Muokataan sivua NTFS-3G

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
{{Ohjelma
ntfs-3g on tiedostojärjestelmäajuri, jonka avulla on mahdollista [[mount|liittää]] [[NTFS]]-[[tiedostojärjestelmä]] sekä luku- että kirjoitusoikeuksin hakemistopuuhun. Ntfs-3g:stä julkaistiin hiljattain vakaa 1.0-versio, ja tällä hetkellä se tukee kaikkia muita NTFS:n ominaisuuksia paitsi käyttöoikeuksien hallintaa.
| nimi=NTFS-3G
| kuvateksti=
| kehittäjä=
| kuva=[[Kuva:Ntfs-3g-logo.png|150px]]  
| lisenssi=[[GPLv2]]
| käyttöliittymä=ajuri
| kotisivu=http://www.tuxera.com/}}


'''NTFS-3G''' on tiedostojärjestelmäajuri, jonka avulla on mahdollista [[mount|liittää]] [[NTFS]]-[[tiedostojärjestelmä]] sekä luku- että kirjoitusoikeuksin [[hakemistorakenne|hakemistopuuhun]]. NTFS-3G tukee useimpia NTFS:n ominaisuuksia, mutta vakaa versio ei sisällä käyttöoikeuksien hallintaa.
Linuxin [[Kernel|ytimessä]] oleva NTFS-ajuri on puutteellinen, eikä se hallitse kirjoittamista NTFS-osioille. ntfs-3g kuitenkin korjaa tämän ongelman.


Linuxin [[ydin|ytimessä]] oleva NTFS-ajuri on puutteellinen, eikä se hallitse kirjoittamista NTFS-osioille. NTFS-3G kuitenkin korjaa tämän ongelman.
ntfs-3g toimii [[FUSE]]-ympäristössä, eikä siis ole osa ydintä. Tästä syystä sen käyttö eroaa hieman tavallisesta, <tt>mount</tt>-komennon ohella voidaan käyttää myös komentoa <tt>ntfs-3g</tt>. Ntfs-3g-komennon parametrit ovat samat kuin tavallisen [[mount|mountin]]. Esimerkiksi jos /dev/hda1 olisi ntfs-osio, se voitaisiin liittää yksinkertaisesti komennolla
 
NTFS-3G on nykyään integroitu useimpiin [[jakelu]]ihin, ja NTFS-osioiden käyttö onnistuu usein suoraan. NTFS-3G toimii [[FUSE]]-ympäristössä, eikä siis ole osa ydintä.
 
<tt>mount</tt>-komento kutsuu NTFS-3G:n (ja [[NFS]]:n, [[CIFS]]in yms.) tapauksessa tiedostojärjestelmäkohtaista liitoskomentoa, <tt>ntfs-3g</tt>, jota voi käyttää myös suoraan. ntfs-3g-komennon parametrit ovat samat kuin tavallisen [[mount|mountin]]. Esimerkiksi jos /dev/hda1 olisi NTFS-osio, se voitaisiin ([[root|pääkäyttäjänä]]) liittää yksinkertaisesti komennolla
  ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/ntfs
  ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/ntfs
Tässä <tt>/dev/hda1</tt> on liitettävän levyosion [[laitetiedosto]]. [[valitsin|Valitsimella]] -o voidaan määritellä lisäasetuksia, esimerkiksi seuraava liittäisi osion vain luku -tilassa:
Tässä <tt>/dev/hda1</tt> on liitettävän levyosion [[laitetiedosto]]. [[valitsin|Valitsimella]] -o voidaan määritellä lisäasetuksia, esimerkiksi seuraava liittäisi osion vain luku -tilassa:
Rivi 24: Rivi 13:
  umount /mnt/ntfs
  umount /mnt/ntfs


==Erikoisemmat ominaisuudet==
== Käyttöönotto ==
===Tiedostonimet===
Ntfs-3g löytyy useimpien jakeluiden [[paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnasta]], etsi pakettia <tt>ntfs-3g</tt>.
NTFS-3G tukee NTFS:n kaikkia tiedostonimiä (DOS, Win32, [[POSIX]]). Uudet tiedostot luodaan POSIX-nimellä, mikä saattaa hämätä joitakin Windows-ohjelmia.
 
=== Käyttöönotto Arch Linuxissa ===
Ntfs-3g löytyy [[Arch Linux]]in oletuspakettilähteistä (extra) ja asentuu esimerkiksi komennolla
[[pacman]] -S ntfs-3g
[[Fstab]]iin lisätään ntfs-osiota varten esimerkiksi seuraava rivi:
/dev/sda7 /mnt/windows  ntfs-3g  defaults,locale=fi_FI.utf8  0 0
Tarkempia tietoja erilaisista liitosasetuksista löytyy Arch Linuxin [http://wiki.archlinux.org/index.php/NTFS_Write_Support wikistä].
 
=== Käyttöönotto Debianissa ja sen johdannaisissa (mm Ubuntu) ===
 
Lisätään sources.listiin ensin yksi rivi.
 
'''Pico /etc/apt/sources.list'''
 
    deb http://www.backports.org/debian etch-backports main contrib non-free
 
ctrl-x ja paina K tallentaaksesi.
 
Tarvitset avaimen backportsia varten:
 
    '''wget -O - http://backports.org/debian/archive.key | apt-key add -'''
 
Seuraavaksi pitääkin päivittää kerneli:
 
    '''apt-get update
    apt-get -t etch-backports dist-upgrade'''
 
Nämä päivittää kaiken mahdollisen järjestelmästäsi, voit tietysti vain päivittää pelkän kernelin.
 
    '''apt-get update
    apt-get -t etch-backports install linux-image-2.6.22-3-686 linux-headers-2.6.22-3-686 linux-headers-2.6.22-3'''
 
'''MUISTA VAIHTAA 686 omaan laitteistoon sopivaksi.'''
 
Voit tietysti simuloimallakin katsoa mitä järjestelmäsi päivittää -s komennolla.
 
  '''apt-get -s -t etch-backports dist-upgrade'''


Täysi UTF8-tuki on vasta uusimmissa ajuriversioissa (NTFS-3G 2009.1.1 alkaen). Jakelussa saattaa olla vanhempi versio, jossa kaikkia merkkejä ei tueta. Myös Linux-järjestelmän [[locale]]-asetukset vaikuttavat tiedostonimien käyttöön ja näkymiseen.
Nyt voit ladata ntfs-3g:


===Pakatut tiedostot===
  '''apt-get -t etch-backports install ntfs-3g'''
Pakattuja tiedostoja voi lukea, kirjoittaminen onnistuu vain testiversiossa ja vain tietyillä tavoilla (uusien tiedostojen luonti, kirjoitus tiedoston loppuun yms.). NTFS:n salakirjoitettuja tiedostoja ei voi kirjoittaa.


===Käyttäjät, ryhmät ja ACL:t===
Asenna myös Fuse paketit.
NTFS-3G:n vakaa versio ei tue tiedostokohtaisia käyttöoikeuksia, vaan omistaja, ryhmä ja oikeudet on määriteltävä tiedostojärjestelmäkohtaisesti liittämisen yhteydessä (oletuksena kaikilla on kaikki oikeudet). Tuki on osittain toteutettu testiversiossa.
Käynnistä kone uudelleen.


Testiversiossa (13.2.2009) yhteys Windowsin ja Linuxin käyttäjien ja ryhmien välillä määritellään NTFS-tiedostojärjestelmän juurihakemiston piilotiedostossa <tt>.NTFS-3G</tt> tai liittämisen yhteydessä määritellyssä tiedostossa. Linux-käyttäjää tai Linux-ryhmää vastaava SID määritellään rivi riviltä. Sama käyttäjä tai ryhmä voidaan määritellä useammalla rivillä, siis vastaamaan useampaa Windows-käyttäjää. Tiedoston lopussa voi olla rivi, joko määrittelee minä Windows-käyttäjänä määrittelemätön Linux-käyttäjä käsitellään (oletksena root). Windowsin erikoisryhmät kuten ''Administrator'' ja ''All Users'' käsitellään automaattisesti, kuten myös joissakin tapauksissa liitoshakemistoon ja [[laitetiedosto]]on liittyvät käyttäjät ja ryhmät.
Katsotaan '''fdisk -l | grep NTFS''' komennolla mihin sijaintiin NTFS järjestelmäsi on nimetty.
Tarkista '''mount''' komennolla onko laite mountattu. Unmounttaa tarvittaessa. '''unmount /dev/sdXX'''


Testiversion [[ACL]]-tuki (käyttöoikeuslistat) on oletukselta poiskytkettynä. Sen käytössä on ongelmia. Myöskään normaalien Unix-oikeuksien yhteys Windows-oikeuksiin ei ole suoraviivainen monimutkaisemmissa tapauksissa.
Luo kansio esim. /home/käyttäjätunnus/media mkdir komennolla.
Mounttaaminen:


== Käyttöönotto ==
  '''mount -t ntfs-3g /dev/sdXX /home/käyttäjätunnus/media'''
{{Asenna|NTFS-3G|ntfs-3g}} Yleensä se on asennettu automaattisesti.
Jos ei mene tällä, niin lisää perään: -o force
 
Jos käytät ntfs tiedostojärjestelmää jatkuvasti, niin lisää se fstabiin.
 
  '''/dev/sdXX /home/käyttäjätunnus/media ntfs-3g defaults 0 0'''
Jos mounttaaminen ei mennyt ilman forcea, niin lisää defaults perään: ,force
 
FUSE asentuu samalla, ellei se jo ole asennettuna. Lisäksi voidaan asentaa fusen työkalupaketti, mikäli sille on tarvetta:
 
[[apt-get]] install fuse-utils
 
Asentamisen jälkeen on ladattava FUSE:n moduuli:
[[modprobe]] fuse
 
Katso myös [http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/ntfs-3g ntfs-3g:n asennusopas Ubuntu Suomen wikissä].
 
=== Käyttöönotto Fedorassa ===
Ntfs-3g löytyy Fedoran oletuspakettilähteistä nimellä <tt>ntfs-3g</tt>. Fedora 7:ssä ja uudemmissa ntfs-3g tulee oletusasennuspaketin mukana.
 
=== Käyttöönotto Red Hatissa ja CentOSissa ===
Ntfs-3g on asennettavissa helposti Dag Wiersin [[yum]]-asennuslähteestä, lisäysohjeet: http://dag.wieers.com/rpm/FAQ.php#B2
 
[[CentOS]] 5:ssä tarvittavat komennot olisivat esim.
[[rpm]] -Uhv http://apt.sw.be/packages/rpmforge-release/rpmforge-release-0.3.6-1.el5.rf.i386.rpm
[[yum]] update
yum install fuse fuse-ntfs-3g dkms dkms-fuse
 
Lisää aiheesta: http://wiki.centos.org/TipsAndTricks/NTFSPartitions
 
=== Käyttöönotto openSUSEssa ===
*[http://opensuse.fi/NTFS-3G Ntfs-3g opensuse.fi:n wikissä]
 
=== Lähdekoodista kääntäminen ===
Jos Ntfs-3g ei löydy jakelun paketinhallinnasta, sen voi asentaa myös käsin [[kääntäminen|kääntämällä]] sen [[lähdekoodi]]sta.
 
Mikäli koneelle on asennettu [[FUSE|FUSE:n]] versio 2.5 tai uudempi, riittää että ntfs-3g:n [http://www.ntfs-3g.org/ kotisivuilta] imuroidaan lähdekoodipaketti, joka purkamisen jälkeen käännetään ja [[Ohjelman asennus|asennetaan]] tavallisella <tt>./configure && make && make install</tt> -menetelmällä.
 
Linux-ytimissä, joiden versio on vähintään 2.6.14, FUSE voi olla valmiiksi käännetty mukaan. Edellä mainittu <tt>configure</tt> tarkastaa asian.


== Fstab ==
== Fstab ==
Liitettäessä NTFS-tiedostojärjestelmä automaattisesti [[fstab|/etc/fstab]]-tiedoston avulla, käytetään tiedostojärjestelmän tyyppinä NTFS-3G:tä.
Liitettäessä ntfs-tiedostojärjestelmä automaattisesti [[fstab]]-tiedoston avulla, käytetään tiedostojärjestelmän tyyppinä ntfs-3g:tä.


Levyosion salliminen kaikille käyttäjille fstabissa. Jotta tiedostot ääkkösellisillä tiedostonimillä näkyisivät, täytyy myös [[locale]] määrittää:
Levyosion salliminen kaikille käyttäjille fstabissa. Jotta tiedostot ääkkösellisillä tiedostonimillä näkyisivät, täytyy myös [[locale]] määrittää:
Rivi 50: Rivi 113:
  /dev/xdxx        /media/xdxx      ntfs-3g silent,umask=0,no_def_opts,allow_other,locale=fi_FI.utf8 0 0
  /dev/xdxx        /media/xdxx      ntfs-3g silent,umask=0,no_def_opts,allow_other,locale=fi_FI.utf8 0 0


Huomaathan, että jos kyseessä on ulkoinen USB-levy, näkyy levy kuten [[USB-muisti|USB-muistitikku]] ja johtuen USB:n dynaamisuudesta (mitä laitteita kulloinkin on kiinnitetty), <tt>/dev/xdxx</tt> (osion [[laitetiedosto]]) voi vaihdella. Tämä voi aiheuttaa haasteita [[fstab]]in kanssa. Ongelman voi ratkaista viittaamalla suoraan osion [[ID]]- tai [[UUID]]-nimeen. Laitetiedostona voi tällöin käyttää sopivaa hakemistojen /dev/disk/by-id tai /dev/disk/by-uuid alla olevaa [[symbolinen linkki|symbolista linkkiä]].
Huomaathan, että jos kyseessä on ulkoinen USB-levy, levy näkyy kuten [[Usb-muisti|USB-muistitikku]] ja johtuen USB:n dynaamisuudesta (mitä laitteita kulloinkin on kiinnitetty), <tt>/dev/xdxx</tt> voi vaihdella. Tämä voi aiheuttaa haasteita [[fstab]]in kanssa.
 
== Aiheesta muualla ==
*[http://www.ntfs-3g.org/ Ntfs-3g:n kotisivu]
*[http://kanotix.com/index.php?module=pnWikka&tag=WriteNTFS  Full NTFS Write Access for Linux with "ntfs-3g"].


[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Ajurit]]
[[Luokka:Ajurit]]
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet:

Tämä sivu kuuluu seuraavaan piilotettuun luokkaan:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/NTFS-3G