Ero sivun ”Mandriva Linux” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
(48 välissä olevaa versiota 17 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Mandriva''', eli entinen ''Mandrake'', on yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset konfigurointityökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava, vaikka sitä 'tankerokielisyydestä' on joskus syytettykin. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen 'Limited Edition'. Mandrivaa on joskus kritisoitu puutteellisesta laitetuesta, viimeistelemättömyydestä ja eräänlaisesta käyttäjän aliarvioinnista.
{{vanhentunut}}


Mandriva on suhteellisen nuori jakelu. Sen kehitys alkoi vasta vuonna 1998. Ensimmäinen jakelu tehtiin muokkaamalla Redhat Linuxia käyttäjäystävällisempään suuntaan ja vaihtamalla oletustyöpöytäympäristö [[KDE]]:stä [[GNOME]]:een. Mandrivan [[paketinhallintajärjestelmä]] on [[Redhat]]in [[RPM]].
{{Jakelu
| nimi=Mandriva Linux
| logo=[[Kuva:Mandriva.2009_kde_desktop.jpg|240px]]
| kuva=
| kuvateksti=
| julkaisija=Mandriva
| viimeisin versio=2010.1
| päivämäärä=8. heinäkuuta 2010
| pakettienhallinta=[[RPM]]
| tila=lopetettu
| arkkitehtuurit=i586, x86_64
| äitijakelu=[[Red Hat]]
| sukulaisjakelut=[[PCLinuxOS]]
| kotisivu=[http://www.mandriva.com/ www.mandriva.com]}}


===Katso myös===
'''Mandriva''', eli entinen Mandrake, oli yksi suosituimmista Linux-[[jakelu]]ista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. [[GUI|Graafiset]] asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva yhden dvd:n Free-versio. Sen lisäksi on saatavilla ilmainen [[KDE]]- tai [[GNOME]]-pohjainen Mandriva Linux One -[[live-cd]], johon sisältyy myös asennusmahdollisuus. 
*[[Mandriva Move|Live-versio Move]]


=== Linkkejä ===
==Versioita==
===Mandriva Linux Free===
Mandriva Linux Free on yhdellä dvd:llä toimitettava versio Mandrivasta. Se sisältää vain [[vapaa ohjelmisto|vapaita ohjelmistoja]] ja on vapaasti ladattavissa. Free-versioon sisältyvät kaikki kielipaketit (mukaan lukien suomi).


===Mandriva Linux One===
Mandriva Linux One on yhdellä cd:llä ([[KDE]]- ja [[Gnome]]-pohjaiset versiot) toimitettava [[live-cd|live]]-versio Mandrivasta. Se on myös mahdollista asentaa kiintolevylle.
Mandriva Linux Onen mukana tulee myös epävapaita multimediakoodekkeja ja ajureita. Se on vapaasti ladattavissa Internetistä.
Koska yhdelle cd-levylle ei mahdu kovin monen kielen käännöstiedostoja, on Mandriva Linux Onesta saatavilla monta eri kieliryhmille tarkoitettua versiota. Suomen kielen sisältävä versio on KDE4-version osalta nimeltään ''europe2'' ja Gnome-version osalta ''europe-americas''. Eri kieliset versiot saa valittua [http://www2.mandriva.com/downloads/?p=linux-one lataussivun] valikosta.
Suomen kielen tuki on myös mahdollista lisätä jälkikäteen muunkieliseen versioon asentamalla [[paketinhallintajärjestelmä|paketti]] <tt>locales-fi</tt> ja valitsemalla sen jälkeen suomen kieli asetuskeskuksessa kohdassa ''System'' --> ''Localization'' --> ''Manage localization for your system''. Uusien pakettien asennus tapahtuu kohdassa ''Software management'' --> ''Install & remove Software''.
Asennuksen loppuvaiheessa One-versio tarjoaa mahdollisuutta ylimääräisten kielipakettien sekä sillä hetkellä käyttämättömien laiteajureiden poistoon.
===Mandriva Linux Powerpack===
Mandriva Linux Powerpack on Mandrivan maksullinen versio, johon sisältyy runsas valikoima kaupallisia ohjelmistoja.
*[http://www.mandriva.com/en/product/mandriva-linux-powerpack Powerpack Mandrivan sivuilla]
===Mandriva Flash===
Mandriva Flash on kaupallinen, 8 gigatavun [[usb-muisti]]lla myytävä versio Mandrivasta.
Muistitikulle on mahdollista tallentaa myös käyttäjän omia tiedostoja ja asetuksia. Vanhempia koneita varten mukana toimitetaan erillinen käynnistys-cd, jonka avulla järjestelmän käyttö onnistuu, vaikkei koneen [[BIOS]] tukisikaan usb-muistilta käynnistämistä. Mandriva Flashiin sisältyy suomen kielen tuki.
*[http://store.mandriva.com/product_info.php?products_id=394&language=en Mandriva Flash Mandrivan sivuilla]
===Mandriva Corporate Server===
Mandriva Corporate Server on Mandrivasta johdettu kaupallinen jakelu, joka on tarkoitettu yritysten [[palvelin]]käyttöön.
===Mandriva Corporate Desktop===
Mandriva Corporate Desktop on yritysten työpöytäkäyttöön tarkoitettu Mandriva-johdannainen.
==Katso myös==
*[[URPMI]]
==Aiheesta muualla==
*[http://www.mandriva.com/ Mandrivan kotisivu]
*[http://www.mandriva.com/ Mandrivan kotisivu]
*[ftp://ftp.song.fi/pub/mirrors/Mandrake-linux/official/iso/ Mandrivan iso-imaget suomalaisella Songin ftp-palvelimella]
*[http://www.mandriva-fi.org/ Suomenkielinen Mandriva-yhteisö]
*[http://www.mandriva-fi.com/foorumi Suomenkielinen Mandriva foorumi]
*[[wikipedia:fi:Mandriva Linux|Mandriva suomenkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:Mandriva Linux|Mandriva englanninkielisessä Wikipediassa]]
 
{{redhat}}
 
[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]
[[pl:Mandriva]]

Versio 24. maaliskuuta 2018 kello 17.32

Artikkelin sisältö on osittain vanhentunut. Voit auttaa Linux.fi-wikiä päivittämällä artikkelin ajan tasalle.


Mandriva Linux

Julkaisija Mandriva
Viimeisin versio 2010.1  / 8. heinäkuuta 2010
Pakettienhallinta RPM
Tila lopetettu
Arkkitehtuurit i586, x86_64
Äitijakelu Red Hat
Kotisivu www.mandriva.com

Mandriva, eli entinen Mandrake, oli yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva yhden dvd:n Free-versio. Sen lisäksi on saatavilla ilmainen KDE- tai GNOME-pohjainen Mandriva Linux One -live-cd, johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.

Versioita

Mandriva Linux Free

Mandriva Linux Free on yhdellä dvd:llä toimitettava versio Mandrivasta. Se sisältää vain vapaita ohjelmistoja ja on vapaasti ladattavissa. Free-versioon sisältyvät kaikki kielipaketit (mukaan lukien suomi).

Mandriva Linux One

Mandriva Linux One on yhdellä cd:llä (KDE- ja Gnome-pohjaiset versiot) toimitettava live-versio Mandrivasta. Se on myös mahdollista asentaa kiintolevylle.

Mandriva Linux Onen mukana tulee myös epävapaita multimediakoodekkeja ja ajureita. Se on vapaasti ladattavissa Internetistä.

Koska yhdelle cd-levylle ei mahdu kovin monen kielen käännöstiedostoja, on Mandriva Linux Onesta saatavilla monta eri kieliryhmille tarkoitettua versiota. Suomen kielen sisältävä versio on KDE4-version osalta nimeltään europe2 ja Gnome-version osalta europe-americas. Eri kieliset versiot saa valittua lataussivun valikosta.

Suomen kielen tuki on myös mahdollista lisätä jälkikäteen muunkieliseen versioon asentamalla paketti locales-fi ja valitsemalla sen jälkeen suomen kieli asetuskeskuksessa kohdassa System --> Localization --> Manage localization for your system. Uusien pakettien asennus tapahtuu kohdassa Software management --> Install & remove Software.

Asennuksen loppuvaiheessa One-versio tarjoaa mahdollisuutta ylimääräisten kielipakettien sekä sillä hetkellä käyttämättömien laiteajureiden poistoon.

Mandriva Linux Powerpack

Mandriva Linux Powerpack on Mandrivan maksullinen versio, johon sisältyy runsas valikoima kaupallisia ohjelmistoja.

Mandriva Flash

Mandriva Flash on kaupallinen, 8 gigatavun usb-muistilla myytävä versio Mandrivasta.

Muistitikulle on mahdollista tallentaa myös käyttäjän omia tiedostoja ja asetuksia. Vanhempia koneita varten mukana toimitetaan erillinen käynnistys-cd, jonka avulla järjestelmän käyttö onnistuu, vaikkei koneen BIOS tukisikaan usb-muistilta käynnistämistä. Mandriva Flashiin sisältyy suomen kielen tuki.

Mandriva Corporate Server

Mandriva Corporate Server on Mandrivasta johdettu kaupallinen jakelu, joka on tarkoitettu yritysten palvelinkäyttöön.

Mandriva Corporate Desktop

Mandriva Corporate Desktop on yritysten työpöytäkäyttöön tarkoitettu Mandriva-johdannainen.

Katso myös

Aiheesta muualla

Sivun poistoa on ehdotettu! Lista poistoehdotuksista
Syy: Jakelu lopetettu vuonna 2003, joten mallinne on turha.