Ero sivun ”Livemedia” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 612 merkkiä lisätty ,  25. huhtikuuta 2019
p
puukuitulevy -> kiintolevy
p (→‎LiveCD:itä: RIP Linux)
p (puukuitulevy -> kiintolevy)
(24 välissä olevaa versiota 12 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Live-CD on Linux-[[jakelut|jakelu]], joka käynnistyy suoraan CD-levyltä eikä vaadi mitään asennusta. Jakelu ei myöskään koske koneen kiintolevyyn lainkaan ellei sitä erikseen haluta, joten mitään vaaraa tällaisen jakelun testaamisesta ei ole tietojen katoamisen tms. kannalta.
'''Live-cd''' on Linux-[[jakelut|jakelu]], joka käynnistyy suoraan cd-levyltä (myös DVD-, levyke- ja [[USB-muisti]]pohjaisia on olemassa) eikä vaadi mitään asennusta. Jakelu ei myöskään koske koneen kiintolevyyn lainkaan ellei sitä erikseen haluta, joten mitään vaaraa tällaisen jakelun testaamisesta ei ole tietojen katoamisen tms. kannalta. Live-cd:itä on olemassa useaan eri käyttötarkoitukseen. Osa on tarkoitettu pidempiaikaiseen työpöytäkäyttöön, osa jonkin jakelun tai muun ohjelmiston esittely- ja testauskäyttöön sekä osa vaikkapa pelastuslevykäyttöön.
 
Nykyään monet jakelut on mahdollista asentaa myös live-cd:ltä käsin, eikä perinteistä asennusohjelmaa välttämättä edes ole tarjolla.


===Hyvät puolet===
===Hyvät puolet===
Rivi 9: Rivi 11:


===Huonot puolet===
===Huonot puolet===
*Usein hitaampi kuin kovalevylle asennettu versio
*Usein hitaampi kuin kiintolevylle asennettu versio
*Kokoonpanoon tehdyt muutokset eivät tallennu mikäli käytössä ei ole live-cd:tä joka tukee esimerkiksi USB-tikulla
*Kokoonpanoon tehdyt muutokset eivät tallennu mikäli käytössä ei ole live-cd:tä, joka tukee muutoksien tallentamista jollekin kirjoittamisen sallivalle medialle (esimerkiksi USB-muisti, kiintolevy, multisession-cd-levy)
olevaa kotihakemistoa ja/tai union-fs:ää jolloin mikä tahansa CD:llä oleva tiedosto voidaan korvata.
*Käynnistyy hitaasti
*Käynnistyy hitaasti
*Ohjelmien asennus joskus vaikeaa
*Ohjelmien asennus joskus vaikeaa
*Päivitettävyys, ohjelmien poistaminen, päivitys (erityisesti tietoturvaan liittyvät versiopäivitykset), sekä tarvittaessa uusien (jakelun tukemattomien) ohjelmien asennus.


==LiveCD:itä==
==Live-cd:itä tarjoavia jakeluita==
 
*[[Arch Linux]]
*[[CentOS]]
*[[Damn Small Linux]]
*[[Damn Small Linux]]
*[[Debian]]
*[[Fedora]]
*[[GeeXboX]]
*[[GeeXboX]]
*[[Gnoppix]]
*[http://www.e-fense.com/helix/ Helix]
*[http://www.e-fense.com/helix/ Helix]
*[[Knoppix]]
*[[Knoppix]]
*[[Kororaa]]
*[[Kororaa]]
*[http://www.linspire.com/ LindowsCD]  
*[[Linspire]]
*[[Mandriva Move]]
*[[Linux Mint]]
*[[Mandriva]]
*[[MEPIS]]
*[[openSUSE]]
*[[PCLinuxOS]]
*[[Puppy]]
*[[RIP]]
*[[RIP]]
*[[Sabayon Linux]]
*[[SuomiKnoppix]]
*[[SuomiKnoppix]]
*[http://www.suse.com/ SUSE Live Eval]
*[[SystemRescueCD]]
*[[Ubuntu Linux|Ubuntu Live CD]]
*[[Ubuntu]]


==Pelastuslevyt==
==Pelastuslevyt==
Live-cd:t ovat myös hyviä nk. pelastuslevyjä. Jos saa Linuxin tai [[käynnistyslatain|käynnistyslataimen]] pahasti sekaisin, voit käynnistää live-cd:ltä, [[mount|liittää]] tarvittavat osiot ja tehdä vaikkapa muutokset käynnistyslataimeen tai kääntää uuden [[ydin|ytimen]]. Ehkä tunnetuin pelastus-live-cd on [http://www.sysresccd.org/ SystemRescueCD].
Erityinen vaihtoehto on myös NT offline password editor, jolla voi muuttaa Windows NT-pohjaisten (NT, 2000, XP) Windowsien salasanoja jos ne ovat sattuneet unohtumaan.
Mikäli pelastettavan koneen luo ei itse pääse fyysisesti, mutta se on liitetty tai helposti liitettävissä verkkoon, on mahdollisuus käyttää etäpelastusta. Tällöin riittää että paikalla on joku joka osaa käynnistää koneen virtanapista ja asettaa cd:n cd-asemaan. Jos kone ei oletuksena käynnisty cd:ltä, jos cd pitää polttaa tai verkkojohto pitää kytkeä, henkilön pitää osata tarvittavat toimet. Varsinaisen pelastuksen voi kuitenkin hoitaa etätyönä. Pelastus-cd:nä voi käyttää vaikkapa mukautettua live-cd:tä, joka avaa tarvittavat palvelut etäkäyttöä varten ja muodostaa tarvittaessa palomuurin ohittavat tunnelit. [[Ubuntun live-CD:n mukauttaminen#Etäpelastuslevy|Ubuntun live-CD:n mukauttaminen]] on eräs käytettävissä olevista vaihtoehdoista.
Etäylläpidettävän koneen voi myös liittää sarjakaapelilla toiseen koneeseen, johon pääsee verkon kautta. Asettamalla "[[Sarjaterminaali|pääte]]" [[konsoli]]ksi pääsee verkon kautta korjaamaan myös sellaisia ongelmia, mitkä estävät verkon käytön ongelmakoneelta. Tällä menetelmällä ei yleensä tarvita ketään paikan päällä.


LiveCD:t ovat myös hyviä nk. pelastuslevyjä. Jos saa Linuxin tai käynnistyslataimen pahasti sekaisin, voit käynnistää LiveCD:ltä, [[mount|liittää]] tarvittavat osiot ja tehdä vaikkapa muutokset käynnistyslataimeen tai kääntää uuden [[Kernel|kernelin]]. Ehkä tunnetuin pelastus-liveCD on [http://www.sysresccd.org/ SystemRescueCD].
==Tekninen toteutus==
Live-järjestelmien [[juurihakemisto]] sijaitsee yleensä levyllä erillisessä, tavallisesti [[SquashFS]]- tai [[Cramfs]]-tiedostojärjestelmän sisältävässä [[levykuva]]ssa. Jotta juuritiedostojärjestelmään kirjoittaminen olisi mahdollista, liitetään tämä levykuva esimerkiksi [[aufs]]:n tai [[UnionFS]]:n avulla yhteen [[tmpfs]]:n kanssa, jolloin kaikki tiedostojärjestelmään tehdyt muutokset tallentuvat keskusmuistiin.  


Erityinen vaihtoehto on myös NT offline password editor, jolla siis voi muuttaa Windows NT-pohjaisten (NT, 2000, XP) Windowsien salasanoja jos on sattunut unohtumaan
Jotkin live-jakelut mahdollistavat tmpfs:n sisällön tallentamisen sulkemisen yhteydessä esimerkiksi kiintolevylle, [[usb-muisti]]lle tai multisession-cd-levyn loppuun, jolloin järjestelmään tehdyt muutokset eivät häviä käynnistysten välillä.


[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]
3 173

muokkausta

Navigointivalikko