Ero sivun ”Näytönohjaimet” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 868 merkkiä lisätty ,  23. marraskuuta 2007
pitkähkö selitys näytönohjainvaihtoehdoista
(Atin tilanne parempaan päin)
(pitkähkö selitys näytönohjainvaihtoehdoista)
Rivi 1: Rivi 1:
Lähes kaikille näytönohjaimille on saatavilla vapaat, [[jakelu]]iden mukana toimitettavat 2D-ajurit. Näytönohjainten 2D-tuki ei siten yleensä vaadi erityisempiä toimenpiteitä käyttäjän puolelta.  
Lähes kaikille näytönohjaimille on saatavilla ainakin jonkinlaiset vapaat, [[jakelu]]iden mukana toimitettavat ajurit. Toisaalta esimerkiksi raskaammassa pelikäytössä vaadittavaa korkeaa suorituskykyä tarjoavat tällä hetkellä lähinnä näytönohjainvalmistajien omat, suljetut näytönohjainajurit, joita suurimmat jakelut tyypillisesti eivät toimita ainakaan oletuksena käytettäväksi.


3D-ajurit sen sijaan tuottavat yleensä enemmän harmaita hiuksia. Niitä ei tyypillisesti ole kuin uusimmille, viime vuosina julkaistuille malleille. Nämäkin ajurit ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta saatavilla vain suljettuina binääreinä, joita ei voi sisällyttää jakeluiden asennuspaketteihin. Tunnetuimpana poikkeuksena tästä on Intel, joka on julkaissut kaikki näytönohjainajurinsa vapaan lisenssin alaisuudessa.
==Näytönohjainvaihtoehdot==
Näytönohjainten kiihdytinpiireistä suurin osa on joko NVIDIAn tai ATIn, valmistamia, joten näiden kanssa myös Linux- käyttäjät tulevat toimimaan tavallisimmissa tilanteissa. Näiden lisäksi joissain emolevyissä on integroituna Intelin näytönohjain, joista ainakin moniin malleihin on saatavilla Intelin valmistama vapaa ajuri.


Kaksi tunnetuinta näytönohjainvalmistajaa, NVIDIA ja ATI, julkaisevat molemmat 3D-ajureitaan suljettuina binääreinä. Näistä NVIDIAn ajurit ovat perinteisesti olleet selkeästi laadukkaammat ja tuki löytyy useammalle eri näytönohjainmallille kuin ATIlla, mutta ATIn tilanne on viime aikoina selkeästi parantunut. Lisäksi ATIn monille vanhemmille näytönohjainmalleille saa käyttökelpoisen 3D-kiihdytyksen tarjoavia ajureita, ja uudemmille niiden kehitys on meneillään.
===Ati===
Atin Linux-ajureissa on ollut vuosia sekä suorituskyky- että luotettavuusongelmia, minkä lisäksi uusimpien mallien Linux-tuki on joskus tullut jopa kuukausia mallien julkistuksen jälkeen. Tilanne on kuitenkin ollut paranemaan päin. Joillekin ATIn korteille on saatavilla pääasiassa reverse engineering -menetelmällä tuotetut vapaat 3D-ajurit. Näistä ajureista kuitenkin puuttuu monia suljetusta ajuriversiosta löytyviä toimintoja. Lisätietoja löytyy freedesktop.orgin [http://dri.freedesktop.org/wiki/ATIRadeon sivulta].


==Vapaat 3D-ajurit==
====Radeon 8500, Radeon 9200, vanhemmat====
Linux-tuki on jo virallisesti loppunut, joten suljettun ajurin uusia versioita ei voi käyttää. Sen sijaan vapaa 3D-ajuri on olemassa suurelle osalle korteista.


*[[X.org]]-säätiö sekä [[Freedesktop.org]] ovat aloittaneet [[Nouveau]]-projektin [http://nouveau.freedesktop.org/wiki/] jonka tarkoituksena on tuottaa vapaat 3D-ajurit NVIDIAn näytönohjaimille. Nouveaun kehitys on toistaiseksi vielä alpha-vaiheessa.
====Radeon 9500 - Radeon X800====
Suljettu ajuri tukee edelleen. Vapaa ajuri toimii usein ihan hyvin kevyeen pelaamiseen.


*Joillekin ATIn korteille on saatavilla pääasiassa reverse engineering -menetelmällä tuotetut vapaat 3D-ajurit. Näistä ajureista kuitenkin puuttuu monia suljetusta ajuriversiosta löytyviä toimintoja. Lisätietoja löytyy freedesktop.orgin [http://dri.freedesktop.org/wiki/ATIRadeon sivulta].
====Radeon X1300 - uudemmat====
Uudet ATIn näytönohjaimet toimivat lähinnä suljetun ajurin aivan uusimmilla versioilla. Vapaata ajuria ei vielä kunnolla ole, mutta AMD/ATI on julkaissut/julkaisee teknisiä tietoja piireistä vapaan ajurin kehittäjille.


*Intel on julkaissut kaikki näytönohjainajurinsa vapaan lisenssin alaisuudessa, joten Intelin näytönohjainten 3D-toiminnot toimivat useimmissa [[jakelu]]issa ilman erillisiä toimenpiteitä. Intelin ajureista on olemassa kahta eri versiota, vanhempaa xorg-video-i810-sarjaa, sekä uutta ja toistaiseksi vielä epävakaata xorg-video-intel-sarjaa.
===Intel===
Intel on julkaissut kaikki näytönohjainajurinsa vapaan lisenssin alaisuudessa, joten Intelin näytönohjainten 3D-toiminnot toimivat useimmissa [[jakelu]]issa ilman erillisiä toimenpiteitä. Intelin ajureista on olemassa kahta eri versiota, vanhempaa xorg-video-i810-sarjaa, sekä uutta ja toistaiseksi vielä epävakaata xorg-video-intel-sarjaa.
Intelin näytönohjaimia ei kuitenkaan voi ostaa erillisenä, joten sellaisen voi ottaa käyttöön vain uutta tietokonetta hankittaessa. Lisäksi integroiduille näytönohjaimille tyypillisesti Intelin mallit eivät laskentatehojensa puolesta kilpaile erillisten korttien kanssa samassa sarjassa.
 
===Nvidia===
Nvidian näytönohjaimille on olemassa nv -nimellä tunnettu vapaa ajuri, joka ei käytä ohjainten kiihdytysominaisuuksia lainkaan. Lisäksi [[Nouveau]] -projekti kehittää Nvidian näytönohajimille uutta vapaata ajuria, mutta sen kehitys on vielä alpha-vaiheessa.
 
Oikeastaan kaikki Nvidian näytönohjainpiirit ovat Nvidian suljetun ajurin tukemia ainakin TNT2:sta alkaen. Uusimpien mallien tuki ajureihin on tullut joskus hieman viiveellä, mutta pääsääntöisesti kaikki Nvidian näytönohjaimet saa toimimaan.
 
===Valinta===
Jos on hankkimassa uutta tietokonetta tai vain näytönohjainta, kannattaa hetki miettiä, minkälaisia ominaisuuksia kortilta tarvitsee. Jos täytyy vain saada kuva näyttöön eikä kiihdytyksellä ole väliä, lähes mikä tahansa kortti on toimiva. Tällöin yleensä vanhat mallit toimivat paremmin, eikä niiden kanssa joudu niin usein turvautumaan suljettuun ajuriin.
 
Jos taas tarkoituksena on pystyä ajamaan raskaita 3D -sovelluksia, joutuu tällä hetkellä lähes väistämättä käyttämään suljettuja ajureita. Tällöin valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, että Atin näytönohjaimille saa myös vapaat ajurit ja uusimmille korteille kehitettävä ajuri saattaa joskus tulevaisuudessa olla jopa oikein hyväkin, mutta toisaalta Nvidian suljettu ajuri on ehkä parempi kuin Atin vastaava.


==NVIDIAn ja ATIn binääriajureiden asentaminen==
==NVIDIAn ja ATIn binääriajureiden asentaminen==
421

muokkausta

Navigointivalikko