Multiseat

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Multiseat tarkoittaa periaatteessa koneen asentaminen niin, että sillä voi olla monta samanaikaista käyttäjää. Tämä oli normaalitilanne Unixin syntyajoilla ja Linuxissa on Unixin monen käyttäjän tuki. Perinteisesti jokaiselle samanaikaiselle käyttäjälle oli pääte. Varsinaisia päätteitä ei juurikaan enää käytetä (eikä niitä juurikaan ole ostettavissa), vaan tilalle on tullut toisaalta graafisia X-päätteitä ja itsenäisiä työasemia, toisaalta erikoislaitteita (kassakoneet yms. saattavat toimia päätteen lailla). Multiseat-ratkaisussa konetta kuitenkin käytetään suoraan, ilman kalliita erillisiä päätelaitteita, kytkemällä koneeseen usemapi näyttö, näppäimistö ja hiiri.

Yleistä[muokkaa]

Nykyaikaisen pöytäkoneen resurssit riittävät hyvin monen käyttäjän tarpeisiin. Tietyt ohjelmat saattavat jumittaa konetta, niin että muut ohjelmat eivät toimi jouhevasti, mutta varsinainen koneen teho ei ole pullonkaulana normaalissa käytössä. Ydin myös osaa jakaa useimpia resursseja niin, että vähemmän vaativa ohjelma (tekstinkäsittely, sähköposti yms.) saa tarvitsemansa vähäisen siivunsa tehosta.

Paitsi että lisäpaikka koneeseen maksaa huomattavasti vähemmän kuin uusi kone, multiseat-ratkaisu vähentää melua ja tilantarvetta. Myöskään uutta ylläpitettävää ja rikkimenevää konetta ei tarvita.

Vielä kymmenen vuotta sitten multiseat-ratkaisut vaativat muutoksia ytimeen, koska osa toiminnoista liittyi konsoliin yhtenä laitteena, etenkin X Window System-palvelin käynnistettiin käyttämään yhtä virtuaalikonsolia, eikä näitä voinut olla aktiivisia kuin yksi. Myöskään hiiren ja näppäimistön PS/2-portteja ollut kuin yksi pari.

Nykyään nämä muutokset ovat periaatteessa vakioytimessä ja USB-näppäimistöjä ja -hiiriä on saatavilla. Multiseat-ratkaisuun riittää, että hankkii useamman näytön, näyttökortin, hiiren, näppäimistön ja mitä laitteita haluaakaan käyttää. Lisäksi järjestelmä pitää säätää niin, että yhdet laitteet osoittetaan yhdelle työpisteelle (tietokone ei voi tietää mikä näyttö ja mikä hiiri kuuluu yhteen) ja että sopiva ympäristö (xdm tms.) käynnistetään jokaiselle käyttäjälle.

Harva jakelu tukee multiseat-asetelmaa suoraan ja myös yksittäiset (gnome, kde ja graafiset ohjemat) ohjelmat voivat harmittavalla tavalla olettaa, ettei koneella ole kuin yksi käyttäjä. Ohjelmien (myös ytimen) bugeja saattaa aktivoitua. Myös periaatteellisia ongelmia esiintyy, riippuen muun muuassa asetelman toteutuksesta ja näyttöajureista. Varaudu joutumaan ratkomaan ongelmia. Redhat yrittää saada toimivan tuen multiseat-kokoonpanoille Fedoran versioon 12.

Laitteisto[muokkaa]

Monen käyttäjän koneessa oleellista on että käytössä on riittävästi muistia, vaikka muistin tarve ei olekaan mitenkään suorassa suhteessa käyttäjämäärään. Jotta pystyy käyttämään tehokkaasti 4 gigatavua, koneessa pitää olla 64 bitin prosessori ja käyttöjärjestelmä. Prosessorin ei muuten tarvitse olla erikoisen nopea, mutta kaksiydinprosessori on ehdottomasti eduksi (yksittäiset jumitukset ovat suurempi ongelma kuin varsinainen teho). Näyttökorttien kiihdytys vähentää prosessorin ja muistoväylän kuormaa; on myös tärkeää on että näyttökortti on kunnolla tuettu.

Koneeseen pitää mahtua riittävästi näyttökortteja. Näyttökorttipaikkoja AGP- tai PCI-väylään on yleensä vain yksi, joten käytännössä tämä tarkoittaa PCI-paikkoja. Kahden näyttöliittimen näyttökortit saattavat tomia kahden työkohteen näytöille, riippuen kortista ja ajurista.

Erityisia ongelmia[muokkaa]

  • Joissakin tapauksissa järjestelmä on muuttunut epävakaaksi
  • Joissakin tapauksissa USB-laitteet vaihtavat numerointia boottien välillä
  • Joissakin tapauksissa graafiset hallintatyökalut eivät käynnisty, koska lukkotiedosto on luotu toiselle käyttäjälle
  • Joidenkin näyttökorttien ajurit eivät tue tätä käyttötapaa
  • Yhdellä käyttäjällä tämä saa automaattisesti käyttöoikeudet oikeisiin laitteisiin, monen käyttäjän koneessa automatiikka ei toimi ainakaan ilman säätöä

Aiheesta muualla[muokkaa]

Ohjeita ja kokemuksia[muokkaa]

Ohjeita multiseat-kokoonpanoista on viime vuosikymmenen ajan julkaistu silloin tällöin. Niistä on pieni valikoima alla.

  • Linux Gazette 2006: AMD64-3200 prosessori ja 1 Gt muistia riitti kuudelle hengelle mainiosti, prosessori oli aivan turhan nopea
  • Linux Agora 2007: AMD Athlon 64 3000+ ja 1 Gt muistia, kaksi henkeä
  • Multiseat in Ubuntu 2009: Pentium 4, 3GHz, 512MB, kaksi henkeä
  • Chris Tyler 2008: Core 2 Duo E6420, 4 Gt neljälle hengelle, Fedora 8 toimii, uudemmat kahdelle tai kolmelle tietyillä ajureilla (mystisiä ongelmia)