Linux.fi:Merkitsemiskäytäntöjä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä wikissä noudatetaan pääasiassa seuraavia käytäntöjä yhtenäisen tyylin säilyttämiseksi, luettavuuden parantamiseksi ja turhan työn estämiseksi.

Yleisiä periaatteita[muokkaa]

Tee yhteistyötä! Ennen kuin teet isompia muutoksia esimerkiksi luokkarakenteeseen, keskustele asiasta jollakin keskustelusivulla tai kahvihuoneessa. Mikäli mahdollista, tule myös IRC-kanavalle keskustelemaan ennen suurempia muokkausoperaatioita.

Huomioi, että Linux.fi ei liity mitenkään Wikimedian projekteihin (Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, yms.), vaan on kokonaan erillinen sivusto, jolla on omat sääntönsä ja käytäntönsä. Isompien muutosten perustelu vain sillä, että niin tehdään esimerkiksi Wikipediassa, ei käy. Wikipediasta voidaan toki ottaa mallia toimiviksi havaituissa asioissa.

Näiden käytäntöjen tarkoitus ei ole hankaloittaa muokkaamista. Jos joku ei ole vielä tutustunut kaikkiin käytäntöihin yksityiskohtaisesti ja tekee jotain pieniä virheitä, tulee ne korjata ja ystävällisesti huomauttaa asiasta kyseiselle käyttäjälle.

Nämä käytännöt eivät myöskään ole aivan ehdottomia, ja niistä voidaan tarvittaessa poiketa.

Yksittäisen artikkelin kohderyhmä ja tavoitteet[muokkaa]

Linux.fi:n artikkeleille ei ole yhtä yhteistä kohderyhmää, ja yksittäisessä artikkelissakin saattaa olla eri tasoisille ja eri tavoin ajatteleville lukijoille suunnattuja osuuksia. Näitä ei kuitenkaan tulisi sekoittaa.

Tyyliseikat[muokkaa]

Kieli[muokkaa]

Wikin artikkelit ovat suomeksi. Artikkelit kirjoitetaan kirjakielellä käyttäen suomenkielisiä termejä, mikäli sellainen on olemassa. Englanninkielisen käännöksen kertominen on tosin joissain tapauksissa järkevää, esimerkiksi voitaisiin kirjoittaa näin: pino (engl. stack). Käännöksiä voi katsoa vaikkapa lokalisointi.orgin sanakirjasta.

Artikkelin lisäksi myös otsikon (eli sivun nimen) pitää olla järkevää suomea. Esimerkiksi "Emulaattorit pääsivu" ei sellaista ole.

Komennot[muokkaa]

Yleensä selitys ennen komentoa, eli tähän tyyliin:
Tar.gz-paketti puretaan komennolla

tar xvzf paketti.tar.gz

Jos komentoa ei laiteta omalle rivilleen laatikon sisään (eli laittamalla välilyönti rivin alkuun), voidaan se laittaa varsinaisen tekstin sekaan <tt>- ja </tt>-tagien väliin. Tagien laittamista varten muokkaustyökaluriviltä löytyy <tt>-nappi> Esimerkki:
Pura paketti komennolla tar xvf paketti.tar.gz ja pidä hauskaa.

Skriptit[muokkaa]

Jos artikkeliin liittyy esimerkiksi bash-skripti, laita se <source lang="bash"> ja </source> -tagien väliin. Näitäkin varten löytyy pikanappi muokkaustyökaluriviltä. Esimerkki:

#!/bin/bash
echo Hei $USER

Taulukko muista tuetuista kielistä löytyy lisäosan kotisivulta.

Luokittelu[muokkaa]

Olemassa olevat luokat luokkasivulta. Luokitus helpottaa asioiden löytämistä. Lisää artikkeli vain luokkahierarkian syvimmällä olevaan luokkaan: KDE-ohjelma kuuluu KDE-ohjelmat-luokkaan, ja se on turha lisätä erikseen Ohjelmat-luokkaan.

Mallineet[muokkaa]

Jos koet tarpeelliseksi lisätä saman sisällön useammalle sivulle, tee siitä malline. Jos joku luokittelu on yhtenevä jonkin mallineen kanssa, laita luokkalinkki mallineeseen, niin sitäkään ei tarvitse erikseen lisätä moneen paikkaan.

Lista olemassaolevista mallineista.

Linkit[muokkaa]

  • Wikin sisäinen linkki [[näin]] esim. [[Screen]]in, jos tarvitsee taivuttaa tai muuten käyttää eri asua, niin [[kohde|otsikko]] esim. [[Lähdekoodi|Lähdekoodeja]]
  • Linkki luokkasivulle: [[:Luokka:Luokannimi|Luokan sivulle]]
  • Interwiki, eli linkit Wikipediaan: [[wikipedia:fi:Linux|Linux]]
  • Ulkoiset linkit: [http://www.example.com/ Otsikko]
  • Jos linkki on omalla rivillään, lisätään rivin alkuun pallura (*-merkki)

Kappalejako[muokkaa]

Osuva kappalejako parantaa artikkelin luettavuutta. Isommissa artikkeleissa kannattaa usein käyttää hierarkkista kappalejakoa, jossa isoimman wikissä käytettävän otsikkotyypin (esim. ==Omaotsikko==) alla on pienempiä alaotsikoita (esim. ===Alaotsikko1===). Vakinaisia kappaleita ovat "Katso myös", jonka alle sijoitetaan wikin sisäisiä linkkejä ja viittauksia paikalliseen dokumentaatioon (esimerkiksi man-sivut) sekä "Aiheesta muualla", jonka alle sijoitetaan ulkoisia linkkejä.

Wikipediassa olevat artikkelit[muokkaa]

Mikäli sivun sisältö ei ole mitenkään erikoista, vaan Wikipedian sisältö on riittävä, on turha forkata Wikipedian sisältöä (eikä lisenssikään sitä salli) vaan homma hoidetaan lisäämällä sivulle mallinne perustietoa (eli {{perustietoa}} tai {{perustietoa|haettava sivu}}).

Wiki-tyyli[muokkaa]

Pyri linkittämään artikkeleita keskenään. Tee jokaisesta termistä, josta löytyy artikkeli, wikilinkki, ja jos on uusia vaikeita juttuja, niin niistäkin. Artikkelien ei pitäisi olla umpikujia, vaan aina kuuluisi olla keino päästä muualle. Pyrkimyksenä on umpikujalistan tyhjentäminen, ja tyhjänä pitäminen.

Kuvat[muokkaa]

Pyri suosimaan png-tiedostomuotoa kuvakaappauksissa, se kun on häviötön ja pakkaa varsinkin paljon tasaisia väripintoja sisältävät kuvat ihan nätisti. Poikkeuksena valokuvia sisältävät ja peleistä otetut kuvakaappaukset, niissä on monesti niin paljon värejä, että png-tiedostosta tulee järjettömän iso. Näissä tapauksissa on syytä suosia jpg:tä.

Jakelut ja ohjelmat[muokkaa]

Jakeluiden kanssa pyritään käyttämään mallinetta Jakelu. Lisätietoja sivulla Linux.fi:Merkitsemiskäytäntöjä/Jakelut.

Ohjelmien kanssa pyritään käyttämään mallinetta Ohjelma. Lisätietoja sivulla Linux.fi:Merkitsemiskäytäntöjä/Ohjelmat.

Yrityksien kanssa pyritään käyttämään mallinetta Yritys. Lisätietoja sivulla Linux.fi:Merkitsemiskäytäntöjä/Yritys.

Ohjelmia EI pidä laittaa luokkaan Ohjelmat vaan johonkin kuvaavampaan alaluokkaan.

Muotoilu (<tt> ja kursivointi)[muokkaa]

Yleisesti ottaen ohjelmapakettien nimet, tiedostonimet ja komennot (tekstin seassa) merkitään <tt> ja </tt>-tagien väliin. Kursiivilla (''kursivointi'') merkitään valikkotekstit ja käännökset, esimerkiksi:
"Asenna paketti (engl. package) gcc valitsemalla Sovellukset - Lisää/Poista sovelluksia."

Yhteenveto[muokkaa]

Muokattaessa on kohteliasta kirjoitaa Yhteenveto-ruutuun jonkunlainen kommentti tehdyistä muutoksista. Tämä helpottaa muutosten erottamista toisistaan. Mikäli muutoksesi ei ole kovin monen merkin laajuinen, rastita "Tämä on pieni muutos" -ruutu.