MediaWiki

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MediaWiki

Käyttöliittymä www
Lisenssi GPL
Kotisivu mediawiki.org

MediaWiki on wiki-sivustojen eli kenen tahansa käyttäjän muokattavissa olevien sivustojen luomiseen tarkoitettu ohjelmisto. Se on tunnetuin wiki-tyyppinen ohjelmisto ja sitä käyttävät mm. Wikipedia ja sen sisarhankkeet. Myös Linux.fi on toteutettu MediaWikillä.

Käyttöönotto[muokkaa]

MediaWiki on toteutettu PHP-ohjelmointikielellä, joten se on asennettava www-palvelimelle. Asennus on mahdollista joko useimpien jakeluiden paketinhallinnasta (katso lisätietoja artikkelista Ohjelmien asentaminen) tai lataamalla ohjelman kotisivuilta asennuspaketti ja purkamalla se sellaiseen hakemistoon, joka on näkyvissä ulkomaailmaan www-palvelimen välityksellä. Tämän jälkeen siirrytään selaimella tähän hakemistoon ja selataan asennusvelho läpi.

Www-palvelimena käytetetään yleensä Apachea tai Nginxä. MediaWiki vaatii myös PHP-tulkin PHP:n versiolle 5 ja MySQL-, PostgreSQL tai SQLite-tietokannan.

Tarkemmat asennusohjeet eri jakeluille löytyvät ohjelman kotisivuilta. Kannattaa myös tarkistaa jos oman jakelun ohjeissa on MediaWikiin liittyviä ohjeita.

Asennuksen jälkeen MediaWikin asetuksia voi säätää muokkaamalla asennushakemistossa olevaa tiedostoa LocalSettings.php.

Lisäosat[muokkaa]

MediaWikin toiminnallisuutta on mahdollisuus laajentaa monilla lisäosilla. Lisäosia löytyy MediaWikin kotisivuilta ja niiden asennus on yleensä yksinkertaista. Lisäosa puretaan MediaWikin asennushakemistosta löytyvään extensions-alihakemistoon ja tämän jälkeen LocalSettings.php-tiedostoon lisätään rivi

MediaWiki 1.25-edeltävissä:

require_once("$IP/extensions/Lisäosa/Lisäosa.php

uudemmissa voidaan käyttää:

wfLoadExtension( 'Lisäosa' );

Tarkista kuitenkin aina lisäosan ohjeista, miten asennus tapahtuu.

Roskaamisen torjunta[muokkaa]

MediaWiki sisältää ja siihen on mahdollista lisäosilla asentaa monia työkaluja, joilla voidaan estää mainosbottien suorittamaa roskaamista. Näistä kerrotaan tarkemmin artikkelissa Roskaamisen torjunta MediaWikissä.