Mistä Linux

Linux.fista
Versio hetkellä 1. tammikuuta 2022 kello 22.02 – tehnyt Aarne (keskustelu | muokkaukset)

Linux ja suurin osa sen mukana myytävistä ohjelmistoista ovat vapaita ohjelmistoja, esimerkiksi virallinen Debian GNU/Linux kokonaisuudessaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että CD/DVD-levyjä saa ja kehotetaankin vapaasti lainaamaan ja kopioimaan ystäville ja tuntemattomillekin (joissain jakeluissa on paketissa ostettaessa kuitenkin mukana myös muutama sellainen ohjelma, jota koskee tiukemmat säännöt).

Tekijänoikeus- tai patenttilainsäädäntö yms. saattaa rajoittaa mitä tietyille CD-levyille on otettu mukaan. Käyttäjän on yleensä varauduttava siihen, että Internet-yhteys on tarpeen haettaessa joitakin ohjelmien osia verkosta. Vaihtoehtoisesti voi selvittää tarkemmin, mitä ostettava paketti sisältää. Rajoitukset koskevat lähinnä rajoitettuja/suljettuja multimediatiedostomuotoja sekä DVD-elokuvien toistoa, joka on Suomessakin osittain rajoitettua. Joissakin tapauksissa myös laiteajureita voi joutua hakemaan erikseen.

Ostaminen asentamista varten

Mikäli haluat ostaa asennusmedian valmiina, kannattaa vilkaista lista yrityksistä jotka myyvät niitä. Kannattaa myös kysyä muista ohjelmistoja myyvistä liikkeistä – ja Linuxia käyttäviltä tutuilta. Lisäksi useiden Linux-lehtien mukana seuraa asennusmedia. Niitä kannattaa käydä etsimässä kauppojen ja kioskien lehtihyllyistä.

Osa asennuslevyjen valmistajista lahjoittaa osan tuotoistaan valitsemansa jakelupakettiprojektin käyttöön, osa pyrkii vain myymään asennuslevyjä halvalla. Eroa on myös siinä, ostaako pelkän CD- tai DVD-levyn vai sisältääkö paketti ohjekirjan ja mahdollisesti tukipalveluita.

Huom. Kovin vanhaa jakeluversiota ei kannata hankkia. Vaikka kymmenen vuotta vanha Unix-kirja saattaa vielä olla perusteiltaan käypä, parin vuoden takaiseen jakeluversioon on jo liki kaikista ohjelmista uudet versiot tarjolla ja ainakin työpöytä- ja toimisto-ohjelmissa kehitys on ollut nopeaa. Riippuen jakelusta tietoturvapäivityksiä voi saada korkeintaan muutaman vuoden vanhaan jakeluversioon, ja erityisesti uusilla tietokoneilla mahdollisimman tuore laitetuki on tarpeen.

Verkosta lataaminen

Useimmat tietokoneharrastajat lataavat Linux-jakelunsa ilmaiseksi verkosta. Ladattu Linux kirjoitetaan usein jollain apuohjelmalla muistitikulle, CD-levylle, DVD-levylle tai muulle massamuistivälineelle. Lataus vaatii käytännössä laajakaistayhteyden, mutta ei välttämättä sille koneelle, johon Linuxia ollaan asentamassa.

Pyri käyttämään kotimaista tai maantieteellisesti lähintä palvelinta, koska fyysisesti lähellä sijaitsevat palvelimet ovat usein nopeimpia. Koko jakelua, joka yleensä on hyvin suuri kaikkine osinensa, ei yleensä tarvitse ladata, vaan varsinainen asennusmedia riittää. Asennusmedia on yleensä joko yksi CD tai korkeintaan yksi DVD, joillakin jakeluilla on erikseen pienempi CD-kuva tähän käyttöön vaikka tarjoaisivat myös DVD-asennusmediaa. Paketinhallintaohjelma osaa yleensä hakea Internetistä muita ohjelmia sitä mukaa kun niitä haluaa asentaa. Joidenkin jakeluiden levykuvat voi CD:n tai DVD:n sijaan kirjoittaa myös muistitikulle.

Useita eri jakeluita suoralatauslinkkeinä löytyy suomalaisesta korkeakoulujen Funet-palvelusta, jakelun nimellä eri alahakemistoista. Jakelun nettisivuilta löytyy usein lista virallisista "peileistä".

Toinen tapa ladata verkosta on käyttää BitTorrent-levitystapaa. Torrent-ituja Linux-jakeluiden imuroimiseen löytyy LinuxTracker-sivustolta.

Tietoa eri jakeluversioista löytyy sivuilta Jakelut sekä Suositeltavat Linux-jakelut.

Tietokoneen ostaminen Linuxilla

Katso myös artikkeli Linux-kannettavat. Lukuisat kaupat myyvät myös miniläppäreitä Linuxilla. Keskustelua Linux-esiasennetuista tietokoneista muun muassa linux.fi:n keskustelualueella Tietokoneet, oheislaitteet ja yhteensopivuus.

Lista Linux-tietokoneita ja yhteensopivia laitteita myyvistä yrityksistä auttaa alkuun.

Muut hankintamahdollisuudet

Jos itseltä eikä keneltäkään lähipiiristä löydy laajakaistaa saati kirjoittavaa CD- tai DVD-asemaa, koneesi ei osaa bootata muistitikulta, mutta haluaa silti kokeilla Linuxia maksutta, tarjoaa ainakin Ubuntu mahdollisuuden tilata esittely/asennus-CD-levyn postikuluitta kotiisi. Katso lisätiedot Ubuntu Suomen tietosivulta. Levyjä on mahdollisuus tilata samalla kertaa useampikin (kohtuuden rajoissa tottakai) ja jakaa niitä ystäville ja tutuille.

Huuto.netin ATK/Linux-käyttöjärjestelmät -osastolla myydään myös itse poltettuja Linux-CD-levyjä melkein aihion hinnalla.

Paikalliset Linux-käyttäjäyhdistykset ovat myös paikkoja, joista kannattaa kysellä CD-levyjä.

Katso myös