Musiikin toisto

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 7. huhtikuuta 2006 kello 19.31 – tehnyt 87.94.25.2 (keskustelu) (→‎XMMS)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ohjelmat

Musiikin toistoon Linuxissa on tarjolla useita erilaisia ohjelmia. Alla on lueteltu joitakin.

amaroK

amaroK on KDE-kirjastoja käyttävä musiikkisoitin. Se osaa tehdä älykkäitä soittolistoja sekä hakea levynkansia ja kappaleiden sanoja netistä. amaroK on hyvin modulaarinen: se säilyttää musiikkikokoelman tietoja tietokannassa, jonka saa itse valita (toistaiseksi tuettuna SQLite ja MySQL), ja itse musiikin soittamiseenkin on tarjolla paljon erilaisia backendejä, esimerkiksiksi aRts, Gstreamer ja Xine. amaroK osaa myös olla yhteydessä audioscrobbleriin.

Cactus

Cactus on tietokannalla varustettu mp3-soitin.

MPD

MPD eli Music Player Daemon on käyttöjärjestelmän taustapalveluna eli daemonina toimiva musiikkisoitin. Sille on olemassa monenlaisia edustaohjelmia, joilla sitä tavallaan kauko-ohjataan. MPD:tä ohjataan tcp/ip:n kautta, joten ohjauksen voi toteuttaa eri koneelta kuin soiton aivan triviaalisti

MPD:n kotisivu

mpg123

Komentorivipohjainen hyvin yksinkertainen mp3-soitin.

Noatun

Noatun on KDE:lle tarkoitettu mediasoitin. Se tukee yleisimpiä tiedostomuotoja.

ogg123

Komentorivipohjainen Ogg Vorbis -soitin.

Rhythmbox

Rhythmbox on GNOME:lle tarkoitettu musiikkisoitin. Siinä on hyvä soittolistojen hallinta ja haku. GStreameria ja Xineä tuetaan äänentoiston taustaratkaisuina. Jos XMMS on Winamp-vastine, niin Rhythmbox on iTunes tai WMP -vastine Linuxille.

XMMS

XMMS eli X Multimedia System on Windowsista Linuxiin siirtyvälle varmasti ensimmäinen soitin jota tulee käytettyä. Ulkoisesti se näyttää aivan Winampilta ja ainakin Winamp 2.x:n skinit toimivatkin siinä suoraan. Kyseessä ei kuitenkaan ole Winamp-porttaus, vaan alusta lähtien Mikael ja Peter Almin kirjoittama ohjelma. Se tukee mm. MP3-, Ogg Vorbis-, MOD- ja WAV-formaatteja, muita voidaan käyttää input-liitännäisten avulla. Jonkilaisia videokatseluun tarkoitettuja kyhäelmiäkin XMMS:lle löytyy, mutta siihen tarkoitukseen on paljon parempiakin ratkaisuja.

MP3

Joidenkin jakelupakettien, esim Ubuntun, mukana tulevista mediasoittimista on poistettu mp3-tiedostojen tuki patenttiristiriitojen takia (mp3-pakkaukselle on olemassa ohjelmistopatentti, tätä ongelmaa ei ole vapaassa ogg-tiedostomuodossa). Näissä tapauksissa on asennettava mp3-kirjastot järjestelmään. Yleensä tämä onnistuu helposti paketinhallinnan kautta, esimerkiksi ubuntussa komennolla:

apt-get install gstreamer0.8-mad

Jotta paketti löytyisi, on /etc/apt/sources.list-tiedostosta poistettava kommenttimerkki # universe-lähteiden edestä.

Toistokirjastot

Kaikkiin soitto-ohjelmiin ei ole tarkoituksenmukaista kirjoittaa uutta koodia erilaisten mediatiedostojen purkuun, vaan siihen hommaan on valmiit kirjastot, joita käytetään tähän hommaan useimmissa musiikkisoittimissa. Tällaisia kirjastoja ovat mm. Xine ja Gstreamer.

Katso myös

Kuunneltavaa musiikkisoittimiin saat CD:itä rippaamalla.