Ero sivun ”NTFS-3G” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
880 merkkiä lisätty ,  2. marraskuuta 2015
p
ei muokkausyhteenvetoa
(→‎Apt: polussa on virhe)
pEi muokkausyhteenvetoa
 
(42 välissä olevaa versiota 13 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
ntfs-3g on [http://www.linux-ntfs.org/ Linux-NTFS]-projektin julkaisema ajuri, jonka avulla on mahdollista [[mount|liittää]] [[NTFS]]-[[tiedostojärjestelmä]] sekä luku- että kirjoitusoikeuksin hakemistopuuhun.
{{Ohjelma
| nimi=NTFS-3G
| kuvateksti=
| kehittäjä=
| kuva=[[Kuva:Ntfs-3g-logo.png|150px]]  
| lisenssi=[[GPLv2]]
| käyttöliittymä=ajuri
| kotisivu=http://www.tuxera.com/}}


Linuxin [[Kernel|ytimessä]] oleva NTFS-ajuri on puutteellinen, eikä se hallitse kirjoittamista NTFS-osioille. ntfs-3g kuitenkin korjaa tämän ongelman.
'''NTFS-3G''' on tiedostojärjestelmäajuri, jonka avulla on mahdollista [[mount|liittää]] [[NTFS]]-[[tiedostojärjestelmä]] sekä luku- että kirjoitusoikeuksin [[hakemistorakenne|hakemistopuuhun]]. NTFS-3G tukee useimpia NTFS:n ominaisuuksia, mutta vakaa versio ei sisällä käyttöoikeuksien hallintaa.


ntfs-3g toimii [[FUSE]]-ympäristössä, eikä siis ole osa ydintä. Tästä syystä sen käyttö eroaa hieman tavallisesta, <tt>mount</tt>-komennon sijaan käytetään komentoa <tt>ntfs-3g</tt>. Komennon parametrit ovat samat kuin tavallisen [[mount|mountin]]. Esimerkiksi jos /dev/hda olisi ntfs-osio, se voitaisiin liittää yksinkertaisesti komennolla
Linuxin [[ydin|ytimessä]] oleva NTFS-ajuri on puutteellinen, eikä se hallitse kirjoittamista NTFS-osioille. NTFS-3G kuitenkin korjaa tämän ongelman.
ntfs-3g /dev/hda /mnt/ntfs


Irroittaminen onnistuu normaalisti [[umount|umountilla]]:
NTFS-3G on nykyään integroitu useimpiin [[jakelu]]ihin, ja NTFS-osioiden käyttö onnistuu usein suoraan. NTFS-3G toimii [[FUSE]]-ympäristössä, eikä siis ole osa ydintä.
umount /mnt/ntfs


== Käyttöönotto ==
<tt>mount</tt>-komento kutsuu NTFS-3G:n (ja [[NFS]]:n, [[CIFS]]in yms.) tapauksessa tiedostojärjestelmäkohtaista liitoskomentoa, <tt>ntfs-3g</tt>, jota voi käyttää myös suoraan. ntfs-3g-komennon parametrit ovat samat kuin tavallisen [[mount|mountin]]. Esimerkiksi jos /dev/hda1 olisi NTFS-osio, se voitaisiin ([[root|pääkäyttäjänä]]) liittää yksinkertaisesti komennolla
'''HUOMAA:''' ntfs-3g on vielä beta-vaiheessa. Vaikka se on laajoissa testeissä todettu vakaaksi ja toimivaksi, se saattaa sekoittaa ntfs-levyn, eikä sen käyttöä tuotantokäytössä olevissa koneissa suositella.
ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/ntfs
Tässä <tt>/dev/hda1</tt> on liitettävän levyosion [[laitetiedosto]]. [[valitsin|Valitsimella]] -o voidaan määritellä lisäasetuksia, esimerkiksi seuraava liittäisi osion vain luku -tilassa:
ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/ntfs -o ro
sama mount-komennon avulla:
mount -t ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/ntfs -o ro


Mikäli koneelle on asennettu [[FUSE|FUSE:n]] versio 2.5 tai uudempi, riittää että ntfs-3g:n kotisivuilta imuroidaan [http://mlf.linux.rulez.org/mlf/ezaz/ntfs-3g-20070811-BETA.tgz lähdekoodipaketti] ([http://mlf.linux.rulez.org/mlf/ezaz/ mahdollisesti uudempia versioita]), joka purkamisen jälkeen käännetään ja [[Ohjelman asennus|asennetaan]] tavallisella <tt>./configure && make && make install</tt>.
Irrottaminen onnistuu normaaliin tapaan [[umount|umountilla]]:
umount /mnt/ntfs


Linux-kerneleissä, joiden versio on vähintään 2.6.14, FUSE voi olla valmiiksi käännetty mukaan. Edellä mainittu <tt>configure</tt> tarkastaa asian.
==Erikoisemmat ominaisuudet==
===Tiedostonimet===
NTFS-3G tukee NTFS:n kaikkia tiedostonimiä (DOS, Win32, [[POSIX]]). Uudet tiedostot luodaan POSIX-nimellä, mikä saattaa hämätä joitakin Windows-ohjelmia.


=== Käyttöönotto Ubuntussa ===
Täysi UTF8-tuki on vasta uusimmissa ajuriversioissa (NTFS-3G 2009.1.1 alkaen). Jakelussa saattaa olla vanhempi versio, jossa kaikkia merkkejä ei tueta. Myös Linux-järjestelmän [[locale]]-asetukset vaikuttavat tiedostonimien käyttöön ja näkymiseen.


==== Apt ====
===Pakatut tiedostot===
Seuraavat ohjeet saattavat toimia myös [[Debian|Debianissa]] ja muissa Debian-pohjaisissa [[Jakelut|jakeluissa]].
Pakattuja tiedostoja voi lukea, kirjoittaminen onnistuu vain testiversiossa ja vain tietyillä tavoilla (uusien tiedostojen luonti, kirjoitus tiedoston loppuun yms.). NTFS:n salakirjoitettuja tiedostoja ei voi kirjoittaa.


Irrallisten .deb-pakettien asennuksen sijaan voit lisätä seuraavan rivin <tt>/etc/apt/sources.list</tt>:iin:
===Käyttäjät, ryhmät ja ACL:t===
NTFS-3G:n vakaa versio ei tue tiedostokohtaisia käyttöoikeuksia, vaan omistaja, ryhmä ja oikeudet on määriteltävä tiedostojärjestelmäkohtaisesti liittämisen yhteydessä (oletuksena kaikilla on kaikki oikeudet). Tuki on osittain toteutettu testiversiossa.


deb http://flomertens.keo.in/ubuntu/ dapper main
Testiversiossa (13.2.2009) yhteys Windowsin ja Linuxin käyttäjien ja ryhmien välillä määritellään NTFS-tiedostojärjestelmän juurihakemiston piilotiedostossa <tt>.NTFS-3G</tt> tai liittämisen yhteydessä määritellyssä tiedostossa. Linux-käyttäjää tai Linux-ryhmää vastaava SID määritellään rivi riviltä. Sama käyttäjä tai ryhmä voidaan määritellä useammalla rivillä, siis vastaamaan useampaa Windows-käyttäjää. Tiedoston lopussa voi olla rivi, joko määrittelee minä Windows-käyttäjänä määrittelemätön Linux-käyttäjä käsitellään (oletksena root). Windowsin erikoisryhmät kuten ''Administrator'' ja ''All Users'' käsitellään automaattisesti, kuten myös joissakin tapauksissa liitoshakemistoon ja [[laitetiedosto]]on liittyvät käyttäjät ja ryhmät.


ja asentaa tämän jälkeen ntfs-3g -paketin, jolloin FUSE asentuu samalla. Tämä on suositeltavin tapa, koska ntfs-3g:stä tulee uusia versioita tällä hetkellä hyvin usein ja näin se pysyy helpoiten ajan tasalla.
Testiversion [[ACL]]-tuki (käyttöoikeuslistat) on oletukselta poiskytkettynä. Sen käytössä on ongelmia. Myöskään normaalien Unix-oikeuksien yhteys Windows-oikeuksiin ei ole suoraviivainen monimutkaisemmissa tapauksissa.


==== Deb-paketit ====
== Käyttöönotto ==
 
{{Asenna|NTFS-3G|ntfs-3g}} Yleensä se on asennettu automaattisesti.
Jos et halua asentaa uutta pakettilähdettä, FUSE ja ntfs-3g on asennettava käsin deb-paketeista. Paketit löytyvät osoitteista
*http://flomertens.keo.in/ubuntu/dists/dapper/main/binary-i386/fuse-utils_2.5.3-1_i386.deb
*http://flomertens.keo.in/ubuntu/dists/dapper/main/binary-i386/libfuse2_2.5.3-1_i386.deb
Ja ne voidaan asentaa komennolla <tt>[[dpkg]] -i paketinnimi.deb</tt>. Tämän jälkeen on ladattava FUSE:n moduuli:
[[modprobe]] fuse
 
Moduulin saa latautumaan automaattisesti laittamalla sen nimen (fuse) tiedostoon <tt>/etc/modules</tt>.
 
Varsinainen ntfs-3g löytyy myös deb-paketista osoitteesta http://flomertens.keo.in/ubuntu/dists/dapper/main/binary-i386/ntfs-3g_20070811-BETA-1_i386.deb
Ja se asennetaan samaan tapaan komennolla dpkg -i.
 
Kuten aiemmin todettiin, uusia versioita tulee taajaan, joten nämä pakettilinkit saattavat osoittaa jo vanhentuneisiin paketteihin.


== Fstab ==
== Fstab ==
Liitettäessä ntfs-tiedostojärjestelmä automaattisesti [[fstab]]-tiedoston avulla, käytetään tiedostojärjestelmän tyyppinä ntfs-3g:tä.
Liitettäessä NTFS-tiedostojärjestelmä automaattisesti [[fstab|/etc/fstab]]-tiedoston avulla, käytetään tiedostojärjestelmän tyyppinä NTFS-3G:tä.
 
Levyosion salliminen kaikille käyttäjille fstabissa:


/dev/xdxx        /media/xdxx      ntfs-3g silent,umask=0,no_def_opts,allow_other 0 0
Levyosion salliminen kaikille käyttäjille fstabissa. Jotta tiedostot ääkkösellisillä tiedostonimillä näkyisivät, täytyy myös [[locale]] määrittää:


Huomaathan, että jos kyseessä on ulkoinen USB-levy, levy näkyy kuten [[Usb-muisti|USB-muistitikku]] ja johtuen USB:n dynaamisuudesta (mitä laitteita kulloinkin on kiinnitetty), <tt>/dev/xdxx</tt> voi vaihdella. Tämä voi aiheuttaa haasteita [[fstab]]in kanssa.
/dev/xdxx       /media/xdxx      ntfs-3g silent,umask=0,no_def_opts,allow_other,locale=fi_FI.utf8 0 0


== Katso myös ==
Huomaathan, että jos kyseessä on ulkoinen USB-levy, näkyy levy kuten [[USB-muisti|USB-muistitikku]] ja johtuen USB:n dynaamisuudesta (mitä laitteita kulloinkin on kiinnitetty), <tt>/dev/xdxx</tt> (osion [[laitetiedosto]]) voi vaihdella. Tämä voi aiheuttaa haasteita [[fstab]]in kanssa. Ongelman voi ratkaista viittaamalla suoraan osion [[ID]]- tai [[UUID]]-nimeen. Laitetiedostona voi tällöin käyttää sopivaa hakemistojen /dev/disk/by-id tai /dev/disk/by-uuid alla olevaa [[symbolinen linkki|symbolista linkkiä]].
*[http://everythingelse.wordpress.com/2006/07/19/89/ HOWTO : Install NTFS-3G On Ubuntu].
*[http://kanotix.com/index.php?module=pnWikka&tag=WriteNTFS  Full NTFS Write Access for Linux with "ntfs-3g"].


[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Ajurit]]
[[Luokka:Ajurit]]
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]
10 147

muokkausta

Navigointivalikko