Miniläppäri

Linux.fista
Versio hetkellä 4. helmikuuta 2022 kello 15.12 – tehnyt Aarne (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Acer Aspire One -miniläppäri johon on asennettu Ubuntu

Miniläppärit ovat pienikokoisia kannettavia tietokoneita joille on tunnusomaista pienen koon lisäksi myös mm. halpa hinta, pitkä akkukesto ja SSD-massamuisti. Monissa miniläppäreissä on esiasennettuna jokin Linux-jakelu.

Artikkelissa Linux miniläppäriin kerrotaan, miten Linux-jakelun voi optimoida miniläppärille. Linux-kannettavat sivulle on listattu tietokonetoimittajia, jotka myyvät kannettavia ja miniläppäreitä Linuxilla varustettuna.

Wikissä on artikkelit seuraavista miniläppäreistä:

Miniläppärit Linuxilla[muokkaa]

Monet valmistajat tarjoavat miniläppäreitään Windowsin lisäksi myös Linuxilla. Linux-versio on yleensä hieman halvempi tai siinä on esimerkiksi isompi SSD-levy tai tehokkaampi prosessori. Asuksen Eee PC:stä on saatavilla Xandrosia käyttävä versio ja Acerin Aspire Onesta Linpus Linuxia käyttävä versio.

Koneiden mukana tulevia jakeluita on kritisoitu siitä, että ne ovat vanhahkoja ja uusien ohjelmien asentaminen on vaikeaa. Esimerkiksi Aspire Onen mukana tuleva Linpus perustuu vanhaan Fedoraan, eikä siihen ole tarjolla ohjelmien uusia versioita. Lisäksi paketinhallinnasta ei löydy läheskään kaikkia monien käyttäjien haluamia ohjelmia ja ohjelmien asentaminen käsin on välillä hankalaa kokemattomalle käyttäjälle. Toki jos konetta käyttää vain tekstinkäsittelyyn, sähköpostin lukemiseen, www-sivujen selailuun ja vastaavaan peruskäyttöön, ovat mukana tulevat jakelut päteviä eikä jakelun vaihtamiseen välttämättä ole syytä.

Jakeluiden ongelmista johtuen monet suosittelevat koneen mukana tulevan jakelun korvaamista toisella, nykyaikaisemmalla ja yleiskäyttöisemmällä jakelulla. Tämä on suhteellisen helppo toimenpide, joskin esimerkiksi web-kameran toimivuus ei ole varmaa. Lisäksi joitain jakeluita täytyy hieman säätää parhaan suorituskyvyn saamiseksi.

Jos koneen käyttömahdollisuuksia haluaa helposti laajentaa, paras vaihtoehto on asentaa jokin yleinen jakelu tai erityisesti sen miniläppäreille tarkoitettu versio. Esimerkiksi Ubuntusta on saatavilla Ubuntu Netbook Remix -versio [1]. Ubuntun lisäksi mm. Fedora ja Mandriva ovat melko suosittuja ehdokkaita koneiden mukana tulevien jakeluiden korvaajaksi. Mandrivan oletusasennuslevyt sisältävät erityisen tuen miniläppärikäytölle [2].

Jakelun asentaminen miniläppäriin[muokkaa]

Koska miniläppäreissä ei ole CD-asemaa, on jakelun asentaminen tehtävä USB-muistin avulla. Joistain jakeluista on tarjolla .img-muotoinen levykuva, joka on tarkoitus kirjoittaa USB-muistille. Myös tavallista CD- tai DVD-levykuvaa voi käyttää. Levykuvan kirjoittaminen muistitikulle ei onnistu kopioimalla tiedosto, vaan muistitikusta on tehtävä erikseen käynnistyskelpoinen.

Yleensä jakeluilla on omat ohjeet niiden asentamiseen USB-muistilta. Seuraavassa on joitain latauslinkkejä ja jakeluiden asennusohjeita: