LyX

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LyX on tekstinkäsittelyohjelma, jossa pyritään yhdistämään tavallisten WYSIWYG-ohjelmien helppokäyttöisyys LaTeX-ladonnan laatuun ja rakenteellisuuteen. LaTeX-järjestelmä on erityisen hyvä matemaattisten kaavojen ladonnassa, rivinvaihtojen asettelussa ja viitteiden hallinnassa. LyX tukee useimpia suurempia kieliä ja sitä voi käyttää myös esimerkiksi kiinan tai arabian kirjoittamiseen. Suomen tavutus toimii, mutta oikoluku on heikkoa. Ohjelma on saatavissa myös muihin käyttöjärjestelmiin, kuten Windowsiin.

Ero tavallisiin tekstinkäsittelyohjelmiin[muokkaa]

LyXiä käytetään normaalien tekstinkäsittelyohjelmien tapaan, paitsi että dokumentin tyypin valinta ja rakenteellisten osien (otsikot yms.) merkitseminen on keskeisemmässä asiassa esityksen yksityiskohtien (kirjasimen valinta yms.) sijaan. Tavallisiin tekstinkäsittelyohjelmiin tottunut saattaa ensin turhautua, koska esityksen yksityiskohtiin vaikuttaminen ei aina onnistu totutulla tavalla – toisaalta niihin puuttumatta saa aikaan hyvännäköisiä asiakirjoja.

LyXin tekijät kutsuvat ohjelmaa WYSIWYM-ohjelmaksi eli "what you see is what you mean", suomeksi "näet mitä tarkoitat". Kirjoittajan pitäisi siis keskittyä siihen mitä haluaa esittää ja ohjelma huolehtii sen esittämisestä.

Itse asiassa LyXillä kuten LaTeXilla ja TeXillä yleensäkin voi halutessaan vaikuttaa dokumentin ulkomuotoon hyvinkin pikkutarkasti. Niitä toimintoja, mitä LyX ei valikoissaan tarjoa, voi lisätä LaTeX/TeX-koodilla. Jos LyX ei ymmärrä niitä, se jättää ne varsinaiseen ladontaan TeXin murheeksi. Useimpia asetuksia voi muokata LaTeXia tuntematta.

Asiakirjatyypit[muokkaa]

Oletuksena LyX käyttää LaTeXin "artikkeli"-asiakirjamallia, joka sopii paitsi tieteellisten artikkeleiden kirjoittamiseen myös yleiseen käyttöön. Käytettävissä on eri tieteellisten julkaisujen mallipohjia, joten artikkeliin voi saada suoraan julkaisun käyttämän ulkonäön.

Artikkeli-mallin lisäksi käytössä on esimerkiksi kirjan, kirjeen, seminaariesityksen tai kalvoesityksen tekemiseen sopivia malleja.

Apuohjelmat ja formaatit[muokkaa]

Oletuksena LyX tallettaa asiakirjat omaan formaattiinsa, jossa hyödynnetään LyX-makroja, mutta yleiskäyttöinen LaTeX-muoto on myös valittavissa.

LyX osaa joustavasti käyttää koneelta löytyviä muita ohjelmia asiakirjojen tallentamiseen eri formaatteihin, esimerkiksi Docbook SGML:ksi, HTML:ksi tai OpenOfficen tai Microsoft Wordin muotoihin. Muunoksen laatu vaihtelee käytettyjen apuohjelmien mukaan, mutta ainakin ensinmainittu on laajalti vakavassa käytössä.

Vaikka editointinäkymä tarjoaa tarpeeksi hyvän WYSIWYG-vaikutelman asiakirjan kirjoittamiseen, viimeistelyssä käytetään myös esikatselua eri ikkunassa. Tällöin asiakirja muunnetaan LaTeXin, dvipsin tms. avulla pdf:ksi, ps:ksi tai HTML:ksi, ja tulosta voi katsella eri ikkunassa tätä muotoa ymmärtävällä ohjelmalla. Joissakin tilanteissa eri ohjelmilla saa eri tarkoitukseen paremman tuloksen (esimerkiksi pdf:ää vakiokirjasimilla LaTeXin kirjasinten sijaan); LyX tarjoaa tässä suhteessa vaihtoehtoja.

Aputoiminnot[muokkaa]

LyXille on kattavat ohjekirjat useammalla kielellä, ilmeisesti ei kuitenkaan vielä suomeksi. Ohjeet ovat käytettävissä suoraan ohjelmasta tai PostScript-muodossa.

Aiheesta muualla[muokkaa]