Mandriva

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 16. heinäkuuta 2010 kello 13.52 – tehnyt 193.166.148.10 (keskustelu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mandriva Linux
Mandriva.2009 kde desktop.jpg

Julkaisija Mandriva
Viimeisin versio 2010.1 / 8. heinäkuuta 2010
Julkaisusykli {{{julkaisusykli}}}
Elinkaari {{{elinkaari}}}
Paketinhallinta RPM
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit i586, x86_64
Äitijakelu Red Hat
Sukulaisjakelut PCLinuxOS
Kotisivu www.mandriva.com

Mandriva, eli entinen Mandrake, on yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva yhden dvd:n Free-versio. Sen lisäksi on saatavilla ilmainen KDE- tai GNOME-pohjainen Mandriva Linux One -live-cd, johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.

Versioita

Mandriva Linux Free

Mandriva Linux Free on yhdellä dvd:llä toimitettava versio Mandrivasta. Se sisältää vain vapaita ohjelmistoja ja on vapaasti ladattavissa. Free-versioon sisältyvät kaikki kielipaketit (mukaan lukien suomi).

Mandriva Linux One

Mandriva Linux One on yhdellä cd:llä (KDE- ja Gnome-pohjaiset versiot) toimitettava live-versio Mandrivasta. Se on myös mahdollista asentaa kiintolevylle.

Mandriva Linux Onen mukana tulee myös epävapaita multimediakoodekkeja ja ajureita. Se on vapaasti ladattavissa Internetistä.

Koska yhdelle cd-levylle ei mahdu kovin monen kielen käännöstiedostoja, on Mandriva Linux Onesta saatavilla monta eri kieliryhmille tarkoitettua versiota. Suomen kielen sisältävä versio on KDE4-version osalta nimeltään europe2 ja Gnome-version osalta europe-americas. Eri kieliset versiot saa valittua lataussivun valikosta.

Suomen kielen tuki on myös mahdollista lisätä jälkikäteen muunkieliseen versioon asentamalla paketti locales-fi ja valitsemalla sen jälkeen suomen kieli asetuskeskuksessa kohdassa System --> Localization --> Manage localization for your system. Uusien pakettien asennus tapahtuu kohdassa Software management --> Install & remove Software.

Asennuksen loppuvaiheessa One-versio tarjoaa mahdollisuutta ylimääräisten kielipakettien sekä sillä hetkellä käyttämättömien laiteajureiden poistoon.

Mandriva Linux Powerpack

Mandriva Linux Powerpack on Mandrivan maksullinen versio, johon sisältyy runsas valikoima kaupallisia ohjelmistoja.

Mandriva Flash

Mandriva Flash on kaupallinen, 8 gigatavun usb-muistilla myytävä versio Mandrivasta.

Muistitikulle on mahdollista tallentaa myös käyttäjän omia tiedostoja ja asetuksia. Vanhempia koneita varten mukana toimitetaan erillinen käynnistys-cd, jonka avulla järjestelmän käyttö onnistuu, vaikkei koneen BIOS tukisikaan usb-muistilta käynnistämistä. Mandriva Flashiin sisältyy suomen kielen tuki.

Mandriva Corporate Server

Mandriva Corporate Server on Mandrivasta johdettu kaupallinen jakelu, joka on tarkoitettu yritysten palvelinkäyttöön.

Mandriva Corporate Desktop

Mandriva Corporate Desktop on yritysten työpöytäkäyttöön tarkoitettu Mandriva-johdannainen.

Katso myös

Aiheesta muualla

v  k  m
RedHat.svg Red Hat Linux -pohjaisia jakeluita
 Yrityksille suunnatut  CentOS | Oracle Linux | Red Hat Enterprise Linux
 Yhteisön tukemat  FedoraMageia
 Omia projektejaan  Scientific Linux
 Keskeytyneet  Red Hat Linux | Mandriva | MythDora | White Box Enterprise Linux | Yellow Dog Linux