Ero sivun ”Linux.fi:Kahvihuone” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 193: Rivi 193:
  
 
::::Jep, jotkut artikkelit ovat (vielä) hieman wikipeidamaisia, enemmän ohjeita pitäisi saada. Luokkajaosta tosiaan keskustellaan jo tälläkin sivulla (ja kts. [[Luokat]]). Eiköhän tämä tästä pikkuhiljaa... --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 28. lokakuuta 2005 kello 23:30:03 (EEST)
 
::::Jep, jotkut artikkelit ovat (vielä) hieman wikipeidamaisia, enemmän ohjeita pitäisi saada. Luokkajaosta tosiaan keskustellaan jo tälläkin sivulla (ja kts. [[Luokat]]). Eiköhän tämä tästä pikkuhiljaa... --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 28. lokakuuta 2005 kello 23:30:03 (EEST)
 +
 +
:::::Antakaa aikaa, kyllä tää kehittyy. Luokat olisi kyllä syytä saada käyttöön. --[[Käyttäjä:Tuomas|Tuomas]] 29. lokakuuta 2005 kello 17:51:39 (EEST)
  
 
== 3. maailmansota? ==
 
== 3. maailmansota? ==

Versio 29. lokakuuta 2005 kello 17.51

Wikipedian materiaalin käyttäminen

Muutamat sivut (erityisesti Mikä on Linux? ja Linux-käyttöjärjestelmä) näyttävät olevan suoria kopioita Wikipediasta. Wikipedian lisenssi (GFDL) periaatteessa sallii tämän tietyin rajoituksin, joista tärkeimpinä

  1. lisenssi (GFDL) on säilytettävä
  2. lähde (Wikipedia) on mainittava

Joku lainoppinut voisi selventää asiaa vielä tarkemmin. Kuitenkin haluaisin ilmaista huoleni siitä, että nämä Wikipediasta kopioidut artikkelit oli siirretty suoraan tänne ilman minkäänlaisia tekijänoikeus- ja lisenssihuomautuksia (jotka itse äsken lisäsin).

Eikö olisi järkevämpää linkittää suoraan Wikipediaan tiedon kopioimisen sijasta? MediaWiki tarjoaa hienon ominaisuuden nimeltään interwiki-linkitys, joka toimii siten, että tehdään tavallinen linkki, jossa artikkelin edessä on kohdewikiä osoittava koodi kaksoispisteellä erotettuna. Englanninkieliseen Wikipediaan viitataan koodilla wikipedia ja suomenkieliseen koodilla wikipedia:fi. Linkit noihin kahteen Wikipedian artikkeliin saa aikaan seuraavasti:

Tekijänoikeus- ja lisenssiasioissa kannattaa sisällönkin osalta olla muutenkin varovainen. Mielestäni nyrkkisääntönä kannattaisi pitää, että wikiin laitetaan ainoastaan materiaalia,

  1. jonka käyttäjä on kirjoittanut itse,
  2. joka on täysin tekijänoikeudesta vapaa (public domain) tai
  3. jonka lisäämiseen wikiin on tapauskohtainen lupa tekijältä

Ilonpilaajana hyörii jälleen Japsu 22. elokuuta 2005 kello 16:35:09 (EEST)

Ai hitto, pitääkö tänne siis tuon takia laittaa GFDL.. Ei oo kyllä mitään hyötyä forkata wikipedian artikkeleita tänne, jos interwikikin on noin kiva. Eikös siinä olis ideaa? --Maakuth 13. syyskuuta 2005 kello 21:44:55 (EEST)
Jeps, mm. lisenssisyistä linkitin suoraan Wikipediaan nuo etusivun yleistietolinkit, turha kai täällä on pitää omia forkattuja versioita noista, kun wikipediankin versiot ovat oikein hyviä. Juuri perustieto asiasta onnistuu wikipedialta hyvin, täällä voidaan käsitellä sitten syvemmältä. --Maakuth 17. syyskuuta 2005 kello 21:15:50 (EEST)

Käyttäjän CSS-tyylisivut

Toivoisin käyttäjän mukautustyylisivuja käyttöön myös wiki.linux.fi:hin. Tällöin kukin rekisteröitynyt käyttäjä voisi mukauttaa omalta osaltaan wikin ulkoasua mieleisekseen CSS-tyylisivulla (ks. esim. omani, Käyttäjä:Japsu/monobook.css). En usko käyttäjäkohtaisten CSS-tyylien myöskään mitenkään vaarantavan tietoturvaa tmv. Mukautustyylithän saa käyttöön pistämällä LocalSettings.php-tiedostoon rivin $wgAllowUserCss = true;. -- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 15:27:20 (EEST)

RSS-syöte

Tiedä sitten minne tästä kannattais mainita, mutta laitetaampa tänne. RSS-syötteessä on [[]]-tägejä kuvauksessa, ne vois ottaa pois... Poistakaa vaikka tämä kohta sitten, kun asia on kunnossa. -tpr

Huomautanpa tästä eräälle Mediawikin deville. Tämähän on siis mediawikin ongelma eikä siis koske yksin wiki.linux.fi:tä. -- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 15:22:28 (EEST)

-- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 16:36:38 (EEST) [1]Nike 22. elokuuta 2005 kello 17:37:45 (EEST)

Suomenkieli ja kukkaset

Kerta tämäkin suomeksi on, niin miten olisi osio termien kääntämiseen ja erityisesti termeille, joita ei käännetä suomeksi? Kirjoitin tuossa ensimmäisen jutun ja heti tuli ongelmia termien kanssa, joille ei muistu hyvää suomennosta. Linkkejä?

-- pq

Termejä voi käydä katsomassa ainakin lokalisointi.orgin sanakirjasta. Tosin osio noille pohdinnoille olisi ihan hyvä, niin saadaan hiottua suomennoksia entistä paremmaksi ajan mittaan. -tpr
Toin sal-faqista Sanasto -artikkeliin sanaston, jospa siinne rakentelisi. Tosiaan, onko tuossa jotain juridista ongelmaa? -Maakuth

Dead already?

Lisäsin muutaman linkin vain, jotta jotakin tapahtuisi saitilla. Flugin postituslistalla esitetyt kommentit Wikin "tarpeellisuudesta" käyvät toteen, jos ei saitti pysy aktiivisena. Pelkkä uusi työkalu ei saa aikaiseksi muutosta, muutos täytyy lähteä käyttäjistä...
- Timka -

Samalla on muutaman aktiivisen ihmisen rajallisia resursseja tuhlattu turhaan asentamiseen ja testaamiseen sen sijaan että niitä olisi kanavoitu järkevämmin. Wikin ruinaajat voisivat nyt näyttää että tämä tuli tarpeeseen ja tehdä sitä sisältöä

Erittäin hyvä, että tällainen on, itsekin huomasin kykeneväni kirjoittelemaan aika paljonkin perustietoa tähän wikiin. Huomasin myös, että linkit tyhjille sivuille inspiroivat kirjoittamaan, elikkä laittakaa vaan lisää tyhjiä alaotsikoita ja tyhjiä sivuja, ties vaikka niihin joku innostuisi kirjoittamaan. Pitäisiköhän vanhasta SAL-FAQista tuoda kirjoituksia tänne? - Maakuth

Mail lists are dead, long live Wiki!

Wikin tarpeellisuus on itsestäänselvyys, jos halutaan kehittää ja kehittyä. Se että ideoita ei tipu joka minuutti tai että kaikilla ihmisillä ei ole antaa yhdelle harrastukselle 24h vuorokaudessa on elämää. En usko että missään on sellaista kehittäjäyhteisöä, joka tekee näkyvää tulosta kellon ympäri.

Mutta sen sijaan olen havainnut että täällä ollaan valmiita kritisoimaan saamattomuudesta muita ja sitten jos ne muut yrittää saada aikaan tulosta, niin heti tehdään selväksi että kyseinen vauhti ei riitä.

Ajan wikiä siksi, että tätä kautta ihmisten on helppo tehdä ehdotuksia, aloittaa asioita ja jättää ne näkyviin. Kun tällainen WIKI on olemassa voivat ihmiset helposti, idean tultua tai muistettuaaan jotain käydä lisäämässä sen yhteiseen arkistoon. Jos ei ole mitään paikkaa jää ideat helposti unohduksiin. Jos Linus Torvaldsilla ei olisi ollut uutisryhmiä käytössä, olisi linux jäänyt todennäköisesti kahden version projektiksi - Vapaasti lainaten "Kapinakoodi" kirjasta.

Se että uutisryhmät ja sähköpostilistat ovat olleet aikanaan tärkeitä, olisi nyt hyvä ymmärtää, että wiki on tärkeä apuväline - ei itsetarkoitus. Jos Linuxia ja muita fiksuja ratkaisuja halutaan kehittää ja markkinoida, on sen eteen nähtävä vaivaa. Meillä on nyt tässä hyvä paikka antaa kaikille mahdollisuus kertoa, mitä tehdä.

Postilistalle liittyminen voi olla joillekin kynnys, mutta wikiin voit kirjoittaa vaikka kirjaston koneelta hyvän idean, joka on sitten heti yhteisön käytössä. Miksi me haluaisimme estää yhteisöä elämästä ja kasvamasta? Tietokone on osittain korvannut mm. kynän ja paperin, eikö siis Wiki voi osittain korvata sähköpostilistan.


-- gnomeboy su huhti 24 11:40:14 EEST 2005

Tekemistäni rakennemuutoksista

Yritin hieman siivota etusivua ja tärkeimpiä muita sivuja, jotta ne eivät näyttäisi aivan niin sekavilta. Toivottavasti en hukannut mitään wikiin jo lisättyä tietoa. Kaikki vanhatkin versiot ovat tietenkin tallessa asianmukaisten sivujen historia-välilehdillä. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 11:05:06 (EEST)

Lisäämäni linkki FC3-opas ainakin tuntui kadonneen. Miten haluaisit sen lisättävän? -- Timka

Ah. Linkkisi on sivulla Linkkejä, jota en muistanut linkittää Etusivulle. :) -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:18:47 (EEST)

Wikin "vahvana" puolena tuli juuri esille se että olin laittanut etusivulle linkin tuohon tapahtumaan jota yritän järjestää toukokuussa. Uudistuksen myötä linkki katosi.

Toki sivu voidaan palauttaa ja laittaa linkki uudestaan esille, mutta tämä ei liene kuitenkaan toimivassa järjestelmässä tarkoituksenmukaista?

--82.203.135.170 19. huhtikuuta 2005 kello 14:14:41 (EEST)

"Täällä lisää" sivun otsikkona ei ollut kovin kuvaava, joten sivusi jäi minulta huomaamatta... Siirsin sen kuitenkin nimelle Elokuvailta ja linkitin etusivulle. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)

Tuolla etusivulla on nyt kolme otsikkoa, joiden alta ei vielä löydy sivua (tietoturva, Miksi Linux ja Palvelinohjelmat). Onhan niihin jollakin tulossa jotakin ? JukkaL

Käytännöistä

MediaWiki-ympäristöä aikaisemminkin käyttäneenä (ja ylläpitäneenä) toivoisin tiettyjä käytäntöjä otettavaksi käyttöön myös täällä Linux.fi-wikissä. Tässä luettelemani käytännöt helpottaisivat tiedon löytämistä ja tuottaisivat siistimpiä sivuja. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 10:50:59 (EEST)

Selvä ero tekstisivujen ja niiden keskustelusivujen välillä

Monissa rajoittuneemmissa wikiohjelmistoissa ei sivuilla automaattisesti ole varsinaisia keskustelusivuja, mutta MediaWikissä on: kunkin sivun ylälaidasta löytyy "Keskustelu"-välilehti. Kommentit sivun sisällöstä, parannusehdotukset yms. kuuluvat siis mielestäni keskustelusivulle, eivät asianomaisen sivun alalaitaan.

Projektisivu Kahvihuone (tämä sivu) on (ainakin Fi.Wikipediassa) muuten poikkeus - sitä käytetään suoraan keskustelusivuna. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)

Luokkien käyttö

Mikäli sivut luokitellaan kuvaaviin luokkiin, etsimänsä tiedon löytää paljon helpommin. Luokathan toimivat siten, että luokiteltavan sivun alalaitaan lisätään teksti

[[Luokka:Luokannimi]]

jolloin sivu lisätään automaagisesti luokkaan "Luokannimi".

Täytyisi vain tehdä jokin yleinen lista luokkien nimistä, jotta oikean luokan osaa laittaa. --Heikki 27. huhtikuuta 2005 kello 21:43:46 (EEST)

Tein sivun noita luokkia varten jonne voitaisiin kerätä lista luokista (jos ne otetaan käyttöön). --Heikki 29. huhtikuuta 2005 kello 20:45:54 (EEST)

Kannattaa varmaan tehdä joku "komennot" tai "softat" luokka johon tulee kaikki komennot kuten vim, ls ja vastaavat.. Tuomas 23. lokakuuta 2005 kello 14:29:58 (EEST)
Hei! Nyt luokat käyttöön vielä kun se on kohtuullisen pienitöistä. Sitten kun sivuja on tuhansia luokat on hankalampi ja ikävämpi ottaa käyttöön. Jos ylläpito ei osaa, niin antakaa ees hyväksyntä luokat-sivulle niin lähdetään kehittään siitä. -- Tuomas 25. lokakuuta 2005 kello 21:12:51 (EEST)

Kuvaavat nimet sivuille

Ensisijainen hakuperuste MediaWikissä ovat sivujen otsikot. Siksi kuvaavilla otsikoilla varustettuja sivuja löytää paljon kätevämmin.

Todellakin

Ei siis nimiksi mitään "Emulaattorit_Pääsivu" kuten jossain huomasin (ja korjasin). MediaWiki osaa käsitellä välilyönnit artikkelien nimissä, käytetään mahdollisuutta hyväksi, ja annetaan suomenkieliset, hyvät otsikot. --Maakuth 27. elokuuta 2005 kello 07:58:11 (EEST)

Etusivun keskustelusivulta siirrettyjä kommentteja

Vinkit

Ehdotan, kuten postilistalla jo mainitsin, ensimmäiseksi yritykseksi ottaa pohjaksi http://www.uta.fi/~jm58660/100vinkkia.html ja muokata niistä 365 vinkkiä.

Perusteeksi esitän, että tuossa tekstin lisääminen ainakin on helppoa, mutta toisaalta päästään näkemään miten homma sitten sujuu kun vinkkejä pitää alkaa kenties kategorisoimaan tms. myöhemmin.

Muitakin ehdotuksia aloituskohteeksi saa esittää. Näkisin kuitenkin hyväksi, että aluksi keskitytään selvästi johonkin. -- Jori M

Katohan

tää on nii hieno et menee varmaa rikki ;-)

Juha H

Allekirjoituksia

Jos vielä allekirjoitettaisiin, niin että tiedetään, kuka kulloinkin kuittailee.

Petri Salmela

Mitenköhään tuollaisen automaattisen allekirjoituksen saa aikaan. J.Halmu

MediaWikissä allekirjoituksen saa aikaan laittamalla neljä tildeä (~~~~) tai klikkaamalla tekstikentän yläpuolella olevan rivin toiseksi viimeistä nappia. --Jonik 18. kesäkuuta 2005 kello 12:19:42 (EEST)

Antaa mennä

Me ei vielä tiedetä mitä tänne kertyy. Tehdään etusivulle vaan ja joku sitten joskus voi järjestellä niitä jonkinlaiseen (hierarkkiseen) järjestykseen. Kun vain keksittäisiin joku logiikka...

Minusta on hyvä että kukin voi tallentaa neuvoja itse hankalaksi kokemiin asioihin.

Ja korjatkaa reilusti toisten tekosia!

Jukka Lind

.. mieluummin korjailkaa, älkää arvostelko. Se vituttaa eniten --anonymous

rock and roll

Kehitysvauhti on huimaa. Oikolukua ja korjauksia tarvitaan.

Lisenssi?

Millä lisenssillä tämän wikin sisältö on saatavilla? En löytänyt asiasta ekplisiittistä mainintaa mistään. Osa jutuista oli näköjään kopioitu Wikipediasta joten ne tietty ovat GFDL:n alla, mutta mites muuten? Ajattelin vaan, että jos tänne joskus syntyy jotain oikeasti laadukasta sisältöä, niin sitä voisi olla kiva käyttää muuallakin, esim. juuri Wikipediassa. --Jonik 18. kesäkuuta 2005 kello 12:29:43 (EEST)

wikin lisessillä? open content. eli älä kirjoita tänne jos et halua että tekstiäsi voidaan käyttä.

Te ette tajua hölkäyksen pöläystä lisensseistä. Jos lisenssi on tyyppiä copyleft, niin se tarkoittaa, että tekstiin perustuvat uudetkin tekstit on julkaistava samalla lisenssillä. Wikipedian GFDL on tällainen samoin kuin GPL ja Creatice Commons Share Alike -lisenssit. Eli GFDL-materiaalia saa lisätä vain, jos muukin wiki on GFDL, GPL:ää vain jos GPL jne. Mutta et voi sotkea copyleft-materiaalia sellaiseen tekstiin, joka on eri lisenssillä tai tavallisin oikeuksin julkaistu. Päättäkää se lisenssi tai sulkekaa koko wiki. Itse suosittelen Creative Commonsin Attribution - ShareAlike 2.0 -lisenssiä. GPL on tietokoneohjelmille, GFDL:ssä on kansilehtiä, invariant sectioneita ja muuta epäkäytännöllistä tavaraa. Mutta Creative Commonsin lisenssi on helposti selitettävä ja copyleft-lisenssi. Attribution eli tekijöiden nimen näkyminen voidaan toteuttaa vain säilyttämällä wikin sivujen muokkaushistoria. -62.237.20.164 14. heinäkuuta 2005 kello 12:13:54 (EEST)

Voi pöllö. Tämä edistääkin asiaa taas vitusti.

Sopiva lisenssi nyt vain on välttämätön, että wiki tietoja voisi hyödyntää tehokkasti. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 14:46:45 (EEST)
Juu, lisenssiasia on sitä paitsi saatava kuntoon mahdollisimman pian, että kirjoittajat tietävät mitä oikeuksia teksteihin luovuttavat (tällä hetkellä oikeastaan kaikki). Ilman kunnollista lisenssiä ei kukaan viitsi rueta tuottamaan enempää sisältöä, kun sivun ylläpitäjä voi laillisesti vaikka ottaa koko sivuston sisällön haltuunsa ja omiin nimiinsä. Ei inspiroi. --Maakuth 7. syyskuuta 2005 kello 21:34:45 (EEST)
Perustin Lisenssi-sivun, jonne laitoin ehdotuksesi Creative Commonsin Nimi Mainittava -lisenssin, joka siis sallii muutetunkin version kaupallisen käytön, kunhan alkuperäiset tekijät mainitaan. Tätä voi toki muuttaa, laitoin vain jonkinlaisen keskustelulähtökohdan tuonne. Jatketaan lisenssisivun keskustelussa. --Maakuth 13. syyskuuta 2005 kello 19:09:06 (EEST)

Kun Norjassa osataan, miksei Suomessakin?

Käykääpä kaikki katsomassa http://www.linuxguiden.no/. Erityisesti Tuoreet muutokset (Siste endringer) on aika eri näköinen kuin tämän wikin. Mistähän mahtaa johtua, että Norjassa osataan, mutta ei Suomessa? Onhan suomalaisilla Linus Torvalds, mutta norjalaisilla vain Trolltech. Asukkaitakin on Suomessa enemmän. Toisaalta Linuxin käyttö esim. julkisella sektorilla on Norjassa huomattavasti yleisempää (ks. esim. Skolelinux). Mutta kyllä täällä nyt parempaan pitäisi pystyä. Kaikki vain editoimaan! WLAN on jo hyvää alkua.

-

Ollaa jäljessä. Linux ei ole lyönyt oikein läpi.

No ei tässä nyt ole hävettävää, norjan Linux-wikissä näkyy olevan vasta rikottu 1000:en artikkelin raja, ja täällä on jo sentään yli 500 (tosin aika lyhyitä osittain). Kuitenkin varsin pienellä käyttäjämäärällä on tehty melkoinen kasa artikkeleita. Vielä kun ylläpito olis mukana.. --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 20:09:27 (EEST)
Mikä tuossa norjalaisessa wikissä on hyvää (ja miksi olen sitä täällä vähän mainostanutkin) on se, että siellä on artikkeleissa paljon konkreettisia käyttöesimerkkejä, artikkelit ovat yleensä pidempiä, perusjärjestelmäkomennot ja toiminnot on melko hyvin dokumentoitu ja luokatkin siellä on. Toisin sanoen tuo wiki alkaa käydä aika hyvin täysipainoisesta Linux-ohjekirjasta ja -hakuteoksesta. Vaikka tämä meidän omakin wikimme on todella hyvä suoritus näin pieneltä porukalta, niin matkaa on vielä siihen, kun täällä alkaa olla enemmän sellaisia artikkeleita kuin vaikkapa tämä. --Pb 28. lokakuuta 2005 kello 23:10:32 (EEST)
Ahaa, ymmärrän. Eiköhän tästäkin vielä hyvä tule, kun puuhastellaan :) Ahaa, luokkajakoa jo suunnitellaankin luokkasivulla. --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 23:23:37 (EEST)
Jep, jotkut artikkelit ovat (vielä) hieman wikipeidamaisia, enemmän ohjeita pitäisi saada. Luokkajaosta tosiaan keskustellaan jo tälläkin sivulla (ja kts. Luokat). Eiköhän tämä tästä pikkuhiljaa... --Heikki 28. lokakuuta 2005 kello 23:30:03 (EEST)
Antakaa aikaa, kyllä tää kehittyy. Luokat olisi kyllä syytä saada käyttöön. --Tuomas 29. lokakuuta 2005 kello 17:51:39 (EEST)

3. maailmansota?

Vaihdoinpa "kansio" -viittaukset "hakemistoihin". Teinkö globaalin luokan poliittisen virheen? --Maakuth 23. heinäkuuta 2005 kello 17:39:18 (EEST)

Graafisessa käyttöliittymässä kansio, konsolisoftissa hakemisto. Suurinpiirtein näin on lokalisoitu ohjelmia. Kts. Lokalisointi.orgin sanakirjasta folder/directory, se ehkä selittää asian paremmin :)
-tpr

SAL-FAQ

Mites SAL-FAQin lisenssi, saisiko sieltä tuoda artikkeleita tänne? Jotakinhan on jo tuotukin, ja suomalaiset (varsinkaan linux-harrastajat) tuskin siitä suuttuvat vaikkei täysin lisenssien mukaisesti menisikään, hyvällä asiallahan tässä ollaan, mutta siltikin. Tällä sivulla olisi periaatteessa hyvät mahdollisuudet kehittyä SAL-FAQia laajemmaksi tietokokoelmaksi ja osittain korvatakin se. Urakkaa helpottaisi, jos ei tarvitsisi keksiä ruutia uudelleen, vaan SAL-FAQin juttuja voisi tuoda tänne. Miten on, onko sallittua? --Maakuth 27. elokuuta 2005 kello 07:55:14 (EEST)

Ei ole kysymys tekijöiden tai käyttäjien tunteista, vaan lain noudattamisesta. Lisenssin puute tai muut epäselvyydet käytännössä rajoittavat wikin käytön yksityiseen käyttöön ja nakertavat sen arvostettavuutta. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 14:49:51 (EEST)
Juu tiedän että tunteista tässä ei ole kysymys. Täällä pitäisi tosiaankin tehdä jokin lisenssiratkaisu, muuten ei oikein ole vakavasti otettavissa. --Maakuth 6. syyskuuta 2005 kello 22:21:09 (EEST)
Tämän mukaan SAL-FAQ on GPL:n alainen, eli jos täällä otettaisiin GFDL käyttöön, olisiko sisällön tuominen sieltä mahdollista? --Maakuth 17. syyskuuta 2005 kello 21:21:18 (EEST)

Ohjelmiston versio

Suosittelen Mediawikin päivittämistä nykyisestä 1.4.0:sta uusimpaan versioon, tällä hetkellä 1.4.9, tai toivottavasti pian julkaistaan 1.5-versioon. 1.4.0 sisältää kourallisen tietoturvaongelmia, joita en kyllä ole tosin vielä nähnyt hyödynnettävän. 1.5-sarjaan päivittäminen vaatii enemmän työtä, koska tietokannan rakenne on muuttunut. 1.4-sarjaan tulee enää tietoturvapäivityksiä, 1.5-sarjaan enintään joitan pieniä uusia ominaiksuusia. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 15:01:45 (EEST)

Lisää käytännöistä

Ylläpitäjät..err ylläpitäjä voisi pikkuhiljaa luoda elinvoimaisen järjestelmän, jonka avulla mahdollisesti ilmestyvät häiriköt pidetään kurissa, ja roskat ynnä muut poistetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ylläpitäjiä käy seuraamassa wikiä, ja tarvittaessa estää käyttäjiä, poistaa turhia sivuja ja palauttaa asiattomia muokkauksia. Viimeisintä näistä voi toki tehdä myös tavalliset käyttäjät, mutta ylläpitäjille se on helpompaa. Sanon tämän siltä varalta, että jos (toivottavasti, tarkoittaa että tänne eksyy ihmisiä) ylläpitäjää joskus tarvitaan, niin se olisi hyvä löytyä nopsaan tai käyttäjät turhautuvat, kun ensimmäinen sitkeä häirikkö iskee. Tähän mennessä näyttänyt aika rauhallisesta. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 15:22:32 (EEST)

Haku

Haku ei tunnu oikein pelaavan. Kun laittaa hakuun vaikkapa p2p, niin ei tule yhtään hakutulosta. Tämän takia tein P2P -sivun, kun en tienny P2P-ohjelmistot-sivun olemassaolosta. Mitä kummaa? --Maakuth 6. syyskuuta 2005 kello 22:19:13 (EEST)

Ei voi tietää, P2P on ehkä kolmikirjaimisena liian lyhyt, ja vajaat sanat eivät myöskään tunnu löytyvän — Nike 7. syyskuuta 2005 kello 17:22:31 (EEST)
P2P sivulle on paljon linkkejä, mutta P2P-ohjelmistot sivulle ei, joten tuon jälkimmäisen voisi poistaa ja sen sisällön ympätä P2P -sivuun. Tuolta P2P-ohjelmistot sivulta voisi myös laittaa edelleenohjauksen P2P-sivulle. Tuomas 23. lokakuuta 2005 kello 13:31:28 (EEST)

Yksiköistä

Ei ole tarkotus ruveta peikkoilemaan, mutta näin Gt-tunnusta käytettävän gigatavuille. Mielestäni olisi kuitenkin hyvä käyttää vakiintuneita GB-tyylisiä yksiköitä. Toinen vaihtoehto tietysti on olla eksplisiittisen tarkka ja käyttää GiB-tyylisiä yksiköitä siellä, missä ne olisivat oikein. Luultavasti vanhat unix-parrat kuitenkin puhaltavat minut kumoon siitä heti aluksi. Kuitenkin, haluaisin Gt-tyylisistä yksiköistä luovuttavan, ainakin. — Nike 7. syyskuuta 2005 kello 17:25:32 (EEST)

Hiljaista...

Ihmeen hiljaista on täällä viimeaikoina ollut. Mistähän johtuu? Voisiko olla niin, että ihmiset eivät kirjoita, kun näkevät, että kukaan muukaan ei tee niin. Ajatellaan, että mitäpä sitä turhia raatamaan sellaisen eteen jota juuri kukaan ei näy käyttävän. Toisaalta sitten kun joku kirjoittaa paljon, niin muutkin innostuvat ja paikka herää henkiin. Tätä samaa ihmiötähän näkee jatkuvasti esim. nyyseissä.

Toivotaan, että ihmiset nyt innostuisivat. Pitäisi saada tästä niin hyvä paikka, että suomenkieliset Linux-käyttäjät aina ensin hakeutuisivat tänne, kun pitää saada selville vaikkapa jonkin ohjelman tehtävä tai käyttö.

Valtavat määrät Linuxin käyttötaitoa ja -tietoa meiltä kyllä löytyy, pitäisi vain saada ihmiset kirjoittamaan ne ylös jotta muutkin voisivat niistä nauttia. Siihen tällainen wiki on todella hyvä väline.

Jep, olen jonkin verran tänne kirjoitellut aina ajoittain, mutta nyt ei taas ole ollut aikaa eikä inspiraatiota. Linux-pulmissa koitan aina neuvoa ihmisiä kääntymään tämän sivuston puoleen. SAL-FAQin sisällön tuominen laajentaisi aineistoa merkittävästi, ja sitten tähän voisi viitata SAL-FAQin sijaan. Lisenssikysymys vain pitäisi hoitaa ensin kuntoon. Artikkelin aloittaminen tänne vaatii suunnilleen saman verran (tai vähemmän) vaivannäköä kuin newseihin, että ei pitäisi olla ylivoimaista. Jos neuvot muita newseissä, voit samalla kirjoittaa ratkaisumallisi tänne. --Maakuth 3. lokakuuta 2005 kello 21:22:42 (EEST)


Mikäs tuholainen

Mitäs täällä oikein tapahtui? Joku wikintuhoamissofta kävi ilkeilemässä? --82.141.92.130 9. lokakuuta 2005 kello 17:10:58 (EEST)

Saako noita miten palautettua kätevästi?

Grr. Millä noista tuhoboteista pääsee eroon?

Hankkimalla paikalle ylläpitäjän, joka ehkä joskus on jopa paikalla ja silloin kun on niin saattaisi tehdä jotain........ --Nike 10. lokakuuta 2005 kello 14:43:38 (EEST)

Miten olisi jokin Yahoo-tyyppinen tunnista-kuvasta-tekstit-jotta-pystyisit-tallentamaan -käytäntö? Elikkä että jossain kuvassa lukisi hieman vaikeaselkoisesti esim. jb6ysgs7 ja se pitäisi sitten kirjoittaa lomakkeen tekstikenttään ennen kuin voi tallentaa artikkelin. Ylimääräistä vaivaahan tällainen tietysti tuottaisi.

Nythän muokkauksia tapahtui hirveässä tahdissa, kenties ratkaisu olisi yhden IP:n tekemien muokkauksien nopeuden rajoittaminen. Eli yhdestä IP:stä saisi muuttaa vaikkapa yhtä sivua minuutissa. --Maakuth 10. lokakuuta 2005 kello 20:12:28 (EEST)

Miten pitkältä ajalta vanhoja versioita on saatavilla, kyseleepi Jori jonka Komentojen ajastaminen -sivusta olisi jossain uudempikin versio...

Eivätköhän nuo vanhat versiot ole siellä kaikki, klikkaa vain sitä historia-linkkiä. --Pb 21. lokakuuta 2005 kello 11:40:21 (EEST)

botit

buba91 ja zuzu ovat raivostuttavia, tekevät näkymättömiä linkkejä.

Nuo botit lisäävät linkkejä sivuihin parantaakseen maksavien asiakkaiden sivujen näkymistä Googlessa. Googlessa on systeemi nimeltään Page Rank, joka arvioi, että jos sivulle on paljon linkkejä, sen täytyy olla tärkeä, joten se saa luvan näkyä ensimmäisten hakutulosten joukossa. Koska tänne ei haluta bottien sotkuja, niiden muokkamista täytyy joko rajoittaa tai tehdä niiden toiminta kannattamattomaksi.
Tässä wikissä on jo tehty spämmääminen totaalisen kannattamattomaksi toiminnaksi. On laitettu wikin asetukset sellaisiksi, että ulos osoittaviin linkkeihin tulee tunnus, jonka ansioista Google ei huomioi niitä sivujen asemaa laskiesssaan. Se tekee spämmäämisen töysin kannattamattomaksi. [2] Tämä wiki estää myös Googlea käymästä läpi sivun vanhoja versioita. Siis Google edes ottaisi huomioon sivujen vanhojen versioiden spämmilinkkejä laskiessaan sivujen asemaa, jos se muuten huomioisikin ulososoittavat linkit. Valitettavasti osa spämmääjistä ei tutki, onko heidän spämmäämissään sivuistoissaan nämä asetukset vai ei. Siksi nämä eivät yksin riitävä.
Seuraava askel olisi rajoittaa päivässä yhdelle sivulle lisättävien ulososoittavien linkkien määrää. [3] En tosin tiedä, onko tämän tekninen toteuttaminen MediaWiki-ohjelmiston kanssa kovin yksinkertaista, mutta joka tapauksessa jotkut wikit tekevät niin.
Lisäys: tuota ominaisuutta ei ainakaan vielä sisälly MediaWikiin.
Sitten voisi blokkailla spämmääviä IP-osoitteita ja käyttäjiä. Näistä voi aloittaa: Käyttäjä:Buba91, Käyttäjä:Zuza55.
Chonged-svustolla on lisää ohjeita. MeatBall-wikissä on myös kirjoituksia aiheesta. En henkilökohtaisesti pidä captcha-systeemeistä, sillä olen kohdanut monia epäluotettavasti toimivia captchia. Lisäksi ne estävät sokeita kirjoittamasta wikeihin, mitä pidän epäoikeudenmukaisena.
Näihin toimenpiteiden suorittamiseen tarvitaan ylläpitäjiä ja sellaisia henkilöitä, jotka pääsevät käsiksi ewikiohjelmiston palvelimelta säädettäviin asetuksiin. Tähän mennessä spämmintorjuntaa on hoidettu vain palauttelemalla sivuja, mutta spämmi on niin laaja-alaista, että käsin palautteku on turhauttavaa, tarvitaan järeämpiä keinoja. -85.76.146.129 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)
Ja vielä MediaWiki-kohtaisia spämmintorjuntaohjeita:[4], [5]. -85.76.146.129 24. lokakuuta 2005 kello 05:04:00 (EEST)

Sivujen nimeäminen

Pitääkö niiden olla yksikössä vai monikossa? Jos ei ole sääntöä, niin ihmiset tekevä linkkejä sekä yksikkö- että monikkomuotoihin ja alkaa muodostua päällekkäisiä sivuja. Katsokaa vaikka Ikkunaohjelma, Ikkunamanagerit. Kannatan yksikkömuotoa, koska siihen voi linkittää tyylikkäästi malliin [[työpöytäympäristö]]n, joska tulee tämän näköinen: työpöytäympäristön. Linkki monikkomuotoon ei suju yhtä tyylikkäästi: [[työpöytäympäristöt|työpöytäympäristön]]. Kun ollaan päätetty oikea sivun nimen muoto, niin vääränmutoiset sivut pitäisi siirtää (siirrä-toiminnolla, ei kopioimalla tekstiä) oikeaan paikkaan. Mikäli toinen sivu tai uudelleenohjaus estää siirron, ylläpitäjän pitäisi poistaa estävä sivu. Muilta käyttäjiltä se ei onnistu.

Yksikkömuoto voisi olla hyvä. Ja otsikot suomeksi, "Emulaattorit pääsivu" ei mielestäni ole hyvä, suomenkielinen otsikko. MediaWikin otsikointi on suunniteltu oikeita otsikkoja varten, eiköhän myös käytetä sitä siihen. --Maakuth 24. lokakuuta 2005 kello 16:52:54 (EEST)

Sivujen siirtäminen

Mikäli wikin lisenssiksi tulee sellainen, joka vaatii kertomaan, ketkä kaikki ovat kirjoittaneet tekstin, niin sivujen siirtely vain tekstiä kopiomalla rikkoo lisensiä vastaan, sillä se hävittää tiedot sivun aiemmista muokkaajista. Tässä on tehty sellainen siirto, verratkaa sivujen [6] ja [7] historioita. Kun sivu siirrettiin noin peelosti, niin sen nykyisestä sijainnista ei enää näe, että tekstin kirjoittikin Pb eikä tekstiä sittemmin räplännyt IP. Vaikka lisenssiksi tulisikin jokin toisentyyppinen lisenssi, pidän silti tuollaista sivuhistorian sotkemista huonona käytöksenä ja kunnioituksen puutteena muita wikin käyttäjien työtä kohtaan. Sivu pitäisi palauttaa, sivuhistoriat yhdistää tai jotan sellaista. Tässä wikissä on varmaan lisää vastaavia surkeita esimerkkejä. -85.76.146.129 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)

Niin, tuo "Siirrä" -toiminto hävittää sivun muokkaushistorian (tai siis jättää sen siirtämättä), mikä on kyllä huono juttu. Itsekin olen siirrellyt typerästi otsikoituja sivuja ("Emulaattorit pääsivu") järkevämpiin nimiin, en tiedä miten tuossa voisi järkevästi säilyttää muokkaustiedot. Olisiko MediaWikissä tuohon joku toiminto? --Maakuth 24. lokakuuta 2005 kello 16:47:58 (EEST)
Toisaalta jos se alkuperäinen kirjoittaja ois tehnyt alkuperäisen sivun oikean nimiseksi, ei sitä olisi tarvinut siirtääkään :) Mielestäni sivuhistorian menetys on kuitenkin pienempi paha, kuin se että jätettäisiin "oikea" siirto tekemättä. Taitaa vaan olla niin monta lusikkaa tässäkin sopassa.. -- Tuomas 24. lokakuuta 2005 kello 17:24:48 (EEST)
Kyllähän sen muokkaushistorian pitäisi siirtyä mukana, lukeehan siirtosivun ohjeessa, että "Alla olevalla lomakkeella voit antaa sivulle uuden nimen, jolloin sen koko muokkaushistoria siirtyy mukana." Käytännössä näin ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan. Missä vika? Vaikka pieni pahahan muokkaushistorian häviäminen on siihen verrattuna, että sivulla on huono nimi. --Pb 24. lokakuuta 2005 kello 17:57:27 (EEST)
Eipä kuulosta tutulta ongelmalta, mutta sanompa silti: päivittäkää ohjelmisto. — Nike 25. lokakuuta 2005 kello 12:13:46 (EEST)

Ylläpitoa

Kovasti kaivataan ylläpitoa estämään häiriköintiä jne. jne. Siirrytäänkö suljettuun järjestelmään vai miten ajattelitte estää tahallisen sotkemisen? Poistamalla käyttäjätunnuksia?

Jos jotakuta kiinnostaa ylläpitää tätä, voi ilmoittautua.


--Teppo 28. lokakuuta 2005 kello 20:50:21 (EEST)

Ilmoittaudun, toivottavasti joku muukin innostuu mukaan, ettei tarvitse itsekseen olla kantamassa koko vastuuta. Tepolla varmastikin on muutakin tekemistä, että sikäli ymmärrän, ettei hän ole kauhean aktiivisesti tätä ylläpitelemässä. Muutkin tänne aktiivisesti kirjoittelevat voinevat ilmoittautua... Ylläpitäjän hommaan siis kuulunee lähinnä sivujen poistelu ja muu, esim. softan päivitykset jäänevät yhtä Tepon harteille? --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 21:01:26 (EEST)
Voin ilmoittautua myös ehdolle Maakuthin kaveriksi, jos tämä käy asiasta päättäville&käyttäjille (pitäisikö jotain äänestystä värkätä vai hoitaako Teppo (tai joku muu) homman diktaattorina?) --Heikki 28. lokakuuta 2005 kello 22:36:02 (EEST)