Muokataan sivua Miten osioisin massamuistin

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
Linuxiin muista Unix-järjestelmistä periytyvä [[Linuxin_hakemistorakenne | hierarkkinen hakemistorakenne]] lähti alun perin oletuksesta, että jokaiseen [[hakemisto]]on voitiin [[mount|liittää]] oma kiintolevy. Mikäli lisätilaa tarvittiin, uuteen hakemistoon voitiin aina liittää uusi levy.
Kiintolevyn (eng. harddisk) osioinnissa kannattaa käyttää seuraavia periaatteita:


Tällainen ratkaisu oli aika kallis, mutta silloiset Unix-koneet olivatkin miljoonien eurojen hintaisia, ja niitä oli käytössä vain suuryrityksissä ja yliopistoissa. Nykypäivänä useimpien SSD-asemien vähintään satojen [[wikipedia:fi:Tavu (tietotekniikka)|mebitavu]]jen kuin myös lukuisten [[wikipedia:fi:Tavu (tietotekniikka)|tebitavu]]jen kiintolevyjen aikakaudella tällainen ajattelu saattaa tuntua järjettömältä, mutta ratkaisut olivat erittäin vikasietoisia.
Aluksi mietitään mihin käyttöön levytila on tulossa:


Asemaa osioitaessa kannattaa aluksi miettiä, mihin käyttöön tallennustila on tulossa:
* Tarvitaanko jatkossa lisätilaa ?


* Tarvitaanko jatkossa lisätilaa?
* Halutaanko vikasietoisuutta ?


* Halutaanko vikasietoisuutta? (Tätä tulisi miettiä jo ennen tallennusmedian hankintapäätöstä. Mikäli vikasietoisuutta tarvitaan, voi mahdollisesti [[RAID]]-pohjaisen levyjärjestelmän rakentaminen kannattaa.)
== Esimerkkiosiointeja 80 gigatavun kiintolevylle ==


== Esimerkkiosioinnit 256 gibitavun SSD-asemalle ==
'''Työpöytäkäytössä''' seuraavalla tavalla osioitaessa voi helposti vaihtaa Linux-jakelua ilman, että /home:n sisältöä tarvitsee kopioida talteen esimerkiksi optiselle medialle tai toiselle levylle.
===Työpöytäkäyttö===
Työpöytäkäytössä seuraavalla tavalla osioitaessa voi helposti vaihtaa Linux-[[jakelu]]a, ilman että ''/home''-osion sisältöä tarvitsee kopioida talteen esimerkiksi optiselle medialle tai toiselle asemalle.


* Noin 10% SSD-aseman kokonaistilasta osioidaan varaamattomaksi, ns. "[[wikipedia:en:Write_amplification#Over-provisioning|overprovisioning]]" joka pidentää SSD-aseman elinikää. Useimmat jakelut eivät tee tätä, joten tämä operaatio jää käyttäjän vastuulle tai mahdollisen SSD-aseman valmistajan [[magician|SSD-hallintasovellukselle]]. Esim. 256 GiB kokoisen aseman tapauksessa tämä tarkoittaa n. 25,6 GiB osioimista erilleen.
* 10 Gt juuri (liitoskohta /)
* 25 Gt varataan [[juuriosio]]lle (liitoskohta ''/'')
* swap (eli virtuaalimuisti) 0,5 Gt..3 Gt riippuen keskusmuistin määrästä (ei liitoskohtaa)
* Käytöstä ja keskusmuistin määrästä riippuen noin 0–4 Gt varataan virtuaalimuistille eli swap-osiolle tai -tiedostolle.
* 100 Mt käynnistysosio (liitoskohta /boot) jonne tallennetaan käynnistyslatain ja ytimet
:Kevyessä käytössä saattaa riittää, jos keskusmuistia ja swapia on yhteensä noin puoli gibitavua. Normaalikäytössä yhteismäärän on usein hyvä olla neljän gibitavun verran. Lisätietoja virtuaalimuistista löytyy artikkelista [[Swap]].
* loput home (liitoskohta /home) Tämä siis kannattaa säilyttää päivittäessä tai uudelleen asennettaessa käyttöjärjestelmää


:Mikäli kone on kovassa kuormituksessa ja muisti loppuu, järjestelmä alkaa vapauttaa sitä kirjoittamalla sisältöä virtuaalimuistiin. Mikäli virtuaalimuistikin loppuu, järjestelmä muuttuu käyttökelvottoman hitaaksi ja tästä tilasta toipuminen on hankalaa, joskaan ei mahdotonta. Erillisen swap-osion teko nopeuttaa jossain määrin virtuaalimuistin käyttöä, mutta nykyisin onnistuu hyvin myös erillisen swap-tiedoston käyttö, jolloin virtuaalimuistille käytettävä tila otetaan tavalliselta levyosiolta (yleensä [[juuriosio]]). Ks. [[Swap-tiedoston luominen]].
* 50–500 MiB varataan käynnistysosiolle (liitoskohta ''/boot''), jonne tallennetaan [[käynnistyslatain]] ja [[ydin|ytimet]]. Tämä tosin ei ole nykyaikaisissa koneissa välttämätöntä ellei suunnitelmissa ole asentaa esim. [[Windows]] toiseksi käyttöjärjestelmäksi tai [[Salaus|salata]] tiedostojärjestelmää.
* Loput tilasta varataan [[kotihakemisto]]-osion käyttöön (liitoskohta ''/home'').
:Tällä tavoin jakelun päivittäminen tai vaihto sekä varmuuskopiot onnistuvat helposti; tyhjennetään vain juuriosio, ja henkilökohtaiset tiedot säilyvät toisella osiolla. Asennuksen jälkeen /home-osio voidaan liittää takaisin järjestelmään [[fstab]]issa, mikäli asennusohjelma ei tee sitä automaattisesti.


===Palvelinkäyttö===
'''Palvelinkäytössä''' seuraavanlainen osiointimalli on suositeltavampi:
Palvelinkäytössä seuraavanlainen osiointimalli on suositeltavampi:


* 1 Gt varataan juuriosiolle (liitoskohta ''/'')
* 1 Gt juuri (liitoskohta /)
* 1 Gt varataan ''/tmp''-osiolle
* 1 Gt tmp (liitoskohta /tmp)
* 4–8 Gt varataan ''/var''-osiolle
* 1-4 Gt var  (liitoskohta /var)
* 10–20 Gt varataan ''/usr''-osiolle
* 1-4 Gt usr (liitoskohta /usr)
* 2 × keskusmuistin määrä varataan virtuaalimuistille eli [[swap]]ille (ei liitoskohtaa)
* keskusmuistin määrä * 2 swap (eli virtuaalimuisti, ei liitoskohtaa)
* 50 Mt varataan käynnistysosiolle (liitoskohta ''/boot'')
* 100 Mt käynnistysosio (liitoskohta /boot)
* loput varataan home-osiolle (liitoskohta ''/home'').
* loput home (liitoskohta /home)


==Vinkkejä virittelijöille==
===Väliaikaistiedot===
[[Tietoturva]]n kannalta voi olla soveliaampaa käyttää [[tmpfs]]-tiedostojärjestelmää liitoskohtiin ''/tmp'' ja ''/var/tmp''.


mount tmpfs /tmp -t tmpfs -o size=<koko megoina>m
'''Vinkkejä''' virittelijöille
mount tmpfs /var/tmp -t tmpfs -o size=<koko megoina>m  
* Tietoturvan kannalta voi olla soveliaampaa käyttää tmpfs tiedostojärjestelmää /tmp liitoskohtaan (mount tmpfs /tmp -t tmpsf -o size=<koko megoina>m). Tällöin /tmp hakemiston alihakemistot ja tiedostot kirjoitettaan keskusmuistiin/virtuaalimuistiin ja koneen uudelleen käynnistyksen yhteydessä /tmp hakemiston sisältö 'haihtuu' bittien taivaaseen. Tällä varmistetaan että esim. ssh-agent ohjelman väliaikaistiedostot eivät ole enään luettavissa vailinaisen järjestelmän alasajon jälkeen.
 
Tällöin näiden [[hakemisto]]jen sisällöt tallentuvat vain keskusmuistiin tai swapiin jotka tyhjenevät, kun kone käynnistetään uudelleen.
Tällä tavalla varmistetaan, että esimerkiksi ''[[ssh]]-agent'' -ohjelman väliaikaistiedostot poistuvat levyiltä järjestelmän alasajon myötä.
Voit halutessasi liittää nämä ''nosuid''-, ''noexec''-valinnoilla, jolloin niissä käännettyjä ohjelmia ei voi ajaa kukaan eikä niissä voi vaihtaa [[UID|käyttäjä-id:tä]] (esim. ''[[su]]'').
 
Älä varastoi tavaraa hakemistoihin ''/tmp'' tai ''/var/tmp''. Mikäli niistä loppuu tila, kone voi pahimmassa tapauksessa kaatua.
 
===Pääkäyttäjälle varattu tila===
Jotta järjestelmän käyttö onnistuisi [[pääkäyttäjä]]lle silloinkin, kun levytila on lopussa, varataan jokaisesta [[ext2]]-, [[ext3]]- ja [[ext4]]-[[tiedostojärjestelmä]] oletuksena 5 % vain pääkäyttäjän käyttöön. Tämä on kuitenkin ongelma, mikäli tiedostojärjestelmä ei sisällä mitään ylläpitotoimien kannalta tärkeää, tai jos tiedostojärjestelmä on niin iso, että 5 % tarkoittaa satojen megatavujen tai gigatavujen hävikkiä.
 
Tällöin on järkevää muuttaa osuus liitoskohdat <tt>/</tt>, <tt>/tmp</tt>, <tt>/usr</tt> ja <tt>/var</tt> sisältävillä tiedostojärjestelmillä esimerkiksi yhteen prosenttiin ja muilla nollaan.
Tämä tehdään antamalla [[mkfs]]- tai [[tune2fs]]-ohjelmille parametriksi <tt>-m ''prosentti''</tt>, esimerkiksi <tt>tune2fs -m 0</tt>
 
===Inode-taulujen viemä tila===
Käytettäessä isoja tiedostojärjestelmiä (esimerkiksi 200 gigatavua) [[ext2]] tai [[ext3]]-tiedostojärjestelmällä [[inode]]-taulu vie jopa yli kymmenen gigatavua tilaa. Mikäli tiedostojärjestelmään tallennetaan suuria tiedostoja, ei inodeja  välttämättä tarvita kymmeniä miljoonia. Inode-taulun kokoa voi säätää tiedostojärjestelmää luotaessa antamalla <tt>[[mkfs]].ext3</tt>-ohjelmalle parametrina <tt>-N ''inodejen määrä''</tt>. On kuitenkin huomattava, että mikäli inodet loppuvat, saa niitä lisää vain tekemällä tiedostojärjestelmä kokonaan uudestaan. Käytännössä inodeja tarvitaan saman verran kuin tiedostojärjestelmässä on tiedostoja. Esimerkiksi [[reiserfs]]:n kohdalla inodet luodaan tarpeen mukaan.
 
===Virtuaaliset osiot===
Luomalla [[LVM]]:n avulla virtuaalisia osioita (loogisia taltioita), voidaan osioita luoda, poistaa ja yhdistää sekä niiden kokoa muuttaa perinteistä osiointia joustavammin.
 
===Home-osio verkkolevyllä===
Jos verkossasi on levypalvelin, älä tee ''home''-osiota työasemalle. Sen voi pitää mainiosti [[verkkolevy]]llä ja liittää käynnistettäessä esimerkiksi [[NFS]]:n yli.
 
==Katso myös==
*[[Osiointityökalut]]
*[[Linuxin hakemistorakenne]]
*[[Swap]]
 
[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Osiot]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)