Ero sivun ”Mandriva Linux” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(ylisanoja pois, teksti kieliopillisesti järkeväksi, wikilinkitystä)
Rivi 18: Rivi 18:
==Mandriva 2009.0==
==Mandriva 2009.0==


Mandriva 2009.0 versio tulee olemaan yksi rajoja rikkova julkaisu mitä ikinä on ilmestynyt Mandrivalta. ''KDE 4'' on
2009.0 on yksi Mandrivan lähiaikojen merkittävimmistä julkaisuista. [[työpöytäympäristö|Oletustyöpöytänä]] toimii [[KDE]] 4. Muita merkittäviä uutuuksia ovat [[Gnome]] 2.24, [[OpenOffice.org]] 3.0 sekä [[Mozilla Firefox]] 3. Käytettävä [[ydin]] on 2.6.27. Muita uutuuksia ovat mm [[LXDE]]-työpöytäympäristö sekä uudet teemat Mandrivan asetuskeskuksessa sekä asennusohjelmassa.
oletus työpöytänä. Muita suuria ohjelma versio uudistuksia on ''Gnome 2.24, OpenOffice.org 3.0'' sekä ''Mozilla Firefox 3''.
Kernel versio on ''2.6.27'', muita uutuuksia on ''LXDE'' työpöytä ympäristö, uudet teemat Mandriva Control Centerillä
että Mandrivan asennus ohjelmalla.


Kuten aina Mandrivalla on erinomainen tuki erilaisille alustoille kuten kaikkiin saatavissa oleviin ''Asus Eee PC malleihin, Acer Aspire One, MSI Wind''.
Versiossa on myös panostettu erilaisten miniläppäreiden, kuten ASUS [[Eee PC]]:n, Acer Aspire Onen ja MSI Windin, tukemiseen.


==2009.0 Sisältöä==
===Tarkempia ominaisuuksia===


===Automaattinen pakettilähteiden asennus ja palvelimien hallinta.===
====Automaattinen pakettilähteiden asennus ja palvelimien hallinta====
Mandriva 2009.0:ssa on pakettilähteisiin pääsy tehty mahdolliman vaivattomaksi. Jos sinulla on toimiva nettiyhteys asennuksen alussa, lähteet on
Mandriva 2009.0:ssa pakettilähteisiin pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Pakettilähteet määritellään automaattisesti, mikäli asennuksen alussa on käytössä toimiva Internet-yhteys. Yksittäisiä pakettilähdepalvelimia ei ole valittuna, vaan nopein pelvelin valitaan automaattisesti [[aria2]]-nimisen työkalun avulla.
asentuneet automaattisesti valmiiksi sinulle. Ainuttakaan yksittäista palvelinta ei ole valittuna, vaan uudella tavalla etsitään maantieteelisesti
lähintä päivitettyä palvelinta, jota käytetään automaattisesti jokaista tehtävään käyttäen '''aria2''' lataajaa.


2009.0:ssa ei enää oletuksena pysty vaihtamaan käytettäviä päivityspakettilähteitä, mille on harvemmin tarvetta. Aikaisemmin käyttäjä saattoi erehdyksessä vaihtaa päivityslähteiksi, <tt>testing</tt>in tai <tt>[[backports]]</tt>in, mikä johti ongelmiin, kun päivityksissä tuli tarpeettomia tai testausvaiheessa olevia paketteja. Asetusta pystyy halutessaan yhä muuttamaan käynnistämällä asetustyökalun asiantuntijatilassa komennolla <tt>drakrpm-edit-media --expert</tt>.


Mandriva 2009.0 oletuksena et pysty enään muuttamaan mitä pakettilähteitä on valittu '''päivitys''' kohdan tai onko siinä mitään. Tämän muuttamissen ei olekäytännössä mitään tarvetta, mutta silti vanhemmissa versiossa käyttäjillä oli mahdollisuus muuttaa tätä, jolloin vahingossa saattoi '''päivitys''' lähteiksi valita ''testing'' tai ''backports'' jolloin käyttäjälle tuli tarpeettomia tai testaus vaiheessa olevia peketteja. Tämä taas aiheutti käyttäjissä negatiivisia tunteita. Tämän kyllä pystyy muuttamaan halutessaan komenolla:
====Mahdollisuus ajastetun lapsilukon asettamiseen====
drakrpm-edit-media --expert
Mandrivan lapsilukkotyökalu [[drakguard]] mahdollistaa nyt ajastusten käytön. Esimerkiksi pääsy tietyille sivustoille voidaan estää määriteltyinä kellonaikoina.


===Aikaan perustuva rajoitus lapsilukko asetuksissa===
====Tarpeettomien ohjelmien poisto asennuksen jälkeen====
Mandrivan lapsilukkon hallinta työkalu '''drakguard''' on saanut ajoituksiin perustuvan ominaisuuden. Rajoitus voi nyt perustua kellonaikaan jolloin rajoit
One-[[live-cd]]:n [[asennusohjelma]]an on tullut mahdollisuus poistaa tarpeettomat ohjelmat asennuksen jälkeen. Nämä voivat olla esimerkiksi tiettyjä apuohjelmia, kielipaketteja tai ajureita. Tämä säästää levytilaa sekä estää ajan haaskaantumisen turhiin päivityksiin. Live-cd-pohjaisissa asennusohjelmissa ei ole mahdollista mukauttaa ohjelmavalikoimaa ennen asennusta.
ukset ovat voimassa. Pääsyä eri sivustoille voi sallia ja kieltää monesti esim, vuorokauden aikana.


===Poista ei tarpeelisia ohjelmia asennuksen jälkeen===
===[[KDE]] 4===
Mandriva-One:ssa on tullut mahdollista poistaa helposti kaikki ylimääräiset ohjelmat joita on käytetty asennuksen aikana, mutta mitä ei tarvita enään asennuksen jälkeen. Tälläisiä ohjelmia tai paketteja saattaa olla kielipaketteja, eri alustoille olevia ajureita. Mandriva on 2009.0 lähtien ''post-installation cleaning system'' lisätty One:n asentimeen, joka tarjoaa automaattisesti näiden pakettien poiston asennuksen lopuksi. Tämä säästää tilaa kovalevyltä ja vältytään turhilta päivityksiltä sekä käynnistys aika saatta pikkaisen nopeutua.
* Vanha paneeli ja työpöytä korvattu [[Plasma]]-nimisellä sovelluksella, jossa kaikki työpöydän objektit ovat samanlaisia sovelluksia (ns plasmoideja), joita voidaan vapaasti siirrellä ja kääntää.                                      
 
* [[Phonon]] on uusi rajapinta, joka mahdollistaa eri mediasoitin[[taustaohjelma|taustaohjelmien]] (esimerkiksi [[GStreamer]] tai [[Xine]]) hallinnan samoja kutsuja käyttäen. Eri KDE-ohjelmien käyttämiä mediasoitintaustaohjelmia voidaan tällöin vapaasti vaihtaa sen mukaan, mikä niistä on toimivin.
===KDE 4===
* Paljon uusia sovelluksia, kuten [[Dolphin]]-tiedostohallintaohjelma, [[Okular]]-asiakirjakatselin sekä [[Dragon player]]-mediasoitin.
* Uuden tyyppinen työpöytä ympäristö '''Plasma''', jossa jokainen työpöytä olemus kuten - ikonit, hakemistot, paneelit. käynnistimet, sovellukset - ovat erityisiä sovelluksia joita kutsutaan '''plasmamoideiksi'''.                                            
* '''Phonon''' joka huolehtii sujuvan median kaikkiin KDE ohjelmiin.
* Paljon uusia sovelluksia kuten, '''Dolphin''' tiedostohallinta ohjelma, '''Okular''' dokumenttien lukija, '''Dragon player''' media soitin.
*


===Gnome 2.24===
====[[Gnome]] 2.24====
* '''Empathy''' pikaviestintä ohjelma.
* [[Empathy]]-pikaviestinohjelma.
* Nautilus tukee välilehtiä sekä tiivistä näkyymää.
* Tuki välilehdille sekä tiiviille näkymälle [[nautilus|Nautiluksessa]]
* Tuki vastaanottaa digitaalista TV lähetystä Elokuvasoittimella(Totem).
* Tuki [[digi-tv]]-vastaanotolle [[Totem]]issa
* Mahdollisuus säätää useampaa näyttöä kerralla Gnomen Hallintakeskuksessa(näytönohjaimen ajurin pitää tukea uudempaa RandR 1.2 standardia)
* Useamman näytön tuki Gnomen näyttöasetustyökalussa ([[näytönohjain|näytönohjaimen]] ajurin tuettava [[XRandR|RandR]] 1.2:ta)  


Mandriva-yhtiö on julkistanut Mandriva 2009.0:sta kaksi ilmaista ja yhden maksullisen version, Mandriva Linux Powerpackin. Aiemmin toimineet Discovery- ja Powerpack+-versiot on lakkautettu ja ne on yhdistetty nykyiseen Powerpackiin. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.
Mandriva-yhtiö on julkistanut Mandriva 2009.0:sta kaksi ilmaista ja yhden maksullisen version, Mandriva Linux Powerpackin. Aiemmin toimineet Discovery- ja Powerpack+-versiot on lakkautettu ja ne on yhdistetty nykyiseen Powerpackiin. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.

Versio 15. lokakuuta 2008 kello 13.08

Mandriva Linux

Julkaisija Mandriva
Viimeisin versio 2009.0  / 9. lokakuuta 2008
Pakettienhallinta RPM
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit i586, x86_64
Äitijakelu Red Hat
Kotisivu www.mandriva.com

Mandriva, eli entinen Mandrake, on yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva Free-versio (kolme tai neljä cd:tä). Sen lisäksi on saatavilla ilmainen KDE- tai GNOME-pohjainen Mandriva Linux One -live-CD, johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.

Mandriva 2009.0

2009.0 on yksi Mandrivan lähiaikojen merkittävimmistä julkaisuista. Oletustyöpöytänä toimii KDE 4. Muita merkittäviä uutuuksia ovat Gnome 2.24, OpenOffice.org 3.0 sekä Mozilla Firefox 3. Käytettävä ydin on 2.6.27. Muita uutuuksia ovat mm LXDE-työpöytäympäristö sekä uudet teemat Mandrivan asetuskeskuksessa sekä asennusohjelmassa.

Versiossa on myös panostettu erilaisten miniläppäreiden, kuten ASUS Eee PC:n, Acer Aspire Onen ja MSI Windin, tukemiseen.

Tarkempia ominaisuuksia

Automaattinen pakettilähteiden asennus ja palvelimien hallinta

Mandriva 2009.0:ssa pakettilähteisiin pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Pakettilähteet määritellään automaattisesti, mikäli asennuksen alussa on käytössä toimiva Internet-yhteys. Yksittäisiä pakettilähdepalvelimia ei ole valittuna, vaan nopein pelvelin valitaan automaattisesti aria2-nimisen työkalun avulla.

2009.0:ssa ei enää oletuksena pysty vaihtamaan käytettäviä päivityspakettilähteitä, mille on harvemmin tarvetta. Aikaisemmin käyttäjä saattoi erehdyksessä vaihtaa päivityslähteiksi, testingin tai backportsin, mikä johti ongelmiin, kun päivityksissä tuli tarpeettomia tai testausvaiheessa olevia paketteja. Asetusta pystyy halutessaan yhä muuttamaan käynnistämällä asetustyökalun asiantuntijatilassa komennolla drakrpm-edit-media --expert.

Mahdollisuus ajastetun lapsilukon asettamiseen

Mandrivan lapsilukkotyökalu drakguard mahdollistaa nyt ajastusten käytön. Esimerkiksi pääsy tietyille sivustoille voidaan estää määriteltyinä kellonaikoina.

Tarpeettomien ohjelmien poisto asennuksen jälkeen

One-live-cd:n asennusohjelmaan on tullut mahdollisuus poistaa tarpeettomat ohjelmat asennuksen jälkeen. Nämä voivat olla esimerkiksi tiettyjä apuohjelmia, kielipaketteja tai ajureita. Tämä säästää levytilaa sekä estää ajan haaskaantumisen turhiin päivityksiin. Live-cd-pohjaisissa asennusohjelmissa ei ole mahdollista mukauttaa ohjelmavalikoimaa ennen asennusta.

KDE 4

  • Vanha paneeli ja työpöytä korvattu Plasma-nimisellä sovelluksella, jossa kaikki työpöydän objektit ovat samanlaisia sovelluksia (ns plasmoideja), joita voidaan vapaasti siirrellä ja kääntää.
  • Phonon on uusi rajapinta, joka mahdollistaa eri mediasoitintaustaohjelmien (esimerkiksi GStreamer tai Xine) hallinnan samoja kutsuja käyttäen. Eri KDE-ohjelmien käyttämiä mediasoitintaustaohjelmia voidaan tällöin vapaasti vaihtaa sen mukaan, mikä niistä on toimivin.
  • Paljon uusia sovelluksia, kuten Dolphin-tiedostohallintaohjelma, Okular-asiakirjakatselin sekä Dragon player-mediasoitin.

Gnome 2.24

Mandriva-yhtiö on julkistanut Mandriva 2009.0:sta kaksi ilmaista ja yhden maksullisen version, Mandriva Linux Powerpackin. Aiemmin toimineet Discovery- ja Powerpack+-versiot on lakkautettu ja ne on yhdistetty nykyiseen Powerpackiin. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.

Suomenkielinen Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd

Suomenkieliset Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd:t ovat saatavilla KDE-, GNOME-, ja Xfce-työpöytäympäristöillä. Levyiltä löytyy tuki suomen- ja englannin kielelle.

Julkaisun erot viralliseen Mandriva Linux 2008.0 One -järjestelmään verrattuna:

  • Lisätty asennuslevylle suomen käännöstiedostot ja oikoluku, poistettu muut kielet englantia lukuunottamatta
  • Ydin vaihdettu desktop586:sta desktopiin (i686), jotta yli 900Mt RAM-muisti otetaan kokonaan käyttöön.
  • Päivitykset esiasennettu 27.10.2007 asti

KDE-levy on saatavilla täältä. Lisäksi levyistä on torrentit, jotka on listattu täällä

Katso myös

Aiheesta muualla

Sivun poistoa on ehdotettu! Lista poistoehdotuksista
Syy: Jakelu lopetettu vuonna 2003, joten mallinne on turha.