NTFS-3G

Linux.fista
Versio hetkellä 6. toukokuuta 2007 kello 13.32 – tehnyt Maakuth (keskustelu | muokkaukset) (locale)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ntfs-3g on tiedostojärjestelmäajuri, jonka avulla on mahdollista liittää NTFS-tiedostojärjestelmä sekä luku- että kirjoitusoikeuksin hakemistopuuhun. Ntfs-3g:stä julkaistiin hiljattain vakaa 1.0-versio, ja tällä hetkellä se tukee kaikkia muita NTFS:n ominaisuuksia paitsi käyttöoikeuksien hallintaa.

Linuxin ytimessä oleva NTFS-ajuri on puutteellinen, eikä se hallitse kirjoittamista NTFS-osioille. ntfs-3g kuitenkin korjaa tämän ongelman.

ntfs-3g toimii FUSE-ympäristössä, eikä siis ole osa ydintä. Tästä syystä sen käyttö eroaa hieman tavallisesta, mount-komennon sijaan käytetään komentoa ntfs-3g. Komennon parametrit ovat samat kuin tavallisen mountin. Esimerkiksi jos /dev/hda olisi ntfs-osio, se voitaisiin liittää yksinkertaisesti komennolla

ntfs-3g /dev/hda /mnt/ntfs

Irroittaminen onnistuu normaalisti umountilla:

umount /mnt/ntfs

Käyttöönotto

Mikäli koneelle on asennettu FUSE:n versio 2.5 tai uudempi, riittää että ntfs-3g:n kotisivuilta imuroidaan lähdekoodipaketti, joka purkamisen jälkeen käännetään ja asennetaan tavallisella ./configure && make && make install -menetelmällä.

Linux-kerneleissä, joiden versio on vähintään 2.6.14, FUSE voi olla valmiiksi käännetty mukaan. Edellä mainittu configure tarkastaa asian.

Käyttöönotto Debianissa

Paketti ntfs-3g löytyy Debian Etch:n virallisesta pakettilähteestä, ja sen voi asentaa komennolla:

apt-get install ntfs-3g 

FUSE asentuu samalla, ellei se jo ole asennettuna. Lisäksi voidaan asentaa fusen työkalupaketti, mikäli sille on tarvetta:

apt-get install fuse-utils

Asentamisen jälkeen on ladattava FUSE:n moduuli:

modprobe fuse

Käyttöönotto Ubuntussa

Seuraavat ohjeet saattavat toimia myös muissa Debian-pohjaisissa jakeluissa.

Irrallisten .deb-pakettien asennuksen sijaan voit lisätä seuraavan rivin /etc/apt/sources.list:iin:

Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.
# Edgylle (Ubuntu 6.10)
deb http://ntfs-3g.sitesweetsite.info/ubuntu/ edgy main main-all
# Dapperille (Ubuntu 6.06)
deb http://ntfs-3g.sitesweetsite.info/ubuntu/ dapper main main-all
# Feistylle (Ubuntu 7.04) tarvittavat paketit löytyvät suoraan oletuspakettilähteistä

ja asentaa tämän jälkeen ntfs-3g-paketin, jolloin FUSE asentuu samalla. Tämä on suositeltavin tapa, koska ntfs-3g:stä tulee uusia versioita tällä hetkellä hyvin usein ja näin se pysyy helpoiten ajan tasalla.

Moduulin saa latautumaan automaattisesti laittamalla sen nimi (fuse) tiedostoon /etc/modules.

Katso myös ntfs-3g:n asennusopas Ubuntu Suomen wikissä.

Fstab

Liitettäessä ntfs-tiedostojärjestelmä automaattisesti fstab-tiedoston avulla, käytetään tiedostojärjestelmän tyyppinä ntfs-3g:tä.

Levyosion salliminen kaikille käyttäjille fstabissa. Jotta tiedostot ääkkösellisillä tiedostonimillä näkyisivät, täytyy myös locale määrittää:

/dev/xdxx        /media/xdxx      ntfs-3g silent,umask=0,no_def_opts,allow_other,locale=fi_FI.utf8 0 0

Huomaathan, että jos kyseessä on ulkoinen USB-levy, levy näkyy kuten USB-muistitikku ja johtuen USB:n dynaamisuudesta (mitä laitteita kulloinkin on kiinnitetty), /dev/xdxx voi vaihdella. Tämä voi aiheuttaa haasteita fstabin kanssa.

Linkkejä