Näytönohjaimet

Linux.fista
Versio hetkellä 9. marraskuuta 2012 kello 00.32 – tehnyt 213.216.242.7 (keskustelu) (Suljetut Nvidian ajurit -> nvidia-drivers-installer-script)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähes kaikille näytönohjaimille on saatavilla ainakin jonkinlaiset vapaat, jakeluiden mukana toimitettavat ajurit. Toisaalta esimerkiksi raskaammassa pelikäytössä vaadittavaa korkeaa suorituskykyä tarjoavat tällä hetkellä lähinnä näytönohjainvalmistajien omat, suljetut näytönohjainajurit, joita suurimmat jakelut tyypillisesti eivät toimita ainakaan oletuksena käytettäväksi.

Näytönohjainvaihtoehdot

Näytönohjainten kiihdytinpiireistä suurin osa on joko NVIDIAn tai ATIn valmistamia, joten näiden kanssa myös Linux-käyttäjät toimivat tavallisimmissa tilanteissa. Näiden lisäksi joissain emolevyissä on integroituna Intelin, S3:n tai muiden valmistajien näytönohjainpiirejä.

AMD/Ati

Atin Linux-ajureissa on ollut vuosia sekä suorituskyky- että luotettavuusongelmia, minkä lisäksi uusimpien mallien Linux-tuki on joskus tullut jopa kuukausia mallien julkistuksen jälkeen. Tilanne on kuitenkin ollut jossain määrin paranemaan päin. Tällä hetkellä kaikki uusimmatkin Radeon-piirit, joitain AGP-versioita lukuunottamatta, ovat suljetun Linux-ajurin tukemia. Katso ohje AMD/Atin binääriajureiden asentaminen.

Vanhemmille ATIn korteille on saatavilla pääasiassa reverse engineering -menetelmällä tuotetut vapaat 3D-ajurit. Näistä ajureista puuttuu monia suljetusta ajuriversiosta löytyviä toimintoja. Ne ovat toisaalta suljettua ajuria vakaampia ja enemmän yhteensopivia muiden ohjelmistojen kanssa. Lisätietoja löytyy freedesktop.orgin sivulta.

Ostettuaan Atin loppuvuonna 2006 AMD on osoittanut jossain määrin kiinnostusta näytönohjainten Linux-tuen parantamiseksi. Yritys on julkaissut R500:n ja sitä uudempien näytönohjainmallistojen teknisiä yksityiskohtia kuvaavaa dokumentaatiota, joita käytetään vapaiden ajureiden (radeonhd) luomiseen.

Radeon 8500, Radeon 9200, vanhemmat

Linux-tuki on jo virallisesti loppunut, joten suljettun ajurin uusia versioita ei voi käyttää. Sen sijaan vapaa 3D-ajuri on olemassa suurelle osalle korteista.

Radeon 9500 - Radeon X1950

Vapailla ajureilla sekä 2D- että 3D-tuki nykyään kypsällä tasolla. Viimeisin suljetun ajurin versio joka tukee on 9.3 joskus myös 30249 voi auttaa.

Radeon HD2300 - uudemmat

Uudet AMDn näytönohjaimet toimivat suljetun ajurin uusimmilla versioilla. AMD:n julkaiseman dokumentaation avulla vapaisiin ajureihin on saatu tuki uusille Radeoneille.

Nämä näytönohjaimet ovat ajurin kannalta hyvin samankaltaisia, ja vapaa ajurituki näille näyttäisi kehittyvän melko samaa tahtia. Tällä hetkellä tuettuna ovat perustoiminnot, xvideo-kiihdytys ja EXA-kiihdytys. 3D-kiihdytyksen tarjoava vapaa ajuri on myös olemassa, mutta se on vielä osittain kokeellinen.

Intel

Intel on julkaissut lähes kaikki näytönohjainajurinsa vapaan lisenssin alaisuudessa, joten Intelin näytönohjainten 3D-toiminnot toimivat useimmissa jakeluissa ilman erillisiä toimenpiteitä. Poikkeuksen muodostaa GMA500- ja GMA600-piirisarjat, joita kutsutaan myös nimellä Poulsbo. Näille piirisarjoille ei ole tukea juuri missään jakelussa. Intelin näytönohjaimia ei voi ostaa erillisenä, joten sellaisen voi ottaa käyttöön vain uutta tietokonetta hankittaessa. Lisäksi integroiduille näytönohjaimille tyypillisesti Intelin mallit eivät laskentatehojensa puolesta kilpaile erillisten korttien kanssa samassa sarjassa.

Nvidia

Nvidian näytönohjaimille on olemassa nv-nimellä tunnettu vapaa ajuri, joka ei käytä ohjainten kiihdytysominaisuuksia lainkaan. Tämän lisäksi Nouveau-projekti kehittää Nvidian näytönohjaimille uutta vapaata ajuria, jonka 2D-ominaisuudet ovat jo melko hyvällä tasolla. Nouveau onkin vuodesta 2009 alkan monen jakelun osalta korvannut nv:n Nvidian korttien oletusajurina.

Oikeastaan kaikki Nvidian näytönohjainpiirit ovat Nvidian suljetun ajurin tukemia ainakin TNT2:sta alkaen. Uusimpien mallien tuki ajureihin on tullut joskus hieman viiveellä, mutta pääsääntöisesti kaikki Nvidian näytönohjaimet saa toimimaan. Katso ohje NVIDIAn binääriajureiden asentaminen.

Uusimmissa (8000-sarjasta alkaen) Nvidian näytönohjaimissa on useimmiten VDPAU-tuki, joka mahdollistaa teräväpiirtovideon rautapurun. Tuen saa käyttöön Nvidian ajureilla.

Suljetut Nvidian ajurit

Ubuntu jakeluissa.

  • nvidia-173 GeForce series 5 -> GeForce series 9
  • nvidia-96 GeForce series 2 (pois lukien GeForce2 GTS/GeForce2 Pro, GeForce2 Ti ja GeForce2 Ultra) -> GeForce series 7

Nvidian Ubuntu asennukseen on saatavissa Ubuntuextremen tekemä komentorivi pohjainen asennusohjelma. Helpottaakseen Ubuntun vaikeata Nvidian ajureiden asentamista.

Fedora

Jos haluat käyttää suljettuja ajureita Fedorassa. Tarvittavan paketin nimi on akmod-nvidia. Ajurin yhteensopivuusosa käännetään automaattisesti uusiksi aina uutta kerneliä käytettäessä. Eikä siis tarvitse odottaa, että RPM Fusion julkaisee sopivan kmod-nvidia-paketin.

Uutisia NVIDIAN suljettujen ajureiden tilanteesta

S3

Monilla VIA:n valmistamilla emolevyillä on S3:n UniChrome- tai Chrome-näytönohjainpiirisarja. Valmistajan yhteistyöhaluttomuudesta johtuen niille ei ole saatavilla kunnollista Linux-ajuria. Tavallinen 2D-tila on yleensä mahdollinen käyttäen esimerkiksi openchrome- tai vesa-ajureita.

3DFX

3DFX:n Voodoo-näytönohjainperheelle on olemassa MIT-lisenssillä julkaistu ajuri Glide3, joka on tarkoitettu Voodoo 3, 4 ja 5 -korteille. Vanhemmille korteille on olemassa ajuri Glide3-libG, joka on tarkoitettu Voodoo 1 ja 2 -korteille.

Valinta

Jos on hankkimassa uutta tietokonetta tai vain näytönohjainta, kannattaa hetki miettiä, minkälaisia ominaisuuksia kortilta tarvitsee. Jos täytyy vain saada kuva näyttöön eikä kiihdytyksellä ole väliä, lähes mikä tahansa kortti on toimiva. Tällöin yleensä vanhat mallit toimivat paremmin, eikä niiden kanssa joudu niin usein turvautumaan suljettuun ajuriin.

Jos taas tarkoituksena on pystyä ajamaan raskaita 3D-sovelluksia, joutuu tällä hetkellä lähes väistämättä käyttämään suljettuja ajureita. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, että Atin näytönohjaimille saa myös vapaat ajurit ja uusimmille korttimalleille tarkoitettu radeonhd-ajuri kehittyy nopeasti. Nvidian suljettu ajuri on toisaalta toimivampi kuin Atin vastaava.

3D- kiihdytyksen testaaminen komennolla

glxinfo | grep 'direct rendering'

Jos vastaus on yes niin kiihdytys on päällä.

Katso myös