MuseScore

Linux.fista
Versio hetkellä 12. syyskuuta 2012 kello 17.31 – tehnyt 213.216.242.7 (keskustelu) (lisäys abc-kielestä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MuseScore
MuseScore.png
Käyttöliittymä QT
Lisenssi GPL
Kotisivu http://musescore.org

MuseScore on ilmainen ja kätevä WYSIWYG-nuotinnusohjelma.

MuseScore on suomenkielinen graafinen musiikin sävellys- ja nuotinkirjoitusohjelma. MuseScoren käyttöön pääsee helposti ja nopeasti sisälle katsomalla ohjelman kotisivulta löytyvät lyhyet opetusvideot.

MuseScoreen voi syöttää nuotteja joko hiirellä, näppäimistöllä tai erillisellä MIDI-koskettimistolla. Ohjelma hallitsee muuttuvat tahtilajit, useat eri nuottiavaimet, reaalisointumerkit, perkussionuotinnuksen ja jonkin verran erikoisempia moderneja nuotinnusmerkintöjä. Käytettävissä olevien viivastojen määrää ei ole rajattu, joten vaikka sinfoniaorkesterille säveltäminen on mahdollista!

Ohjelmaan on yhdistetty myös MIDI-sekvensseri ja FluidSynth-ohjelmistosyntetisaattori, mikä mahdollistaa kirjoitettujen nuottien mutkattoman kuuntelemisen. Koska ohjelma tuo ja vie midiä, sen avulla voidaan tuottaa midi-tiedostoista nuotinnuksia ja nuotinnoksista vastaavasti midi-tiedostoja. Lisäksi käytettävissä on standardi MusicXML-formaatti, joten siihen voi tuoda muilla nuotinnusohjelmilla, kuten Finalella ja Sibeliuksella, tehtyjä partituureja, sekä kansamuusikoiden yleisesti käyttämä abc-kielen tuki.

Ohjelma tukee Jackia, mutta toimii myös suoraan Pulseaudion tai Alsan kanssa.

MuseScore soveltuu mainiosti pienimuotoiseen nuotinkirjoitukseen, ja siihen lisätään yhä enenevissä määrin myös ammattimaisia ominaisuuksia. Pieniä puutteita ja bugejakin ohjelmassa vielä on, mutta suurimmaksi osaksi kyseessä on mainio nuotinkirjoitustyökalu. Se on käännetty monelle kielelle – myös suomeksi, ja on mahdollista asentaa niin Linuxiin, Maciin kuin Windowsiinkin.

Asennus

MuseScore löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä musescore. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Katso myös

Aiheesta muualla