Ero sivun ”MadWifi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
178 merkkiä lisätty ,  14. marraskuuta 2008
päivitys, selkeytys
(Ak: Uusi sivu: Atheroksen AR5210-, AR5211-, AR5212- ja AR5213-piirisarjoilla varustetut WLAN-kortit toimivat Madwifi-ajurilla, joka monipuolisimpia ja toimivimpia WLAN-ajureita Linuxille. Haitta...)
 
(päivitys, selkeytys)
 
(Yhtä välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Atheroksen AR5210-, AR5211-, AR5212- ja AR5213-piirisarjoilla varustetut [[WLAN]]-kortit toimivat Madwifi-ajurilla, joka monipuolisimpia ja toimivimpia WLAN-ajureita Linuxille. Haittapuolena on, että ajuri on osittain suljettu (se on riippuvainen suljetusta [[HAL]]:ista), mistä johtuen se ei voi sellaisenaan koskaan päätyä Linux-ytimeen. Kaupassa Atheros-piirit ovat yleisimpiä 802.11a/b/g korteissa, ja varma tuntomerkki on 108 Mbit/s-nopeuden tuki, jota muut piirisarjat eivät tue (suljettu valmistajakohtainen ratkaisu). D-Link DWL-AG520 (CardBus) ja DWL-AG520 (PCI) ovat tiettävästi hyviä vaihtoehtoja. D-Linkillä on kuitenkin ollut tapana vaihtaa korttien piirisarjoja pitäen tuotteen nimen samana, joten kannattaa olla varuillaan.
MadWifi on Atheroksen AR500x-piirisarjoilla [http://madwifi-project.org/wiki/Chipsets] varustetuttuja [[WLAN]]-kortteja tukeva ajuri. MadWifi on monipuolisimpia ja toimivimpia WLAN-ajureita Linuxille. Haittapuolena on, että ajuri on osittain suljettu (se on riippuvainen suljetusta [http://madwifi-project.org/wiki/About/HAL HAL]:ista), mistä johtuen se ei voi sellaisenaan koskaan päätyä [[ydin|ytimeen]].  


Madwifi-ajurilla onnistuu mm:
MadWifiä korvaamaan on kehitteillä [http://madwifi-project.org/wiki/About/OpenHAL OpenHAL]in käyttävä, kokonaan vapaa [http://madwifi-project.org/wiki/About/ath5k ath5k]-ajuri.


* Kaikki salaukset ([[WEP]],[[WPA]]/[[WPA2]]). WPA/WPA2 tuki vaatii [http://hostap.epitest.fi/wpa_supplicant/ wpa_supplicantin]
Kaupassa Atheros-piirit ovat yleisimpiä 802.11a/b/g korteissa, ja varma tuntomerkki on 108 Mbit/s-nopeuden tuki, jota muut piirisarjat eivät tue (suljettu valmistajakohtainen ratkaisu). D-Link DWL-AG520 (CardBus) ja DWL-AG520 (PCI) ovat tiettävästi hyviä vaihtoehtoja. D-Linkillä on kuitenkin ollut tapana vaihtaa korttien piirisarjoja pitäen tuotteen nimen samana, joten kannattaa olla varuillaan.
* Kaikki tilat (<tt>monitor</tt>, <tt>managed</tt>, <tt>ad-hoc</tt> ja tukiasemana toimiminen). Tukiasematila (<tt>Master</tt>) vaatii [http://hostap.epitest.fi/hostapd/ hostapd Authenticator-ohjelman]
* WDS, tukiasemien liittäminen toisiinsa langattomasti verkon laajentamiseksi (siltaus)
* ''SuperAG'', Atheroksen valmistajakohtainen bondong-ratkaisu jolla saa 108mbit nopeuden varaamalla kaksi kanavaa


Uutena ominaisuutena Madwifiin on tullut mahdollisuus muodostaa kaksi virtuaalista tukiasemaa samalla kortilla. Näin voi tehdä esimerkiksi yhdellä kortilla avoimen tukiaseman vieraileville kavereille ja naapureille (kaistanleveys kuristettuna ja pääsy vain www-portteihin) sekä WPA-suojatun tukiaseman omaan käyttöön.
Atheroksen 802.11n-laitteita varten on erillinen [http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/ath9k ath9k]-niminen ajuri.


Madwifi-ajurin lisäksi kehitteillä on täysin vapaa <tt>ath5k</tt>-ajuri, joka löytyy Linux-[[ydin|ytimen]] [[Kernel UKK#Patchsetit (eli korjauspaketit)|mm-testihaarasta]].
==Ominaisuuksia==
* Tuki kaikille salauksille ([[WEP]],[[WPA]]/WPA2). WPA/WPA2-tuki vaatii wpa_supplicant]]in.
* Kaikki tilat (<tt>monitor</tt>, <tt>managed</tt>, <tt>ad-hoc</tt> ja tukiasemana toimiminen). Tukiasematila (<tt>ap</tt> eli <tt>master</tt>) vaatii [http://hostap.epitest.fi/hostapd/ hostapd Authenticator-ohjelman]
* WDS, tukiasemien liittäminen toisiinsa langattomasti verkon laajentamiseksi (siltaus)
* SuperAG, Atheroksen valmistajakohtainen bondong-ratkaisu jolla saa 108mbit nopeuden varaamalla kaksi kanavaa
*Mahdollisuus muodostaa kaksi virtuaalista tukiasemaa samalla kortilla. Näin voi tehdä esimerkiksi yhdellä kortilla avoimen tukiaseman vieraileville kavereille ja naapureille (kaistanleveys kuristettuna ja pääsy vain www-portteihin) sekä WPA-suojatun tukiaseman omaan käyttöön.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
*[http://madwifi.org/ Madwifi]
*[http://madwifi.org/ MadWifi]
*[http://madwifi.org/wiki/About/ath5k Ath5k]
*[http://madwifi.org/wiki/About/ath5k ath5k]
*[http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/ath5k ath5k Linuxwireless.orgissa]


[[Luokka:WLAN]]
[[Luokka:WLAN]]
[[Luokka:Laitteisto]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko