Ero sivun ”Muita käyttöjärjestelmäytimiä” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 11: Rivi 11:


==GNU Hurd==
==GNU Hurd==
GNU Hurd on [[GNU]]-projektin käyttöjärjestelmäydin, joka käyttää pohjana [[GNU Mach]]-mikroydintä. Hurd laajentaa Machia mm. laitteistoajureilla. Hurdin nimi on lyhenne, joka tarkoittaa joukkoa [[Unix]]in korvaavia [[daemon|taustaprosesseja]].
GNU Hurd on [[GNU]]-projektin käyttöjärjestelmäydin, joka käyttää pohjana [[GNU Mach]]-mikroydintä. Hurd laajentaa Machia mm. laitteistoajureilla. Hurdin nimi on lyhenne, joka tarkoittaa [[Unix]]in korvaavien [[taustaprosessi]]en laumaa (Hird of Unix Replacind Daemons).


===Aiheesta muualla===
===Aiheesta muualla===

Versio 6. marraskuuta 2020 kello 10.20

Tässä artikkelissa listataan muutamia POSIX-yhteensopivia käyttöjärjestelmäytimiä. Voit käyttää suurinta osaa tämän wikin vinkeistä myös näillä järjestelmillä niiden POSIX-yhteensopivuuden ja GNU-ohjelmien hyvän siirrettävyyden vuoksi.

OpenSolaris

Katso myös pääartikkeli OpenSolaris.

OpenSolaris on Sun Microsystemsin kehittämä käyttöjärjestelmä, joka perustuu Solaris 10 -järjestelmään, joka oli aikaisemmin maksullinen ja suljettu järjestelmä. OpenSolariksen lähdekoodi on avattu CDDL-lisensillä.

Aiheesta muualla

GNU Hurd

GNU Hurd on GNU-projektin käyttöjärjestelmäydin, joka käyttää pohjana GNU Mach-mikroydintä. Hurd laajentaa Machia mm. laitteistoajureilla. Hurdin nimi on lyhenne, joka tarkoittaa Unixin korvaavien taustaprosessien laumaa (Hird of Unix Replacind Daemons).

Aiheesta muualla

L4

BSD

BSD eli Berkeley Software Distribution on UNIX-käyttöjärjestelmä, joka kehitettiin Berkeleyn yliopistossa. Sen lähdekoodi avattiin 1990-luvun alussa, mutta UNIXin alkuperäisen kehittäjäyhtiön (AT&T) nostaman oikeusjutun takia varsinainen käyttöönotto viivästyi muutamalla vuodella (sillä välin Linus Torvalds kyllästyi MS-DOSiin ja aloitti Linuxin kehittämisen). Nykyään BSD:tä kehitetään ainakin FreeBSD-, NetBSD- ja OpenBSD-projekteissa. Eri BSD-versioille tyypillistä on oman ytimen kehittäminen, vaikkakin lähdekoodipohja on kaikissa sama.

Aiheesta muualla