollisimman tuoreita Windows-ajureita.

Ndiswrapperilla on kannattajansa ja vastustajansa. Toisaalta sillä saadaan joillekin WLAN-korteille tuki Linuxiin, mutta toisaalta joudutaan ajamaan vierasta suljetun lähdekoodin ajuria, joka myrkyttää (eng. taint) ytimen. Jos myrkytetty ydin panikoi tai siihen tulee muuta vikaa, tuskin kukaan on halukas selvittämään asiaa: on lähes mahdotonta selvittää vikaa tilanteessa, jossa osaan ytimestä ei ole saatavilla lähdekoodia.

NDISWrapper itsessään on kuitenkin GPL-lisenssin alainen. Pelätään myös, että wrapperin olemassaolo jarruttaa natiivien Linux-ajurien kehitystä. LKML:n (Linux Kernel Mailing List) keskusteluissa on vakavasti ehdotettu 8 kilotavujen pinojen tuen poistamista ja siirtymistä kokonaan 4k-pinon käyttöön, mikä käytännössä estäisi Ndiswrapperin toimiminnan nykyisessä muodossaan. Ratkaisuna tähän voisi olla se, että wrapper ajaisi Windows-ajuria erillisessä muistiavaruudessa.

Huomaa: Ndiswrapper toimii parhaiten ytimessä, joka on käännetty käyttämään 8 kilotavun pinoja (ytimen asetus CONFIG_4KSTACKS pois päältä). Windowsissa pinon koko on ilmeisesti 12k. Yleensä tästä ei tarvitse välittää vaan jakeluiden ytimet on käännetty siten, että Ndiswrapper toimii ongelmitta.

Asennus

Yleensä asennus onnistuu asentamalla jakelun paketinhallinnasta ndiswrapper-niminen paketti.

Debianissa ja siihen pohjautuvissa jakeluissa (mm. Ubuntu) on asennettava paketit ndiswrapper-common ja ndiswrapper-utils.

Käyttö

Lataa Windows-ajuri esim. Mbnetin ajuriapajalta. Pura ajuri kotikansiossasi sopivaan alikansioon.

Etsi Windows-ajurista .inf-tiedosto, ja asenna se ndiswrapperilla.

Asentamiseen tarvitaan pääkäyttäjän oikeudet. Aja pääkäyttäjänä komento

ndiswrapper -i windowsajuri.inf

Ndiswrapperilla Linuxiin asennetut Windows-ajurit näkee komennolla:

ndiswrapper -l

Tämän jälkeen on otettava ajuri käyttöön ottamalla verkkolaite uudelleen käyttöön. Lopullinen langattoman verkon käyttöönotto tapahtuu aivan normaaliin tapaan.

Graafiset työkalut

GNOMEen löytyy yksinkertainen graafinen työkalu ndiswrapperin käsittelyyn: ndisgtk.