Musiikin toisto

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 8. kesäkuuta 2010 kello 17.48 – tehnyt 213.216.242.101 (keskustelu) (Aqualung on tauoton äänisoitin.)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä sivulla on lueteltu musiikin ja muiden äänitiedostojen toistoon tarkoitettuja Linux-ohjelmia.

Amarok

Amarok on KDE-kirjastoja hyödyntävä musiikkisoitin. Se osaa tehdä älykkäitä soittolistoja sekä hakea levynkansia ja kappaleiden sanoja netistä. Amarok on hyvin modulaarinen: se säilyttää musiikkikokoelman tietoja tietokannassa, jonka saa itse valita (toistaiseksi tuettuna sisäinen SQLite, MySQL ja PostgreSQL), ja itse musiikin soittamiseenkin on tarjolla paljon erilaisia taustaohjelmia, esimerkiksi aRts, GStreamer ja Xine. Amarok osaa myös olla yhteydessä audioscrobbleriin. Myöskin keskustelu Ipodin kanssa onnistuu Amarokilta ongelmitta.

Audacious

Audacious on käyttöliittymältään Winampia muistuttava äänisoitin. Se on haarautettu Beep Media Playeristä, joka vuorostaan on haarautettu XMMS:stä.

Ario

Ario on täysin varusteltu MPD-musiikkipalvelimen asiakasohjelma ja siinä käytettään Rhythmboxin tapaista käyttöliittymää.

Aqualung

Aqualung [1] on tauoton äänisoitin.

Banshee

Banshee on Mono- ja GTK-pohjainen, monipuolinen musiikkisoitin. Käyttöliittymältään se on yksinkertainen ja selkeä.

Beep Media Player

Beep Media Player (BMP) on XMMS:stä haarautettu äänisoitin, jonka kehitys lakkasi 2005. BMP:n kehittäjät alkoivat sen jälkeen kehittää BMPx-nimistä soitinta. Audacious on haarautettu Beep Media Playeristä.

BMPx

BMPx on Beep Media Playerin kehittäjien lähes puhtaalta pöydältä aloittama musiikkikirjastoa hyödyntävä musiikkisoitin.

Cactus

Cactus on tietokannalla varustettu mp3-soitin.

Esperanza

Esperanza on Qt-pohjainen graafinen edustaohjelma XMMS2:lle.

Gmpc

Gmpc eli Gnome Music Player Client on MPD-musiikkipalvelimen asiakasohjelma

gmusicbrowser

gmusicbrowser on GTK+ ja Perl-pohjainen graafinen musiikkisoitin, joka on ensisijaisesti ohjelmoitu isoja musiikkikirjastoja silmälläpitäen.

Gxmms2

Gxmms2 on GTK+-pohjainen graafinen XMMS2-edustaohjelma.

JuK

JuK on KDE:n oletusäänisoitin. Sisältää mm dynaamiset soittolistat, soittolistahistorian, MusicBrainz-tuen sekä kappaleiden metatietoon pohjautuvan tiedostojen uudelleennimeäjän.

Kaffeine

Kaffeine-mediasoitin osaa toistaa myös äänitiedostoja.

Last.fm

Last.fm on mediasoitinohjelmisto, joka hyödyntää Last.fm nettiradiopalvelua.

MPD

MPD eli Music Player Daemon on käyttöjärjestelmän taustapalveluna eli daemonina toimiva musiikkisoitin. Sille on olemassa monenlaisia edustaohjelmia, joilla sitä tavallaan kauko-ohjataan. MPD:tä ohjataan TCP/IP:n kautta, joten ohjauksen voi helposti tehdä eri koneella kuin millä itse musiikki soitetaan.

mpg123

Mpg123 komentorivipohjainen, hyvin yksinkertainen mp3-soitin.

MPlayer

MPlayer tukee videotiedostomuotojen ohella myös suurta määrää erilaisia äänitiedostoja.

Noatun

Noatun on KDE3:n mukana tuleva yksinkertainen mediasoitin. Se tukee yleisimpiä tiedostomuotoja.

ogg123

Ogg123 komentorivipohjainen, yksinkertainen Ogg Vorbis -soitin.

Rhythmbox

Rhythmbox on GNOME:lle tarkoitettu musiikkisoitin. Siinä on hyvä soittolistojen hallinta ja haku. GStreameria ja Xineä tuetaan äänentoiston taustaratkaisuina. Rhythmboxin käyttöliittymä on muiden GNOME-ohjelmien tapaan yksinkertainen ja selkeä. Rhythmbox osaa keskustella joidenkin kannettavien musiikkisoittimien kanssa suoraan ja hakea levyjen kansikuvia internetistä. Lisäksi Rhythmboxista käsin pystyy suoraan toistamaan Magnatune- ja Jamendo -musiikkisivustojen tarjontaa.

Songbird

Songbird on kehitteillä oleva avoin, GPLv2-lisensoitu ja alustariippumaton mediasoitin. Ominaisuuksiin kuuluvat mm. integroitu www-selain sekä Firefoxista tuttu liitännäisten asennustapa. Songbird tukee myös monia mediasoittimia (iPod mukaanlukien) eri liitännäisillä. Varsinaiseen tiedostojen toistoon käytetään GStreameria.

Sonata

Sonata on GPL-lisensoitu asikasohjelma MPD-musiikkipalvelimelle.

Totem

Gnomen oletusmediasoitin Totem hallitsee myös äänitiedostojen toiston. Taustaohjelmana on GStreamer, joskin vanhemmissa versioissa myös Xine oli tuettu. Totem sisältää soittolistaominaisuuden sekä mahdollisuuden äänen pohjalta muodostettavan animaation näyttämiseen.

VLC

VLC (ent. VideoLan Client) on yleiskäyttöinen mediasoitin mm. Linux-, Mac OS X- ja Windows-alustoille. VLC tukee suurta määrää video- ja äänitiedostomuotoja. Se osaa myös esimerkiksi toistaa DVD:itä sekä streamata videota tai ääntä verkkoon. Käyttöliittymänsä osalta VLC ei niinkään sovellu jatkuvaan musiikinkuunteluun, vaan on ennemmänkin tarkoitettu yksittäisten tiedostojen ja syötteiden toistoon.

XMMS

XMMS eli X Multimedia System on Windowsista Linuxiin siirtyville usein ensimmäinen musiikkisoitintuttavuus. Ulkoisesti se näyttää aivan Winampilta ja ainakin Winamp 2.x:n skinit toimivatkin siinä suoraan. Kyseessä ei kuitenkaan ole Winamp-porttaus, vaan alusta lähtien Mikael ja Peter Almin kirjoittama ohjelma. Se tukee mm. MP3-, Ogg Vorbis-, MOD- ja WAV-formaatteja, muita voidaan käyttää input-liitännäisten avulla. Jonkilaisia videokatseluun tarkoitettuja kyhäelmiäkin XMMS:lle löytyy, mutta siihen tarkoitukseen on paljon parempiakin ratkaisuja. XMMS:n kehitys on hiljattain lopetettu.

XMMS2

XMMS2 on musiikin toistoon ja musiikkikokoelman hallintaan tarkoitettu palvelinohjelmisto, jolle on lukuisa määrä eri edustaohjelmia. XMMS-kehittäjä Peter Alm oli mukana XMMS2-projektissa sen kehityksen alkuvaiheessa.

Katso myös