Ero sivun ”Linux nopeammaksi” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(gtk ja qt)
p (→‎Käynnistyksen nopeuttaminen: lisätty init-skriptit-linkki)
Rivi 7: Rivi 7:
  
 
Ole kuitenkin varovainen poistaessasi palveluita: monet automaattisesti käynnistyvät palvelut ovat järjestelmän toiminnan kannalta elintärkeitä. Toisaalta esimerkiksi [[bluetooth]]-palvelun voi huoletta poistaa käytöstä, jos bluetooth-yhteyksille ei ole tarvetta.
 
Ole kuitenkin varovainen poistaessasi palveluita: monet automaattisesti käynnistyvät palvelut ovat järjestelmän toiminnan kannalta elintärkeitä. Toisaalta esimerkiksi [[bluetooth]]-palvelun voi huoletta poistaa käytöstä, jos bluetooth-yhteyksille ei ole tarvetta.
 +
 +
Katso tarkempi [[init-skriptit]]-listaus tuunausta varten.
  
 
== Kirjautuminen ==
 
== Kirjautuminen ==

Versio 11. elokuuta 2008 kello 00.05

Linux-järjestelmää voi yrittää nopeuttaa monilla eri tavoilla. Yksinkertaisimpia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi visuaalisten tehosteiden (esim. Compiz Fusion) poistaminen käytöstä ja työpöytäympäristön vaihtaminen KDE:stä tai GNOME:sta kevyempään Xfcehen ja muidenkin ohjelmien vaihtaminen kevyempiin vaihtoehtoihin. Toisaalta konetta voi nopeuttaa myös tinkimättä ohjelmien monipuolisuudesta ja visuaalisista tehosteista.

Käynnistyksen nopeuttaminen

Seuraa käynnistysviestejä: älä käytä "hiljaista" käynnistystä tai hienoja käynnistyskuvia: GRUBin valikossa paina käyttöjärjestelmän kohdalla e:tä, valitse rivi, joka alkaa sanalla kernel ja poista riviltä sanat splash ja quiet. Katso viesteistä, missä kohdassa kone pysähtyy pitkiksi ajoiksi ja mieti, voisiko kyseistä vaihetta jotenkin nopeuttaa. Käynnistystä voi analysoida mm. bootchart-ohjelmalla.

Monesti käynnistyksen yhteydessä käynnistyy sovelluksia, jotka ovat käyttäjälle tarpeettomia, esimerkiksi ssh-palvelinohjelma saattaa käynnistyä automaattisesti. Automaattisesti käynnistyviä palveluita voi muokata muokkaamalla ajotasoja: siirtyessään tietylle ajotasolle Linux suorittaa hakemistossa /etc/rc.AJOTASO.d olevat skriptit. Näitä skriptejä muokkaamalla/poistamalla voi hallita automaattisesti käynnistyviä palveluita. Lisäksi tähän tarkoitukseen löytyy erillisiä ohjelmia, kuten sysv-rc-conf.

Ole kuitenkin varovainen poistaessasi palveluita: monet automaattisesti käynnistyvät palvelut ovat järjestelmän toiminnan kannalta elintärkeitä. Toisaalta esimerkiksi bluetooth-palvelun voi huoletta poistaa käytöstä, jos bluetooth-yhteyksille ei ole tarvetta.

Katso tarkempi init-skriptit-listaus tuunausta varten.

Kirjautuminen

  • Älä käynnistä raskaita ohjelmia automaattisesti kirjautumisen yhteydessä
  • Käytä prelink-toimintoa, jos käytät isoja C++-ohjelmia (KDE, Qt)
  • GNOME ja KDE käynnistyvät hitaasti, fluxbox ja fvwm salamannopeasti.

Fyysisen muistin säästäminen

  • Käytä joko GNOMEa tai KDE:tä ja niiden ohjelmia (siis GTK- ja Qt-ohjelmia) - älä aja molempien ohjelmia rinnakkain, jos se ei ole pakollista. Näin säästytään lataamasta samat asiat toteuttavia kilpailevia kirjastoja kahteen kertaan. Jos muistia ei ole paljoa, ei kannata käyttää kumpaakaan työpöytäympäristöä vaan pitäytyä kevyemmissä vaihtoehdoissa (Xfce, fluxbox, fvwm).
  • Varaa riittävästi sivutustilaa (swap)

Prosessorikuorma

  • Poista ylimääräinen silmänkarkki
  • Käytä omalle suorittimellesi optimoitua ydintä ja ohjelmia
  • Tarkkaile, mitkä ohjelmat kuluttavat suoritintehoa

Etäyhteydet

Harvemmin tulee ajateltua, että optimointi voi kohdistua myös etäyhteyksiin. Etäyhteyksissä rajoittavana tekijänä ei yleensä ole koneiden suoritusteho vaan käytettävissä oleva siirtokapasiteetti ja vasteajat.

  • Käytä tekstitilaa (ssh) ellei graafisen etäyhteyden käyttöön ole erillistä syytä
  • Vertaile vaihtoehtoja (X vs vnc & kumpp.), pakkauksen vaikutusta yms.

Aiheesta muualla